Σε ανακοίνωσή της, η φεμινιστική συλλογικότητα «Συνέλευση 8 Μάρτη» καλεί σε φεμινιστική διαδήλωση στην Αθήνα το Σάββατο (8/3), στην «Παγκόσμια Ημέρα των Αγώνων των Γυναικών», και ώρα 14.00, με αφετηρία το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Ads

Η συλλογικότητα στην ανακοίνωσή της αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μεγαλειώδη διαδήλωση για τα Τέμπη, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο σύνθημα «Τέμπη-Πύλος-Γυναικοκτονίες, τα κέρδη τους γεννάνε νέες τραγωδίες» που ακούστηκε στις συγκεντρώσεις.

«Με γενικό τίτλο για φέτος, το “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ”, ως συλλογική κραυγή όλων των καταπιεσμένων γυναικών της κοινωνίας μας, θέλουμε να βγούμε στους δρόμους, σε μια ενωτική, φεμινιστική διαδήλωση, στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε ανάγκη, στην εποχή που ζούμε, να αντισταθούμε και να παλέψουμε για:

  • Ισότητα στην εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια
  • Δημόσια αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες
  • Ειρήνη και όχι πολεμικούς εξοπλισμούς
  • Μέτρα πρόληψης για την έμφυλη βία
  • Αυτοδιάθεση των σωμάτων μας»

Η Συνέλευση 8 Μάρτη καταλήγει:

Ads

«Στις 8Μ, καταδικάζουμε συνολικά την θανατοπολιτική των κερδών ενάντια στην ζωή. Καταδικάζουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που μετατρέπει τα δημόσια αγαθά (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ενέργεια, κ.ά.) σε εμπορεύματα και αποκλείει την πρόσβαση των φτωχών και ευάλωτων σε αυτά. Καταδικάζουμε την πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, που μας οδηγεί στο θάνατο στα τραίνα, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, χωρίς κρεβάτι στα νοσοκομεία, αλλά και χωρίς πρόσβαση σε ξενώνα φιλοξενίας όταν θέλουμε να προστατευθούμε από την έμφυλη βία (καταλήγοντας να δολοφονούμαστε έξω από τα αστυνομικά τμήματα, όπως η Κυριακή Γρίβα). Αγωνιζόμαστε για να (ξανα)είναι δημόσια όλα τα κοινωνικά και ζωτικά αγαθά, για ποιοτικές, καθολικά προσβάσιμες υπηρεσίες και υποδομές υπέρ των αναγκών του λαού, απέναντι στις λογικές της αγοράς.

Μέσα από τους φεμινιστικούς αγώνες, διεκδικούμε μια κοινωνία όπου η εργασία φροντίδας θα αναγνωρίζεται, θα αμείβεται και δεν θα αποτελεί εργαλείο έμφυλης, ταξικής εκμετάλλευσης, όπου όλες μας, εργάτριες, άνεργες και μετανάστριες δεν θα εγκλωβιζόμαστε στα σπίτια των κακοποιητών μας. Απαιτούμε ο φαύλος κύκλος της βίας να σπάσει.

Είμαστε ρεαλίστριες και πιστεύουμε, ότι θα καταφέρουμε μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες, να συν-κατασκευάσουμε έναν κόσμο που η έμφυλη βία θα φαντάζει αδύνατη και θα μας ενώνουν κυρίως οι γιορτές, παρά ο θάνατος.

Καλούμε όλες τις γυναίκες, τις θηλυκότητες, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, κάθε ευαισθητοποιημένο εργαζόμενο και νεολαίο, τα σωματεία και τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος, κοινωνικές συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις να συμμετέχουμε ενεργά στη φεμινιστική πορεία της 8Μ στις 2μμ, στη Σταδίου (άγαλμα Κολοκοτρώνη) να συντονιστούμε με τις αδερφές μας από όλο τον κόσμο και να βροντοφωνάξουμε όλες μαζί για το δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθερες από την πατριαρχική και κρατική βαναυσότητα, από τη φτώχεια και τον θεσμικό σεξισμό, από τη διάλυση των εργασιακών μας κεκτημένων. Εξεγειρόμαστε ενάντια στην παγκόσμια πολεμική μηχανή, η οποία συνεχίζει να σκοτώνει, να καταστρέφει και να εκμεταλλεύεται, με όπλο τον έκκεντρο, διασυνοριακό και διαθεματικό φεμινισμό μας».

Συμμετοχές ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΠΟΕΔΗΝ

Τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια απεργία το Σάββατο 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δηλώνουν πλήθος συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι: «Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ από τη δράση των μελών της δύναμής μας πανελλαδικά, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων είναι εκκωφαντικά ως προς τη μάχη των γυναικών για οικονομική και κοινωνική επιβίωση, για το τι υπάρχει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, των κοινωνικών εκδηλώσεων, των επινικίων, των εταιρικών βραβεύσεων και των πολυσέλιδων εκθέσεων για την πρόοδο της νομοθεσίας στη χώρα μας, όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα της εργασιακής καθημερινότητας.

Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε η ΓΣΕΕ στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη του 2024 με την πρώτη μελέτη για την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία στην Ελλάδα ύστερα από την κύρωση το 2021 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190.

Η ισότητα στη ζωή, στη μόρφωση, στην υγεία, στην εργασία δεν είναι προνόμιο, ούτε παροχή του Κράτους ή των εργοδοτών στις γυναίκες, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα άρρηκτα συνδεδεμένο με το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Σάββατο 8 Μάρτη 2025, συμμετέχουμε και καλούμε στις εκδηλώσεις πανελλαδικά των Οργανώσεων Γυναικών, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για την Ημέρα της Γυναίκας».

