Την αιματηρή, εγκληματική ρελάνς των φασιστικών ταγμάτων εφόδου στην περίπτωση απαλλακτικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής περιμένει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών που είχαν δεχθεί δολοφονική επίθεση τον Ιούνιο του 2012.

Ads

«Μία καταδικαστική απόφαση θα σημάνει ότι η ελληνική πολιτεία βάζει όρια, βάζει μια  κόκκινη γραμμή στη ναζιστική εγκληματική βία» λέει στο Tvxs.gr, τονίζοντας όμως: «Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να σημάνει ότι μια δικαστική, καταδικαστική απόφαση, σημαίνει το τέλος κάθε φασιστικής οργάνωσης, πολύ περισσότερο το τέλος του ρατσισμού. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα κριθούν μέσα στην κοινωνία, στα πλαίσια της πολιτικής και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης».

«Είναι όμως σημαντικό», προσθέτει, «ότι αν υπάρξει μια απαλλακτική απόφαση, θα έχουμε εκ νέου εκδήλωση εγκληματικής βίας και εγκληματικής δυυναμικής από το συγκεκριμένο ναζιστικό μόρφωμα, το οποίο θα νιώσει επανανομιμοποιημένο και ισχυρό. Γι’ αυτό τον λόγο η καταδικαστική απόφαση έχει τη δική της αυταξία».

Διαβάστε επίσης:

Και η διεθνής ακροδεξιά έχει στραμμένο το βλέμμα στο Εφετείο

Ads

Προσδιορίζοντας τη σημασία αυτής της δίκης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, ο Θ. Καμπαγιάννης σημειώνει στο Tvxs.gr: «Δίκες ναζιστικών εγκλημάτων έχουν υπάρξει στην Ευρώπη.
Μόνο που κατηγορούμενοι είναι απλώς κάποια φυσικά πρόσωπα, χωρίς να συνδέεται με μία πολιτική οργάνωση, η οποία μάλιστα έχει και κοινοβουλευτικό μανδύα, έχει καταφέρει να έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Γι’ αυτό τον λόγο και δημοσιογράφοι κάνουν αναλογίες με τις Δίκες της Νυρεμβέργης. Στην ουσία, για να φτάσουμε πίσω σε μια οργάνωση, η οποία κρίνεται ως τέτοια, με την ηγεσία της να δικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης δίκης και αυτό είναι που την κάνει μοναδική».

«Είναι βέβαιο», τονίζει στη συνέχεια, «ότι αυτή η δίκη έχει διεθνές ενδιαφέρον, γιατί αυτό το οποίο κρίνεται είναι αν το μία οργάνωση σαν τη Χρυσή Αυγή, που είναι μια αρχετυπική χιτλερική οργάνωση – δηλαδή ένα νόμιμο “πολιτικό κόμμα” που στην πραγματικότητα διαθέτει τάγματα εφόδου, ομάδες κρούσης κατά των ιδεολογικών και πολιτικών της αντιπάλων και κατά όσων η ίδια θεωρεί “υπάνθρωπους” – θα είναι νομιμοποιημένη και θα μπορεί να δρα νόμιμα στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού κράτους. Γι’ αυτό τον λόγο είναι μια απόφαση που την περιμένουν με ενδιαφέρον δημοκράτες πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά δεν διαφεύγει της προσοχής και ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων που παλιότερα έβλεπαν ένα μοντέλο στη δράση της Χρυσής Αυγής και που τώρα θα περιμένουν και αυτοί να δούν, αν μια τέτοιου τύπου οργάνωση και μια τέτοιου τύπου δράση μπορεί να είναι νομιμοποιημένη».

Θα το ξανακάναμε

Τι αφήνει στον ίδιο, σαν νομικό και σαν πολίτη, αυτή η μακρά και επίπονη δικαστική – πολιτική μάχη;

«Χρειάστηκε μια πολύ επίπονη δουλειά από την πλευρά των δικηγόρων που εκπροσώπησαν τα θύματα σε αυτήν τη δίκη. Δεν μπήκαμε σε αυτή την υπόθεση χωρίς να γνωρίζουμε ποιο τελικά θα είναι το χρονικό της εύρος, πόσο μεγάλη θα είναι η προσπάθεια η οποία θα απαιτηθεί. Αυτή ήταν και η πρόκληση. Αλλά παρόλ’ αυτά θεωρώ, ότι και να το γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα χρειαζόταν αυτού του τύπου ο χρόνος και αυτού του τύπου η επιμονή, θα κάναμε το ίδιο.».