Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα όλων των βουλευτών αλλά και των συνεργατών τους ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως με αυτό τον τον τρόπο θα σταματήσουν να υπάρχουν “σκιές” στην πολιτική ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον ο πρόεδρος της Βουλής αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Παράλληλα, προέβη σε αίτημα προς την ΑΔΑΕ προκειμένου να ελέγξει εάν πράγματι υπάρχουν επισυνδέσεις στα άτομα που αναγράφονται στις λίστες των δημοσιευμάτων.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως “ζητάμε από την ΑΔΑΕ, η κατά το Σύνταγμα μόνη αρμόδια Αρχή, να ελέγξει αν υπήρξαν επισυνδέσεις στα πρόσωπα που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα. Με αυτές τις δυο πρωτοβουλίες θα αποκαλυφθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος θεσμικά, χωρίς κανείς να μπορεί να εργαλειοποιήσει για πολιτικάντικους λόγους αυτήν την πολύ σημαντική υπόθεση, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και δημιουργεί τεράστιους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα”.

Ads

Ο κύριος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, για τον οποίο επεσήμανε πως δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα το ψηφίσει, καθώς εκτιμά πως παρά τα θετικά του στοιχεία δεν θίγει τον πυρήνα των παθογενειών του συστήματος. 

«Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι έρχεται ευρωπαϊκή καταδίκη, έφερε ένα σχέδιο νόμου, που παρά τα όποια θετικά στοιχεία, δεν θίγει επί της ουσίας τον πυρήνα των σοβαρών  παθογενειών του συστήματος. Εξακολουθεί να λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο,  κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του:

  • την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
  • την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
  • την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο,
  • την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.

“Προτεραιότητά μας είναι οι ανεξάρτητες αρχές που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει τη Δημοκρατία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, να έχουν ισχυρές αρμοδιότητες για να διασφαλίζουν όλα αυτά τα οποία οδηγούν την Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα” είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έκανε λόγο για ισχυρό οργανωμένο παρακράτος, ενώ ζήτησε να “χυθεί φως” από τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση πριν από τις εκλογές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα “αποκαλυπτήρια της παρακρατικής πίσω αυλής του Μαξίμου” πρέπει να γίνουν άμεσα.

Σημείωσε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, προκειμένου οι επόμενες εκλογές «να διεξαχθούν σε τοπίο διαφάνειας, λογοδοσίας και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το τοξικό κλίμα που ενισχύεται από την Κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ»