H αποκάλυψη από το Tvxs.gr της επίθεσης στην εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη είναι το πιο δυνατό μήνυμα ότι την Τετάρτη, ακόμη και αν καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, δεν πρόκειται να πεθάνει το φίδι. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και να αφήνει τα αυγά του στις φωλιές του μίσους.

Ads

Ολα τα υλικά που θρέφουν τον φασισμό υπάρχουν γύρω μας: Εκρηκτικές ανισότητες, κοινωνική αδικία, ασυδοσία των ελίτ, απόγνωση, παραπληροφόρηση και ανορθολογισμός, αδιέξοδα, επιθετικότητα, σεξισμός, εθνικισμός, μεγαλοϊδεατισμός και άγνοια. 

Η Χρυσή Αυγή έχει ήδη καταδικαστεί στη συλλογική αντίληψη παρά την εγκληματική αδιαφορία και ατολμία των θεσμών στην προστασία της δημοκρατίας από την εγκληματική της δράση.

Η αναμονή της απόφασης, μετά από δίκη πεντέμιση ετών, έχει πυροδοτήσει έντονη κινητοποίηση.  Η δυναμική που αναπτύσσεται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας είναι έντονη, για την άμυνα απέναντι στον φασισμό που μπορεί να μην έχει σήμερα ισχυρή πολιτική έκφραση, αλλά σέρνεται περιμένοντας την ευκαιρία, ενώ ο ακροδεξιός πολιτικός λόγος δεν έχει εκλείψει, αντίθετα παραμένει στη Βουλή και υιοθετείται από κυβερνητικά στελέχη.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Το είχε πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και θα μπορούσε να ειπωθεί ξανά την Τετάρτη, αν η Δικαιοσύνη αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Και πάλι, δεν θα αρκεί που σκοτώσαμε το κτήνος. Εξάλλου οι ηθικοί αυτουργοί είναι πολλοί και παραμένουν ανάμεσά μας. Όπως σημείωσε στο Tvxs.gr και ο  καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και από τα πρώτα γνωστά θύματα των νεοναζί: «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα είναι νίκη αλλά όχι το τέλος του αγώνα ενάντια στον φασισμό»