Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας θα τεθεί για τους κυβερνητικούς βουλευτές στην ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για τους μετανάστες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από την οποία ωστόσο εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς.

Ads

«Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες, θα ισχύσει και σε αυτή την ψήφιση, οπότε ναι, η απάντηση είναι ότι αυτονοήτως θα υπάρχει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι μια μεγάλη παράταξη, στην οποία ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις, αλλά στο τέλος της ημέρας υπάρχει μια ενιαία απόφαση, πάντοτε προς το συμφέρον των πολιτών», δήλωσε ακόμη.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από τα μηνύματα που στέλνουν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για όποιον αποφασίσει να μην ψηφίσει την συγκεκριμένη τροπολογία.

Ads

Είναι προφανές ότι το «αντάρτικο» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποφάσισε να θέσει δημόσια τη διαφωνία του για την κυβερνητική απόφαση, έχει ενεργοποιήσει πολλούς βουλευτές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέλει να περιορίσει την πολιτική ζημιά. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική τροπολογία, την οποία προωθεί το υπουργείο Μετανάστευσης, σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Η κυβερνητική απόφαση αυτή έχει αναγκάσει τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να επιχειρεί να δικαιολογήσει την στροφή του ίδιου και τη κυβέρνησης, υπερασπιζόμενος πολιτικές οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από την κυβερνητική ατζέντα.

Προφανώς από την κομματική πειθαρχία εξαιρείται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όμως είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσει με κάθε ευκαιρία να κάνει διακριτή τη θέση του σε σχέση με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Διαβάστε: Η άποψή μας / Η «πολιτική ανωμαλία» ΝΔ – Σαμαρά – Νέο ακροδεξιό κόμμα στα σκαριά;

https://www.youtube.com/watch?v=wiZz1U8o0N8

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει πως «δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Όταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν, πιστεύω όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη διάταξη», δήλωσε αρχικά για να προσθέσει σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά:

«Ο κος Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Προφανώς ένας πολιτικός που έχει αυτό το διαμέτρημα και ιστορία έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας από κάθε άλλο βουλευτή. Η διάταξη είναι τόσο σαφής, όποιος κάτσει και τη διαβάσει θα δει πως απηχεί την κοινή λογική».

Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τάχθηκε στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που επικαλείται η τροπολογία Καιρίδη για τους λαθρομετανάστες».

«Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό είναι μία έκπτωση από την πολιτική μας. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Έχουμε πει ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα να παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μία κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορούσε να είχε τύχει σημείο συζήτησης με τους βουλευτές της ΝΔ, θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί και να πούμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, προτείνοντας λύσεις. Οι βουλευτές της ΝΔ ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ. Δεν συμμερίζομαι την επιχειρηματολογία ούτε του Άδωνι ούτε του Καιρίδη» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.