Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που σύμφωνα με τους υγειονομικούς, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έρχεται προς ψήφιση στη βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, εν μέσω τριημέρου κινητοποιήσεων. Όπως λέει στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου «… ούτε ένας ιατρικος φορέας δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο. Δεν το έχει υποστηρίξει, ούτε ο πιο μικρός σύλλογος».

Ads

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου οι μόνοι που αποδέχτηκαν να το υπερασπιστούν, ήταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου κι ένας ιδιώτης γιατρός. Κανένα συλλογικό όργανο. Με δεδομένη τη γενική κατακραυγή, το ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιους εξυπηρετεί τελικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που έρχεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου να διαλύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ;

«Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, ιδιωτών μεγαλογιατρών και καθηγητών πανεπιστημίου, μετρημένων στα δάχτυλα και των ασφαλιστικών εταιρειών» λέει ο Π. Παπανικολάου.

«Αυτοί ωφελούνται από τη μεταφορά των ασθενών από το δημόσιο νοσοκομείο, στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιατρεία τους. Αυτό φαίνεται από τα άρθρα 7 και 10 που προβλέπουν την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο δημόσιο νοσοκομείο. Το νομοσχέδιο κουμπώνει επίσης με  διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για να την ενεργοποιήσουν. Αφορούσε τα απογευματινά επ’αμοιβή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία».

Ads

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ επιμένει πως οι ευνοημένοι εκτός από ιδιωτικά νοσοκομεία και ασφαλιστικές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

«Πρόκειται για μια ολιγάριθμη ομάδα, κάτι καθηγητές του ΕΚΠΑ που καίγονται για το άρθρο 10 που λέει, ότι για να την κοπανάει όποτε γουστάρει και να πηγαίνει σε ιδιωτικά νοσοκομεία  ή σε φαρμακευτικές εταιρείες ο μεγαλοκαθηγητής, δεν θα χρειάζεται άδεια του διοικητή του νοσοκομείου, μόνο της συγκλήτου. Οι ίδιοι δηλαδή θα δίνουν άδεια στον εαυτό τους. Δεν είναι όλοι οι καθηγητές σε αυτή την κατηγορία. Η συντριπτική πλειοψηφία καθηγητών, εφημερεύουν μαζί  μας. Δεν αγκαλιάζονται με βουλευτές».

«Για να μην περιμένεις έλα στην κλινική»

«Το νομοσχέδιο γενικεύει  τα δίπορτα που υπάρχουν ήδη. Εκτός από αυτό των καθηγητών  που γίνεται πλέον  ασύδοτο,  έχουμε και  το δίπορτο των μεγαλογιατρών του ΕΣΥ που θα κλιμακωθεί γιατί θα παίρνει τους πελάτες με τον νόμο πια  στις κλινικές. Τα επιχειρήματα θα είναι πολλά. Σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ, θα πουν στον ασθενή «για να μην περιμένεις έλα στην κλινική ή στο ιατρείο μου». Θα υπάρχει η αίσθηση στον καθένα ότι εκεί θα τον φροντίσουν καλύτερα» λέει ο Δ. Παπανικολάου. Κι αν ο ασθενής δεν έχει τους πόρους να ακολουθήσει; «Όποιος αντέξει. Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» απαντά ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρει ότι το νομοσχέδιο εμφανίζει έναν διπλό εκβιασμό: «Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους για να μην καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Εκβιάζονται και οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία! Γιατί αυτό που προσφέρει στους γιατρούς το νομοσχέδιο, δεν είναι ευκαιρίες αλλά μούτζες».

Γιατί εμφανίζονται να διαφωνούν πολλοί ιδιώτες γιατροί, ενώ υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο τους ευνοεί;

«Είναι έντιμοι, έχουν κάνει επιλογή να μην είναι στο ΕΣΥ και λένε: ή παπάς παπάς ή ζευγάς. Γιατί ξέρουν ότι το νομοσχέδιο δεν ευνοεί τον κάθε ιδιώτη γιατρό, αλλά αυτόν που έχει κεφάλαια να έχει ιατρεία επανδρωμένα με ακριβά μηχανήματα» λέει ο Π. Παπανικολάου, ο οποίος θέτει κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Την παράκαμψη των αποφάσεων του ΣτΕ στο νομοσχέδιο.

«Σχετικά με το μισθολογικό θέμα, παρακάμπτει τις τελεσίδικες και δεσμευτικές αποφάσεις του ΣτΕ και αναδιατυπώνει το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, ώστε να αλλάξει κατ’όνομα ο νόμος και με μικρές αυξήσεις να παρακαμφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Γιατί όπως και στο παρελθόν, κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης, συνδέεται με αντιδραστικά μέτρα. Όπως αυτά που έχουμε τώρα ενάντια σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους».

«Τι λέει η κυβέρνηση; Ότι η θέση του ειδικευόμενου είναι στο πανεπιστημιακό και μόνο αν του επιτρέψει ο καθηγητής θα κάνει rotation στα νοσοκομεία. Όσο για τους συμβασιούχους ειδικευμένους, δεν τους αναγνωρίζει δικαίωμα σε μονιμότητα. Τους διώχνουν όποτε γουστάρουν, χωρίς να αναγνωρίζουν ούτε καν αναρρωτικές άδειες και τώρα, τους φορτώνει υποχρεώσεις μονίμων χωρίς κανένα στοιχειώδες δικαίωμα από αυτά των μονίμων. Αντιλαμβάνεστε τι ποιότητα περίθαλψης θα έχουν οι ασθενείς με αυτές τις συνθήκες αλλά και για ποιους λόγους είμαστε όλοι οι γιατροί στον δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο».