Ξεκινά σήμερα 15 Ιανουαρίου η διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, ο οποίος προκάλεσε εσωκομματική αναταραχή, με πολλές αντιδράσεις, ειδικά για το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Ads

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, χωρισμένα σε δύο ομάδες, θα ενημερωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη από τον υπουργό Επικρατείας: Άκη Σκέρτσο, τους υπουργούς – αντιπροέδρους της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Παύλο Μαρινάκη και τη γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

Στόχος αυτού του «φροντιστηρίου» είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις, να απαντηθούν τα όποια ερωτήματα και να διευρυνθεί προφανώς όσο το δυνατόν περισσότερο η δεξαμενή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θα υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση, μετά τη «σύσταση» Μητσοτάκη για αποχή που σχολιάστηκε εκτενώς.

Στο θέμα επανήλθε χθες και ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου στο Facebook, τονίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να διχάσει την κοινωνία, αλλά «να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας». Ο πρωθυπουργός επέμεινε στους ήπιους τόνους και πρόταξε εκ νέου την ανάγκη αντιμετώπισης «αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

Ads

Αιχμές πάντως για τη διαδικασία της ενημέρωσης εξέφρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης: «Δεν δέχομαι να με ενημερώσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια ένας υπουργός, που είναι ικανός, αλλά τον γνώρισα μόλις πριν μερικά χρόνια. Πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να συνεδριάσει όσες ώρες χρειαστεί για να συζητηθεί το ζήτημα».

Συνολικά, τουλάχιστον 10 βουλευτές της ΝΔ φέρονται να έχουν απειλήσει με καταψήφιση. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει δημοσίως την πρόθεση τους είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή, ενώ διαφωνίες έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Νότης Μηταράκης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Μπάμπης Αθανασίου.

Άλλωστε, ακόμα και σε υπουργικό επίπεδο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως θα καταψηφίσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και παραίτησής του, ενώ μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, ορισμένοι «πείστηκαν» να υπερψηφίσουν, όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.