Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στη σημερινή (5/2) ενημέρωση για τον κορονοϊό, δήλωσε πως, τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας «είναι ικανοποιητικά, ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν», τονίζοντας πως «δεν έχει νόημα να βάζουμε ολοένα και περισσότερα μέτρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα».

Ads

«Είναι προφανές ότι κουραστήκαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο. Απαιτούνται οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών και ηλικιωμένων» δήλωσε επίσης η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει ανησυχία καθώς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, όλοι συμφωνούμε και αναζητούμε έξυπνους τρόπους ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και κατ’ επέκταση η μεταδοτικότητα, χωρίς όμως να κλειστούμε μέσα όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο».

 «Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παράλληλα ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 44 ετών και σημειώνοντας σχετικά: «Αυτό που φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά, δηλαδή οι γονείς μεταδίδουν στα παιδιά τους, αλλά και στα πιο ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας».

Όσον αφορά τα σχολεία, η καθηγήτρια επισήμανε ότι «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν», ενώ, σχετικά με την κατάσταση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως «μας ανησυχεί η Αττική. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε τις 8.500 περίπου, μία αύξηση κατά περίπου 60%. Ανησυχητική είναι και η αύξηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε χρονικό διάστημα σύντομο από τη στιγμή που η πόλη πήρε μια πρώτη ανάσα έναντι του κοροναϊού».

Ads

Τέλος η κυρία Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε ότι σήμερα νοσηλεύονται 1600 άτομα σε όλη τη χώρα με COVID -19 και καταγράφονται 150 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα, από τις οποίες 70 με 80 αφορούν μόνο την Αττική. Όσοι νοσηλεύονται είναι συνήθως ασθενείς, άνω των 55 ετών.