Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, το Tvxs.gr μίλησε με μερικούς από τους πρωταγωνιστές της, δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη, τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα, όσο και έξω από αυτήν, συμμετέχοντας σε πλήθος εκδηλώσεων του αντιφασιστικού κινήματος, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις πλευρές που την καθιστούν σημαντική.

Ads

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, που εκπροσώπησε την οικογένεια του δολοφονημένου από την Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 – μια δολοφονία η οποία, κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσε την αρχή του τέλους της ναζιστικής οργάνωσης – εκτιμά, ότι «μία καταδικαστική απόφαση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής – γιατί θεωρούμε δεδομένη την ποινική ευθύνη των μελών – θα στείλει ένα μήνυμα στους επίδοξους μιμητές των κατηγορουμένων».

Διότι, όπως μας λέει «θα είναι μια νίκη της δημοκρατίας απέναντι στον χειρότερο εχθρό της και πιστεύω ότι θα είναι μια αναγνώριση του πού οδηγεί η ρατσιστική βία και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού του φαινομένου, όταν αφήνεται αναπάντητη από τους θεσμούς. Είδαμε ότι η Χρυσή Αυγή έκανε “προπόνηση” στους μετανάστες, σειρά μετά είχαν οι Έλληνες. Οπότε πιστεύω ότι θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα νίκης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

«Εάν αθωωθεί ή πέσει στα μαλακά – είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο – η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καταρχάς θα έχει αρνητικές συνέπειες στο αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση απέναντι και στη δημοκρατία» τονίζει η Χρύσα Παπαδοπούλου. Επιπλέον, «εάν είναι μία ομόφωνα αθωωτική απόφαση, θα έχουμε να κάνουμε και με την πρακτική συνέπεια, της επιστροφής στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής του παρακρατηθέντος ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ». Η αθωωτική απόφαση «θα σημάνει βεβαίως την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου, νομιμοποιημένων πλέον και με τη βούλα της ελληνικής δικαιοσύνης».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Η Χρύσα Παπαδοπούλου υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει μια συνολική αξιολόγηση της δίκης όσο δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμά της. Ωστόσο μπορεί να γίνει μια γενικότερη πολιτική αποτίμηση, αφού, όπως τονίζει, «μετά τις Δίκες της Νυρεμβέργης, η επόμενη δίκη στην οποία δικάζεται ένα ολόκληρο κόμμα ως εγκληματική οργάνωση είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής». Η οποία «κατηγορείται, όχι ως μεμονομένα άτομα ή ως μία περιθωριακή οργάνωση με νεοναζιστικό υπόβαθρο που τελούσε επιθέσεις, αλλά ότι η ίδια η οργάνωση έχει ενδυθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος και ουσιαστιικά χρησιμοποιεί τη δημοκρατία, ακριβώς όπως ο Χίτλερ, και εκμεταλλεύεται τα προνόμιά της για να την καταλύσει». Είναι επίσης σημαντική «και στο βαθμό ότι δικάστηκε η ηγεσία ως διευθυντές της εγκλημαιτκής οργάνωσης. Αλλά σίγουρα θα κριθεί από το αποτέλεσμα.».

Η ίδια κρατά από την πολύχρονη δικαστική διαδικασία την «άψογη συνεργασία που είχαμε όλοι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής μεταξύ μας». «Λειτουργήσαμε συλλογικά, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς εγωισμούς, το οποίο δεν είναι συχνό φαινόμενο όταν μαζεύονται πολλοί δικηγόροι. Λειτουργήσαμε ενωτικά μέσα και έξω από το δικαστήριο και αυτό πιστεύω ότι έδωσε και το παράδειγμα και προς το αντιφασιστικό κίνημα, ότι σε αυτή τη μάχη δεν πρέπει να κοιτάμε αυτά που μας χωρίζουν, αλλά αυτά που μας ενώνουν. Ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Και βέβαια η παρουσία της Μάγδας Φύσσα. Όσο περνούν τα χρόνια έχω την αίσθηση ότι η δίκη αυτή δεν θα είχε κρατηθεί στην επικαιρότητα και δεν θα είχε τόσο μεγάλη επίδραση στον κόσμο, χωρίς τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της Μάγδας Φύσσα».