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως: «Στις 8 Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Αγώνες που ξεκίνησαν από το πεδίο της εργασίας και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών από την Νέα Υόρκη και το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» και την απεργία των εργατριών στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα 13 Απριλίου 1892 στον Πειραιά, οι γυναίκες είναι μπροστάρισσες στους αγώνες.

Δύο και πλέον αιώνες αγώνων και διεκδικήσεων για πολιτικά, εργασιακά και αναπαραγωγικά δικαιώματα έχουν να επιδείξουν πολλές νίκες, όμως έχει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα. Τα τελευταία χρόνια επανέρχονται οπισθοδρομικές απόψεις που ζητούν την υποταγή των γυναικών σε έναν υποδεέστερο ρόλο, σηκώνοντας ταυτόχρονα περισσότερα βάρη στη δουλειά και το σπίτι.

Οι κατακτήσεις είναι πολλές και σημαντικές, όμως οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, απαιτούν τη δυναμική μας απάντηση. Η οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών, λόγω των έμφυλων στερεότυπων και του αναπαραγωγικού τους ρόλου από τους εργοδότες και οι διακρίσεις ακόμη και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση παρόλες τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι γυναίκες στην Παλαιστίνη και σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές είναι τα ευάλωτα θύματα. Οι μετανάστριες σε όλον τον κόσμο βιώνουν διώξεις και ανασφάλεια για τη ζωή τους λόγω των ρατσιστικών πολιτικών».

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι: «συντάσσεται στον αγώνα για ίσα δικαιώματα και διεκδικεί:

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.
  • Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών:
  • Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
  • Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
  • Ένταξη της περιεκτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης ως αυτοτελούς μαθήματος σε όλο το σχολικό βίο και προγραμμάτων για για την ισότητα των φύλων
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα των γυναικών και τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα το Σάββατο, 8 Μαρτίου 2025, καλούμε σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1:00μμ και πορεία προς το Σύνταγμα».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι: «Στις 8 Μάρτη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών απεργούμε και διαδηλώνουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές, ασφάλεια στη δουλειά.
Στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ το 60% των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Αγωνίζονται στη πρώτη γραμμή προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με εξαντλητικά ωράρια, δεκάδες χρωστούμενα repo και άδειες».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (1967-1974) 

Η 8η Μάρτη δεν είναι μια μέρα γιορτής αλλά μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Ως εταιρεία των Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη αποδίδουμε, ιδιαίτερα, φόρο τιμής στις γυναίκες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης και συνεχίζουμε και φέτος το έργο μας με τίτλο ‘” Η έμφυλη διάσταση της Αντίστασης κατά της Δικτατορίας 1967-1974’’. Πρόκειται για μια κοινωνική-ιστορική καταγραφή και μελέτη που φωτίζει τις αθέατες έμφυλες όψεις του αντιστασιακού αγώνα κατά της χούντας.

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αποτίμησης, αναστοχασμού, αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων των γυναικών. Είναι ημέρα που μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για καθημερινό αγώνα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, για μια κοινωνία χωρίς εξουσιαστικές έμφυλες σχέσεις, χωρίς έμφυλη βία και διακρίσεις.
Ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν χωράει εφησυχασμός. Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, να περιφρουρούμε κεκτημένα δικαιώματα, καθώς υπάρχουν οπισθοδρομήσεις, και να διεκδικούμε σε όσα επίπεδα υπάρχουν ακόμα ανισότητες. Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό συστατικό κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Η 8η Μάρτη αποτελεί μια ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και πρόσκληση για ανάληψη δράσεων που θα οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία. Παρά την πρόοδο προς την έμφυλη ισότητα που έχει σημειωθεί παγκόσμια, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές ανισότητες, τις οποίες πρέπει να υπερβούμε.

Η Εταιρεία μας συντάσσεται με τις θέσεις και τα μηνύματα της Διεθνούς Ημέρας των Δικαιωμάτων των Γυναικών για το 2025, που έχει ως κεντρικό θέμα: #Accelerate Action# (Επιτάχυνση της Δράσης). Αυτό το σύνθημα υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία της επιτάχυνσης των προσπαθειών για προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας και την επιτάχυνση της προόδου για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς. Η επιλογή του θέματος έγινε για να ενθαρρύνει άτομα, οργανισμούς και κυβερνήσεις να δράσουν αποφασιστικά, να κάνουν τολμηρά και αποτελεσματικά βήματα προς την ταχύτερη υλοποίηση της ισότητας των φύλων. Στόχος είναι η εξάλειψη των συστημικών φραγμών και προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων, η υπέρβαση των έμφυλων στερεοτύπων και η δημιουργία περιβάλλοντος όπου όλες οι γυναίκες θα απολαμβάνουν την εκτίμηση και τον σεβασμό και θα έχουν αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, η έκκληση για «Επιτάχυνση της δράσης» υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί το έμφυλο χάσμα σε τομείς, όπως η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο, η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η διασφάλιση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στους οικονομικούς πόρους και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ιδιαίτερα η έκκληση για «Επιτάχυνση της δράσης» για τα δικαιώματα των γυναικών έχει κατεπείγοντα και αγωνιστικό χαρακτήρα στη χώρα μας, όπου ακόμη έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.