Συνεχίζεται η κόντρα στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας με φόντο την τροπολογία για τους μετανάστες, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να εξαπολύει «τροχιοδεικτικά πυρά» κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει για την απόσυρσή της.

Ads

Ειδικότερα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η πρώην υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να αποδείξει πως η κυβέρνηση επιλύει το πρόβλημα της ανάγκης για εργατικά χέρια στην επαρχία. «Η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι κάποιος που είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του και είτε εργάζεται μαύρα είτε έχει ροπή προς την παραβατικότητα είτε ζει από φιλανθρωπίες έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί και να δουλέψει» είπε αρχικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σημείωσε πως «υπάρχει η επιχειρηματολογία, η αντίθετη που λέει ότι θα γίνουμε φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες», χρησιμοποιώντας τη φράση του πρώην πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως «δεν μας ρωτάει κανένας αν θα έρθουν άλλοι και αν θα καταφέρουν να μπουν, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση απελπισίας σε όλο το περιβάλλον εκεί».

«Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα που στερούνται της αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας» ανέφερε με νόημα η κ. Μπακογιάννη.

Ads

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «αν έχουμε μείωση ροών το έχουμε καταφέρει ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής με την Τουρκία που επέτρεψε τη συνεργασία να κρατήσουμε τους παραβάτες και εμπόρους ανθρώπινων ψυχών υπό έλεγχο», επαναλαμβάνοντας πως «μπορούμε να νομιμοποιήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και βοηθούν την ελληνική οικονομία».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα στην ομιλία της επανέλαβε τη θέση της πως τάσσεται υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. «Πριν από 15 χρόνια όταν ρωτήθηκα αν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα οι ομοφυλόφιλοι να έχουν παιδιά, η απάντηση μου τότε ήταν όχι. Μετά από 15 χρόνια, έχω ασχοληθεί με το θέμα, ξέρω σήμερα ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ίσα δικαιώματα και αυτά είναι τα παιδιά αυτών των γονέων και υπάρχουν. Ναι, είναι λίγοι δεν είναι πλειοψηφία αλλά έχουν το δικαίωμα αυτά τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η δύναμη της δημοκρατίας δεν είναι αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία αλλά να προστατεύσεις τα δικαιώματα των μειονοτήτων» κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιμένει ο Σαμαράς μέσω συνεργατών

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε επανέλθει στην αντιπαράθεσή του με το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της τροπολογίας Καιρίδη.

Ειδικότερα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν σήμερα να υπενθυμίσουν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προ ολίγων μηνών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη στα όσα έλεγε με τα όσα σήμερα πράττει.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση συνεργατών του κ. Σαμαρά αναφέρεται:

«Αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρείς μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 :

Ν. Οικονόμου (Δημοσιογράφος) Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Π. Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Απαντώντας στη νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».