«Έκρυθμη» παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ με φόντο την τροπολογία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά μετ’ επιτάσεως την απόσυρσή της.

Ads

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να επανέλθει στο ζήτημα μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς μέσω συνεργατών του υπενθύμισε μια προ τριών μηνών δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε σχεδιασμός στο Μαξίμου για «ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις». Παράλληλα, επέλεξε να είναι απών από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα δυσαρέσκειας προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, τα «πυρά» της κατά του Μεσσήνιου πολιτικού είχε φροντίσει να στρέψει η Ντόρα Μπακογιάννη, καταλογίζοντάς του μάλιστα λαϊκισμό.

Ειδικότερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε πως «υπάρχει η επιχειρηματολογία που λέει ότι θα γίνουμε φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες», χρησιμοποιώντας τη φράση του πρώην πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως «δεν μας ρωτάει κανένας αν θα έρθουν άλλοι και αν θα καταφέρουν να μπουν, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση απελπισίας σε όλο το περιβάλλον εκεί».

Ads

«Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα που στερούνται της αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας» ανέφερε με νόημα η κ. Μπακογιάννη.

Την ίδια στιγμή πάντως κυβερνητικές πηγές απέφευγαν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, περιοριζόμενες στην αναφορά πως «η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».

Διαβάστε: Γεωργιάδης για “αντάρτικο” Σαμαρά / «Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας»

Οι αιχμές Καιρίδη και οι «επιλογές» της κυβέρνησης

Νωρίτερα πάντως τις δικές του εξηγήσεις είχε επιχειρήσει να δώσει -τόσο μέσω τηλεοπτικών του συνεντεύξεων όσο και από το βήμα της Βουλής- ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια υποστήριξε πως η τροπολογία για σύνδεση της άδειας παραμονής με νόμιμη εργασία «δεν δίνει κανένα άλλο δικαίωμα πέραν της εργασίας. Δεν δίνει δικαίωμα επανένωσης οικογενειών ή ιθαγένειας. Δεν αφορά νεοεισερχόμενους αλλά όσους ήρθαν πριν το 2021 και μόνο εάν έχουν συμβόλαιο εργασίας»

Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο «να μην μαζευτούν οι ελιές και να χάσουμε 1 – 1,5 δις ευρώ από την συνολική αξία ελαιολάδου 3 δις ευρώ».

Νωρίτερα πάντως είχε φροντίσει μέσω συνέντευξής του στον Ant1 να αφήσει αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας πως δεν υιοθετεί τον όρο «λαθρομετανάστες», τον οποίο χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μοιάζει αρκετά «στριμωγμένη» με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, καθώς οι επιλογές της είναι περιορισμένες.

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να έχουν προαναγγείλει την υπερψήφιση της τροπολογίας, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσοι «γαλάζιοι» βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά καταψηφίζοντάς την, με δεδομένο πως η πίεση από τα ακροδεξιά είναι πολύ ισχυρή.

Στο διάστημα λοιπόν που θα μεσολαβήσει μέχρι την Τετάρτη που προβλέπεται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα αποδειχθεί αν το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία -με ό,τι συνεπάγεται αυτό- ή αν θα υποχωρήσει μερικώς, κάνοντας πιο αυστηρούς τους όρους για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.