«Μια ενδεχόμενη καταδίκη της ΧΑ αύριο, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική νίκη απέναντι στην πιο αποκρουστική εκδοχή του φασισμού που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα. Δεν θα αποτελέσει με κανέναν τρόπο όμως, το τέλος της μάχης απέναντι στον φασισμό γιατί η ιδεολογία της και οι πρακτικές της, έχουν κάνει μετάσταση στο κράτος και την κοινωνία» λέει μιλώντας στο tvxs.gr o Δημήτρης Κουσουρής προσθέτοντας πως «… η είσοδος στο κοινοβούλιο της ΧΑ νομιμοποίησε βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας τους και η ατζέντα τους υιοθετήθηκε και από την παρούσα κυβέρνηση και παραμένει κομμάτι της κυρίαρχης ατζέντας». 

Ads

Η δολοφονική επίθεση που είχε δεχθεί ο ιστορικός και καθηγητής ιστορίας σε πανεπιστήμιο της Βιέννης, το 1998 από τη ΧΑ, ήταν η αιτία να γίνουν ευρέως γνωστές οι πρακτικές της ναζιστικής οργάνωσης. Μέλος του Κεντρικού Συμβούλιου της ΕΦΕΕ τότε, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο και υπέστη βαρύτατες σωματικές βλάβες, με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι.

Μιλήσαμε τηλεφωνικά, την ώρα μάλιστα που ετοίμαζε μια ανάρτηση – απάντηση στο ΚΙΝΑΛ, που χρησιμοποίησε την φωτογραφία του για να στείλει το δικό του μήνυμα ενάντια στην ΧΑ ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου. «Γράφω ότι δεν ρωτήθηκα αν επιθυμώ να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία μου. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε τότε… οπότε ας κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως στο δικό μου όνομα». 

  • Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο παρόμοιας δίκης;

Δεν μπορούμε να κάνουμε παραλληλισμό. Μοιάζει με κάποιες  από δίκες των ναζιστικών οργανώσεων στην Γερμανία ή την Ουγγαρία. Η διαφορά είναι ότι η ΧΑ ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. 

Ads
  • Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο σε σχέση με την αυριανή απόφαση;

Το κακό σενάριο είναι να γίνει δεκτή η εισήγηση εισαγγελέως, που θα είναι σκάνδαλο δικαστικό αν γίνει κάτι τέτοιο με βάση τον όγκο των αποδείξεων. Το καλό να γίνει δεκτή η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και να πάρουν παραδειγματικές ποινές και τα μέλη της ηγεσίας. 

  • Όλα αυτά τα χρόνια η ΧΑ, δρα ανενόχλητη και ατιμώρητη. Τι θα σηματοδοτήσει μια ενδεχόμενη καταδίκη της, αύριο;

Από το 1998 έως το 2012, παρακολουθούμε τη ΧΑ να κινείται με ομάδες κρούσης που λειτουργούν συμπληρωματικά με δυνάμεις της τάξης, σε έναν καλοσχηματισμένο μηχανισμό που θρεφόταν από το κράτος και απολάμβανε και  ασυλία. Αυτό, την έφερε σε θέση να εξαπολύσει ένα γενικό κλίμα τρομοκρατίας το ’12, να εισαχθεί στη βουλή, ενώ ο κόσμος γνώριζε τι ήταν. Αυτό ήταν προϊόν της ραγδαίας εξαθλίωσης μεγάλου κομματιού της κοινωνίας και της αδυναμίας της αριστεράς που άφησε έναν χώρο να καλυφθεί από αυτούς. 

Μετά η δράση της κανονικοποιήθηκε με τη βοήθεια δημοσιογράφων, πολιτικών που μιλούσαν για «Σοβαρές Χρυσές Αυγές» και την αποκαλούσαν «αυθεντικό λαϊκό κίνημα». Με αυτή την έννοια, καταδίκη της ΧΑ αύριο, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική νίκη απέναντι στην πιο αποκρουστική εκδοχή του φασισμού που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα. Δεν θα αποτελέσει με κανέναν τρόπο όμως, το τέλος της μάχης απέναντι στον φασισμό γιατί η ιδεολογία της και οι πρακτικές της, έχουν κάνει μετάσταση στο κράτος και την κοινωνία

Διαβάστε επίσης: 

  • Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το αίτημα της καταδίκης είναι μαζικό και εκφράζει όλη την κοινωνία, θεσμικούς και μη. Από το αντιφασιστικό κίνημα έως τον Αντώνη Σαμαρά, όπως φάνηκε και στο εξώφυλλο της ΕΦΣΥΝ. Είναι βοηθητικό αυτό το μέτωπο ως προς τον στόχο της καταδίκης;

Δεν διαφωνώ ότι είναι σημαντικό  να καταγγελθούν θεσμικά οι πρακτικές και γι’αυτό είναι σημαντική η δίκη. Αυτό όμως δεν έγινε γιατί είδε το φως το αληθινό ο Σαμαράς ή ο Μητσοτάκης και καταδίκασαν τη ΧΑ, αλλά χάρη στην πλατιά αντιφασιστική κοινότητα που επανασυγκρότησε έναν κόσμο. Ο κόσμος που αντιμετώπισε τους φασίστες στους δρόμους, που έπαιξε το κορμί του και το κεφάλι του είναι το αντιφασιστικό τείχος. 

Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της εφημερίδας να υιοθετεί αυτή τη γραμμή, αλλά τη θεωρώ λάθος. Είμαστε πολύ μακριά από το να τελειώσουμε με τον φασισμό. Και στην Ελλάδα και με όλα αυτά που συμβαίνουν έξω  λόγω παγκόσμιας συγκυρίας. Αυτή η θέση δημιουργεί την ψευδαίσθηση, ότι ο αντιφασιστικός αγώνας είναι κάτι που μπορεί να κάνουμε με αυτούς. Αυτοί όμως, αποτέλεσαν κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης. Αναγκάστηκαν από τη λαϊκή κινητοποίηση να αλλάξουν ρότα, την οποία δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν απαραίτητα στην πράξη. 

  • Αν υπάρξει καταδίκη θα τεθεί ένα όριο; Θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα δημιουργήσει μια ασπίδα;

Με δικαστική απόφαση, ναι μπαίνει ένα όριο σε αυτού του τύπου δράσης της συγκεκριμένης συμμορίας. Δεν δίνει εγγύηση καμιά απόφαση όμως, ότι κάτι ανάλογο δεν θα συμβεί ξανά. Αντιθέτως, έχουμε πολλά σημάδια ότι ένας διακηρυκτικός, επίσημος κρατικός αντιφασισμός, είναι συχνά ένας τρόπος να ενσωματώνονται και οι φορείς και οι αντιλήψεις και οι πρακτικές της φασιστικής βίας από τους ίδιους τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής και όχι μόνο. Μην ξεχνάμε ότι η είσοδος στο κοινοβούλιο της ΧΑ νομιμοποίησε βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας τους και η ατζέντα τους υιοθετήθηκε και από την παρούσα κυβέρνηση και παραμένει κομμάτι της κυρίαρχης ατζέντας. Καλό είναι τα καθάρματα να μείνουν μέσα και όντως αυτό βάζει ένα φρένο. Αλλά βάζει ένα φρένο. 

Δεν πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου όπως είπα πριν, να ταυτίζουμε τη μάχη ενάντια στη ΧΑ με τη μάχη ενάντια στον φασισμό. Η μάχη έναντι στον φασισμό συνεχίζεται. Το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο χάιδεψε τη ΧΑ και τώρα δεν τη χρειάζονται πια και την πετάνε στα σκουπίδια. Το να πετάει ένα συγκεκριμένο πολιτικό  και μιντιακό σύστημα,  δέκα από τους φασίστες που έκαναν τη δουλειά έως τώρα, αλλά δεν τους χρειάζεται πια, δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό. Σημαίνει ότι έχει ενσωματώσει τις πρακτικές τους οι οποίες είναι mainstream πλέον στην κοινωνία. Από τον ρατσισμό απέναντι σε μετανάστες και τα κλειστά κέντρα κράτησης, έως τον πόλεμο σε συνδικαλιστές και άλλες ομάδες. Με αυτή την έννοια το δικαστήριο, δεν μπορεί να λύσει τη μάχη απέναντι στον φασισμό. Θα περιορίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση και τον τρόπο που την υπέθαλψε η αστυνομία. Αλλά η μάχη συνεχίζεται.