Συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο στρατόπεδο της ΝΔ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς με ηχηρές απουσίες – όπως του Μάκη Βορίδη και του Νικήτα Κακλαμάνη – πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η πρώτη ημέρα ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για το ζήτημα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συζήτηση που έγινε, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του κόμματος (Σκέρτσος, Μαρινάκης, Συρεγγέλα, Γεωργιάδης και Χατζηδάκης) προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους βουλευτές της ΝΔ και ιδίως όσους έχουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, ότι αυτό που η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει ήδη επί της ουσίας ισχύει, ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρακτική και η ΝΔ ως κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θα μιλά ξεκάθαρα για πολιτικό γάμο και δεν θα επιτρέπει την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητρότητα.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι η παρέμβαση – μέσω συνεργατών του – του Αντώνη Σαμαρά δεν έμεινε ασχολίαστη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, φέρεται να δήλωσε ότι «δεν μπορεί αυτοί πού απείχαν ή καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, να το επικαλούνται τώρα», κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στα όσα είπαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και σε όσους λένε ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι αρκετό και δεν χρειάζεται νέος νόμος που θα θεσμοθετεί γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε κάθε περίπτωση, από τους περίπου 60-70 βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στο πρώτο «φροντιστήριο επί θεμάτων ισότητας γάμου», όσοι είχαν εκφράσει εξαρχής την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο (π.χ. ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης) συνέχισαν να το υποστηρίζουν και όσοι είχαν πει ότι δεν θα το ψηφίσουν (π.χ. Άννα Καραμανλή) επιμένουν στη θέση τους, αν και ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, φάνηκε να αλλάζει γνώμη και να τάσσεται υπέρ. Άλλοι βουλευτές (Κυριάκης, Δημοσχάκης, Καραγκούνης) εξέφρασαν επιφυλάξεις για κάποια ζητήματα που ανοίγει το νομοσχέδιο, ενώ οι υφυπουργοί Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα δεν έκαναν δηλώσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι παρούσα στη συζήτηση, προκειμένου να δώσει επιστημονικές εξηγήσεις και διευκρινίσεις, ήταν και η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Κατερίνα Φουντεδάκη, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος και Κύρα Κάπη. Την Τρίτη το σκηνικό του «φροντιστηρίου» θα επαναληφθεί για τους υπόλοιπους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.