Είναι «ηλίου φαεινότερο» πως οι δύο πρώην «Διόσκουροι του ΛΑΟΣ», Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, ανήκουν πλέον σε αντίπαλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ads

Από τη μια μεριά, ο νυν υπουργός Εργασίας βγαίνει μπροστά προκειμένου να στηρίξει «δύσκολα» νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπως η νομιμοποίηση μεταναστών και ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ενώ στον αντίποδα ο υπουργός Επικρατείας φροντίζει να «πάρει αποστάσεις» από το Μαξίμου.

Η εξήγηση για τις αντίθετες πορείες των δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, για όσους γνωρίζουν καλά τα πρόσωπα και πράγματα στην Πειραιώς, πιθανότατα έχει να κάνει με την «επόμενη μέρα» στη ΝΔ, όποτε αυτή έρθει…

Ο μεν Μάκης Βορίδης φέρεται να έχει αποφασίσει να εκφράσει τη «δεξιά ψυχή» του κυβερνώντος κόμματος, με τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως να τον βόλευε μια έξοδος από την κυβέρνηση λόγω της καταψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ads

Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης ταυτίζεται πλήρως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και περιμένει….

Τα «ρήγματα» στην καραμανλική πτέρυγα και ο .. Καραμανλής

Σε κάθε περίπτωση, εξίσου εμφανές είναι και το γεγονός πως η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ δεν βαδίζει με ένα αρραγές μέτωπο στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. Ήδη στελέχη της (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Γκιουλέκας) έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Στον αντίποδα, άλλα κορυφαία στελέχη με αναφορές στην πτέρυγα (όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Όλγα Κεφαλογιάννη) έχουν ταχθεί υπέρ του γάμου αλλά και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σε θετική κατεύθυνση κινείται και ο Νίκος Δένδιας.

Σε κάθε περίπτωση, θα είχε ενδιαφέρον να γνώριζε κανείς την άποψη του ίδιου του Κώστα Καραμανλή επί ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Προφανώς δεν αναμένει κανείς κάποια επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού αλλά ο ίδιος είχε επιχειρήσει να δώσει στην διακυβέρνησή του μετριοπαθές στίγμα, μακριά από «ακραίες φωνές».

«Κακές γλώσσες» πάντως υποστηρίζουν πως οι διαφωνούντες της συγκεκριμένης πτέρυγας στην πραγματικότητα έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το εκλογικό τους κοινό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μεταμελημένοι

Αυξάνονται οι εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βγουν προς τα έξω οι «ανανήψαντες» βουλευτές μετά τα φροντιστήρια στα γραφεία της ΝΔ. Η σκέψη είναι να ξεκινήσουν να επικοινωνούν το νομοσχέδια στα ΜΜΕ οι βουλευτές που αρχικά δήλωσαν αρνητικοί αλλά μετά τα εντατικά μαθήματα που έγιναν από τον κ. Σκέρτσο και τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, άλλαξαν άποψη αφού αντιλήφθηκαν και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά και την ανάγκη της κοινωνίας. Ενδιαφέρον έχει να δούμε πόσοι από αυτούς θα δεχθούν να βγουν στα κανάλια ως μετανοημένοι.

Η μπάλα στην εξέδρα

Με την ακρίβεια να τρέχει και το σούπερ μάρκετ να είναι πλέον συνήθεια πολυτελείας, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή και συνομίλησε με πολίτες της περιοχής για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι κάτοικοι έθιξαν το ζήτημα της ακρίβειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετά τη μπάλα στην εξέδρα.

Απέναντι στους εύλογους προβληματισμούς των πολιτών αντιπαρέβαλε τον ισχυρισμό ότι «η οικονομία είναι σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης» και αρκέστηκε να προσθέσει πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι «το βάρος της ευθύνης της ανέθεσαν οι πολίτες είναι μεγάλο».

Το Μαξίμου δεν έχει εξηγήσει τους λόγους, που οι τιμές 200 προϊόντων θα τραβήξουν (νέα) ανηφόρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ενώ το κόστος ενέργειας πέφτει διεθνώς. Πού να ήταν η Ελλάδα και μπανανία…

Η μεγάλη εικόνα της στεγαστικής κρίσης

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με το νεαρό ζευγάρι που απέκτησε το δικό του σπίτι στο Γαλάτσι – ωφελούμενο από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» – προκάλεσε ντόρο, διότι ο Σπύρος και η Ραφαέλα ήταν μέλη της Ν.Δ.

Η αντιπολίτευση, που στηλίτευσε το στημένο βίντεο που έβγαλε στη δημοσιότητα το Μαξίμου, παρέκαμψε τη μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην υψηλή «απορροφητικότητα του προγράμματος» για να καλύψει την ανύπαρκτη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Οι συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αποκαρδιωτικές.

Η Ελλάδα έχει εντάξει μόλις 100 σπίτια στο Ταμείο Ανάκαμψης σε αντιδιαστολή με την πορτογαλική κυβέρνηση που θα διαθέσει 2,5 δισ. για 26.000 κοινωνικές κατοικίες και την Ισπανική που θα αξιοποιήσει 1 δισ. για 20.000 για νέες κατοικίες.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μόνος του και όλοι τους

Δύσκολες μέρες περνά ο πρόεδρος Κασσελάκης, καθώς όλο και αυξάνονται τα φίλια πυρά αναφορικά με τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Η τακτική του να μην ενημερώνει κανέναν με αποτέλεσμα ακόμα και η «ηγετική ομάδα» του κόμματος να ενημερώνεται για πολλά από τα ΜΜΕ, έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλά στελέχη. Ο «άμαθος» από πολιτική Στέφανος, φαίνεται πως κινείται στη γραμμή που του χαράσσουν οι εντελώς στενοί του συνεργάτες, χωρίς καμία άλλη εσωτερική διαβούλευση.

Αποτέλεσμα να οδηγείται σε διαδοχικά λάθη. Για παράδειγμα, η επίκληση σε μια αχρείαστη «κομματική πειθαρχία» την προηγούμενη βδομάδα, οδήγησε σε άδειασμα του προέδρου από πολλά κορυφαία στελέχη του «συστήματος Κασσελακη». Και αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό.

Προεδρικό δικαίωμα

Αυτοί που ξέρουν λένε ότι όσο περνάει ο καιρός τα δείγματα από την πλευρά Κασσελάκη δεν είναι καλά. Όλο και συχνότερα αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος.

Και βέβαια, όπως λένε άνθρωποι από τον ηγετικό πυρήνα, όλο και συχνότερα κάνει χρήση του «προεδρικού δικαιώματος», επικαλούμενος την πρόσφατη εκλογή του από τη βάση του κόμματος. Έρχονται και οι Σπέτσες και φαίνεται πως τρεις μέρες στο νησί θα κριθούν πολλά.

Βασιλικότεροι του βασιλέως

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο με τον πρόεδρο Κασσελάκη που κάποιες φορές συμπεριφέρεται σαν CEO πολυεθνικής.

«Παράξενες» συμπεριφορές παρατηρούνται και από στελέχη που έχουν βρεθεί από νωρίς στο πλευρό του νέου προέδρου. Όλο και αυξάνονται όσοι μιλούν για «ψηλομύτικες» συμπεριφορές, αποκλεισμό και άρνηση να επικοινωνήσουν, είτε με βουλευτές, τομεάρχες και στελέχη, είτε με δημοσιογράφους.

Ήδη υπάρχουν κάποιοι που μιλούν ακόμα και για αποκλεισμό τους, αφού συγκεκριμένοι «σύντροφοι» δεν τους σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα. Έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι οι συζητήσεις αφορούν στελέχη που στο παρελθόν κατήγγειλαν το «περιβάλλον» του Αλέξη Τσίπρα ότι τους είχε αποκλείσει από το να δουν τον τότε πρόεδρο, ενώ, όπως έλεγαν, κανείς δεν τους έδινε σημασία.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πράσινες διαφωνίες

Ούτε στο ΠΑΣΟΚ περνάνε βέβαια τις καλύτερες μέρες τους. Η καταιγίδα που έφερε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και σαρώνει οριζόντια όλο το πολιτικό σύστημα, τα έχει κάνει μούσκεμα και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Το κόμμα έχει τριχοτομηθεί σε αυτούς που πάνε με τη γραμμή Ανδρουλάκη, να μη δέσουν τα κορδόνια της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει κατά συνείδηση ή ακόμα και να μην ψηφίσει αν το νομοσχέδιο δεν είναι καλό. Οι άλλοι είναι αυτοί που λένε ότι όποιο και να είναι τελικά το νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το υπερψφίσει, παραμένοντας πρωτοπόρο στις κοινωνικές αλλαγές.

Προβληματισμός

Υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν. Άνθρωποι που ξέρουν από μέσα την «αριθμητική» και τις ισορροπίες, λένε ότι οι κ.κ Μιχαηλίδης και Παρασκευαϊδης που έχουν δημόσια δηλώσει (και μάλιστα με ακραία γλώσσα) την αντίθεση τους, δεν είναι οι μόνοι.

Όπως λένε αυτοί που ξέρουν πολύ καλά τις εσωτερικές ζυμώσεις, τα στελέχη που σκέφτονται να καταψηφίσουν είναι πολλά -ενδεχομένως να ξεπερνούν πλέον και τα 10- και μάλιστα, αρκετοί θεωρούνται και εκ των κορυφαίων. Δύσκολη και η περίπτωση της Γραμματέως της ΚΟ και βουλεύτριας Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ανήκει στην πτέρυγα των διαφωνούντων με την τεκνοθεσία. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης προσανατολίζεται η «τελική σύσταση» να είναι για «ψήφο κατά συνείδηση», χωρίς κομματική πειθαρχία, φαίνεται πως για την Γραμματέα της ΚΟ υπάρχει προβληματισμός. Ήδη λέγεται πώς της έχουν διαμηνύσει πως αν καταψηφίσει θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση της Γραμματέως της ΚΟ.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ονόματα πάνε και έρχονται

Και μια που μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, η στήλη ενημερώθηκε ότι στην Χαριλάου Τρικούπη οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα για το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος.

