Στο επίκεντρο της συζήτησης, τόσο ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση, όσο και ανάμεσα στους ειδικούς, έχει βρεθεί το ζήτημα των σχολείων και ο ρόλος τους στη διασπορά του κορονοϊού, ειδικά στην Αττική, για την οποία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εισηγήθηκε καθολικό lockdown, που σημαίνει κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ads

Αναλυτικότερα, μερικές ώρες πριν από τη συγκεκριμένη εισήγηση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας lockdown «τύπου Μαρτίου», τόνιζε, στο OPEN, πως, «υπάρχει αύξηση 11% στα κρούσματα ηλικίας από 0-9 ετών».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστήριζε στον ANT1, πως «είναι σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνταν και οι δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα στον ANT1, την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας ότι «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

Ads

Με τη σειρά του, χθες (8/2), ο καθηγητής φαρμακολογίας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι είναι πιθανή η σύνδεση των μεταλλάξεων με την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Παράλληλα, ενδεικτική είναι και η περίπτωση του νηπιοτροφείου στην Καλλιθέα, στο οποίο εντοπίστηκαν πάνω από 65 κρούσματα σε εργαζόμενους και παιδιά, ενώ, μέχρι πριν μια εβδομάδα, σχεδόν 200 δημοτικά και νηπιαγωγεία, είχαν κλείσει λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Πάντως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωνε την Παρασκευή (5/2), πως «η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» καθώς «τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν» , ενώ, λίγες ημέρες πριν, υποστήριζε πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, όπως και ότι τα σχολεία δεν συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Όπως τόνιζε, «η ενδοσχολική μετάδοση του κορονοϊού δεν είναι συχνή»

«To πιο εύκολο θα ήταν να κλείσουμε όλα τα σχολεία», δήλωνε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, εχθές (8/2) στον ANT1, τονίζοντας ότι «όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στην κοινωνία, τόσο περισσότερα θα είναι τα κρούσματα και στα σχολεία».

Υπενθυμίζεται πως, κατά την προηγούμενη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι Ειδικοί, είχαν χωριστεί «στα δύο» για τα σχολεία, με την πλειοψηφία των επιστημόνων να θεωρεί πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, όμως με αρκετούς επιστήμονες, να ζητούν να κλείσουν άμεσα καθώς διατείνονταν ότι ευθύνονται για τη διασπορά του κοροναϊού.

Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς, είχε κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση», όσον αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των σχολείων:

«Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει.  Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.