Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στον Στέλιο Κούλογλου, ο Νίκος Μαραντζίδης εντοπίζει με διεισδυτικό τρόπο μια «πολιτική ανωμαλία»: την ύπαρξη μιας ακροδεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό της ΝΔ, κατάσταση που δεν παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σαν να είχε διαβάσει τη συνέντευξη, ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να την επιβεβαιώσει με τη δημόσια παρέμβαση του κατά της νομιμοποίησης των μεταναστών.

Ads

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην κυβερνητική παράταξη. «Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! ».

Διαβάστε: «Μύλος» η ΝΔ / Μπακογιάννη κατά Σαμαρά για «λαϊκισμό» – Επιμένει για απόσυρση της τροπολογίας για τους μετανάστες ο πρώην πρωθυπουργός

«Από μια άποψη, πρόκειται για πολιτική ανωμαλία, γιατί στο ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο, τουλάχιστον, δεν μπορούν να συνυπάρχουν φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί στο ίδιο κόμμα », σχολίαζε ο Ν. Μαραντζίδης την κατάσταση στη ΝΔ, στη συνέντευξη του στο Tvxs. «Ακόμη και σήμερα που στην Ευρώπη παρατηρείται σύγκλιση των δυνάμεων της καθιερωμένης δεξιάς με την ακροδεξιά, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι το σχέδιο έχει δυσκολίες στην εφαρμογή του. Πόσο μάλλον να βλέπουμε την συνύπαρξη τους εντός του ίδιου κόμματος ».

Ads

Εκπροσωπώντας ακριβώς την ακροδεξιά πτέρυγα στο κυβερνών κόμμα, το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς θέλει να τελειώνει με την «πολιτική ανωμαλία» στην οποία παίζει ενεργότατο ρόλο. Τελευταία έχει πυκνώσει τις σχετικές παρεμβάσεις του, πότε με αφορμή την επίσκεψη του « πειρατή » Ερντογάν στην Αθήνα και πότε διακηρύσσοντας την αντίθεση του στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Διαβάστε: Στέλιος Κούλογλου / Νίκος Μαραντζίδης: το μυστικό της κυριαρχίας Μητσοτάκη και το Αντισύριζα Μέτωπο

Η μία ερμηνεία που δίνουν πολιτικοί παρατηρητές είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει να ιδρύσει νέο κόμμα, ή τουλάχιστον βολιδοσκοπεί αντιδράσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα. Θέλει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και την πανσpερμία μικρών σχηματισμών στα δεξιά της ΝΔ, τα οποία στερούνται έναν ισχυρό, αναγνωρισμένο ηγέτη. Ο έμπειρος Μεσσήνιος πολιτικός υπολογίζει επίσης ότι θα τον υποστηρίξουν ολιχάρχες και συστημικά μέσα, που θέλουν να πλήξουν τον Μητσοτάκη για τους δικούς τους λόγους.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάρει ως αντάλλαγμα την υποστήριξη του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Τη θέση εποφθαλμιά, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, και ο Κώστας Καραμανλής που έχει επίσης διαφοροποιηθεί, με πιο «κόσμιο τρόπο», από την κυβερνητική πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία. Η ελληνική Βουλή θα εκλέξει νέο πρόεδρο το 2025.

Ο κ. Σαμαράς που επιμένει στις αντιρρήσεις του για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Το σημερινό « Βήμα » σημειώνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου διστάζει να αποφασίσει σε δύο προτάσεις που έχουν μπει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της σαμαρικής ανταρσίας. Η μία να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν αυτή την εβδομάδα η περιβόητη τροπολογία θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Και η άλλη να αλλάξει προς το δυσμενέστερο για τους μετανάστες – και τη χώρα- η ρύθμιση, ώστε να «ηρεμήσει » ο κ. Σαμαράς.

Τις επόμενες μέρες θα διαφανεί τι θα αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση και πώς θα απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Αν όμως κινηθεί για νέο κόμμα, όπως έκανε και το 1993 όταν ανέτρεψε τον Μητσοτάκη ιδρύοντας την Πολιτική Ανοιξη, τότε θα διαψευστεί η διάσημη ρήση του Μαρξ, με τον οποίο άλλωστε ο κ. Σαμαράς δεν έχει καμία σχέση: ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.