Τα ονόματα πάνε και έρχονται, καθώς ο πρόεδρος θέλει να συνδυάσει την ανανέωση, το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ, τα γνωστά ονόματα και τους τεχνοκράτες. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και δεδομένου ότι οι εκλόγιμες θέσεις δεν είναι και πολλές, πολλοί το σκέφτονται αν θα πάρουν το ρίσκο να κατέβουν.

Για παράδειγμα, αν και στο γραφείο του προέδρου λένε ότι ο Γιάννης Μανιάτης θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μανιάτης δεν είναι και πολύ θετικός. Αντίθετα, πολύ κοντά στο να πει το τελικό ναι είναι η Μαρία Αναστασοπούλου, η γνωστή δημοσιογράφος η οποία φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει στροφή στην καριέρα της, αφήνοντας τα μικρόφωνα της τηλεόρασης για τα μικρόφωνα της αίθουσας του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Απόπειρα διεύρυνσης

Στη Νέα Αριστερά βρίσκονται στη διαδικασία κατάθεσης των απαραίτητων υπογραφών στον Άρειο Πάγο για την συγκρότηση πολιτικού φορέα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα περαιτέρω διεύρυνσης μέσω προσώπων, τα οποία δεν είχαν ακολουθήσει σε πρώτη φάση στην «έξοδο» από την Κουμουνδούρου.

Μια ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, η οποία μόλις προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ με «βολές» κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η προσπάθεια των στελεχών της Νέας Αριστεράς πάντως συνεχίζεται, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και «εκπλήξεις»..

Επιχείρηση εξωστρέφειας

Στη Νέα Αριστερά πάντως προσπαθούν παράλληλα να δημιουργήσουν δεσμούς με την κοινωνία. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν έχουν φέρει και ιδιαίτερα χαμόγελα και ως εκ τούτου η απόφαση είναι να βγουν όλοι έξω. Οι συναντήσεις και οι επαφές πληθαίνουν και μαζί πληθαίνουν και οι εξορμήσεις στην περιφέρεια. Ειδικά στην περιφέρεια η «Νέα Αριστερά» μοιάζει να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Για αυτό και το Σαββατοκύριακο ετοιμάζεται εξόρμηση στις πληγείσες περιοχές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως λένε τα στελέχη του κόμματος αυτό θα γίνεται όλο και πιο συχνά, προκειμένου να ενημερώνονται από το πρώτο χέρι για τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.

Ρίχνουν όμως και τα «καρφιά» τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως λένε «Εμείς δεν θα πάμε τριήμερο στις Σπέτσες. Εμείς θα πάμε εκεί που η κοινωνία έχει ανάγκες ».

(ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ/EUROKINISSI)

Το κάλεσμα για το μέλλον της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η έκπληξη Καμπαγιάννη

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στο Cinema Studio New Star Art με επίκεντρο το μέλλον της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το σχετικό κάλεσμα υπογράφουν 45 διανοούμενοι, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικοί από τον ευρύτερο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται οργανωμένη και ενωτική παρουσία στα κινήματα και στους επιμέρους χώρους, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τις πολιτικές μάχες, με πρώτο σταθμό τις Ευρωεκλογές, ενταγμένες σε ένα πολύ ευρύτερο χρονικό και πολιτικό ορίζοντα».

Παράλληλα, έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν και θα κάνουν παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα ΑΑ, η Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ/Κ-Σχέδιο, ΔΕΑ.

Ανάμεσα σε εκείνους που υπογράφουν το κάλεσμα ξεχωρίζουν τα ονόματα του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, του οικονομολόγου, Κώστα Λαπαβίτσα, των πανεπιστημιακών Σεραφείμ Σεφεριάδη και Γιάννη Κουζή κ.α.

Αίσθηση προκαλεί επιπλέον η συμμετοχή στο κάλεσμα του γνωστού ποινικολόγου και μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θανάση Καμπαγιάννη. Κι αυτό γιατί ο ίδιος είναι γνωστό πως ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία πρόσφατα ξεκαθάρισε την αυτόνομη κάθοδό της στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Γαλάζια Golden boys παντού

Άνοιξε δρόμους η ΔΕΗ με τα χρυσά μπόνους στα golden boys. Φαίνεται πως για τους «άριστους» υπάρχουν λεφτά ακόμα και αν το ταμείο είναι μείον. Τρανό παράδειγμα η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Μπορεί το έλλειμμα για το 2023 να έχει ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, παρόλα αυτά αποφασίστηκε «κίνητρο ανταμοιβής» σε ημέτερους. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, οι σχετικές ΚΥΑ ορίζουν ότι το μπόνους θα δοθεί μετά από επιλογή που θα κάνει ο ίδιος ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, μετά από εμπιστευτική υπόδειξη των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων ΔΥΠΑ.