Κλειστά είναι σχεδόν 190 δημοτικά και νηπιαγωγεία σε ολόκληρη τη χώρα λόγω κορονοϊού και καθημερινά αυξάνονται γεγονός, που προβληματίζει τόσο τους ειδικούς όσο και το υπουργείο Παιδείας. Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία βρίσκονται σε μερική αναστολή λειτουργίας δηλαδή έχουν κλείσει ένα η και περισσότερα τμήματα και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ολική αναστολή.

Ads

Την ίδια ώρα, τα απανωτά κρούσματα του κορονοϊού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η γενικότερη επιδημιολογική κατάσταση θα συμβάλουν στις αποφάσεις της επιτροπής των επιστημόνων και για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς είναι πάρα πολύ μεγάλο το διάστημα που οι μαθητές βρίσκονται μακριά από τη δια ζώσης εκπαίδευση, γεγονός το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία, τα οποία είναι αμφίβολο εάν μπορούν να λυθούν ακόμη και αν ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα.

Γι’ αυτούς του λόγους, άλλωστε, ήδη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αρχίσει να ζητά να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τους μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου, όπως μείωση της εξεταστέας ύλης όπως έγινε και με τη Γ΄ λυκείου, μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για την Α΄ λυκείου ακόμη και να μη διεξαχθούν φέτος προαγωγικές εξετάσεις, θέματα τα οποία το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί το επόμενο διάστημα να επανεξετάσει.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επιτροπή θα «ανάψει» κόκκινο για τα Λύκεια της Αττικής, με δεδομένο ότι ολόκληρος ο νομός θα μπει σε «κόκκινο» συναγερμό. Αντίθετα, ρευστό είναι το τοπίο όσον αφορά τα γυμνάσια.

«Πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσει δια ζώσης η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στις κόκκινες περιοχές τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ισχύσει ότι ισχύει με τις άλλες περιοχές» δήλωσε η υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, προαναγγέλοντας ότι τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά στην Αττική και θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, εφόσον ο νομός γίνει «κόκκινος».

Η κυρία Μακρή υπογράμμισε ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει απορρίψει το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου καθώς όπως εξήγησε είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων. Η ίδια είπε ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές της Γ Λυκείου μπορούν να κάνουν τέστ κορονοϊού. Για μαθητές όμως πρέπει να είναι παρόντες οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους ή να έχουν έγγραφη έγκριση. Σε ότι αφορά τη λειτουργία των δημοτικών η Ζέττα Μακρή είπε ότι έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορονοϊού μόνο το 0,3% των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.