Σαφείς αιχμές αναφορικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων άφησε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Σκάι ο λοιμωξιολόγος και μέλος της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς.

Ads

Ειδικότερα, ο ίδιος επεσήμανε η λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες.

«Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει.  Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.

Σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής και τη διχογνωμία που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε ότι αφορά στην εκτίμηση κινδύνου, δηλαδή πόσο επικίνδυνα είναι τα στοιχεία και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, προσθέτοντας πως υπάρχει η παράλληλη λειτουργία μιας Εθνικής Επιτροπής, η οποία επίσης κάνει εισηγήσεις για λήψη μέτρων.

«Στη συνέχεια η Επιτροπή κάνει μια γνωμοδότηση και πρέπει να ξέρετε ότι πάνω από εμάς υπάρχει και μια Εθνική Επιτροπή, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα,τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την ευθύνη. Δεν υπήρχε αντιδικία μεταξύ μας, αλλά μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση. Για παράδειγμα έγινε μια μεγάλη συζήτηση αν στην Αχαΐα, θα έπρεπε να μπουν τα μέτρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια ή μόνο στην Πάτρα. Αυτή ήταν μια συζήτηση που καταναλώθηκε σχεδόν ο μισός χρόνος», υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς.

Ads

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις δημόσιες δηλώσεις πολλών μελών της Επιτροπής, αναφέροντας πως «η κοινωνία βομβαρδίζεται από πολλές πληροφορίες αλληλοσυγκρουόμενες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν καν συζητηθεί», προαναγέλλοντας πως ο ίδιος θα σταματήσει τις εμφανίσεις σε ΜΜΕ.

«Υπάρχει μια υπερέκθεση, η οποία μειώνει το κύρος της Επιτροπής» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαζανάς δήλωσε πως θα προτιμούσε να υπάρχει ένας εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής, ο οποίος θα ενημερώνει καθημερινά την κοινή γνώμη.