Με 153 «ναι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ads

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ του Πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

Τη συζήτηση σημάδεψε η αντιπαράθεση των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου,  ενώ οξύτατη ήταν και η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη

Ads

Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος λίγα λεπτά μετά την ομιλία του στη Βουλή, κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Ακολούθως, ο βουλευτής παραιτήθηκε αφού ψήφισε το νομοσχέδιο για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως είχε ανακοινώσει. Την έδρα του παίρνει ο Τέρενς Κουίκ, ως πρώτος επιλαχών, ο οποίος έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ και έχει συμπαραταχθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μετά τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ διαλύεται αφού δεν έχει πλέον τον απαιτούμενο αριθμό των 5 βουλευτών, καθώς ο ένας εξ αυτών, ο Αριστείδης Φωκάς, έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και άρα δεν υπολογίζεται. Επ’ αυτού ήταν ξεκάθαρη και η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία και υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Διαβάστε αναλυτικά: