1. Απεβίωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο 46χρονος φίλαθλος του Εθνικού, που νοσηλευόταν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της ΑΘήνας, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στα επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα της ομάδας του με τον Ηρόδοτο στην Κρήτη πριν από δυο εβδομάδες. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ ο 46χρονος ήταν σε καταστολή και σε μηχανική υποστήριξη.

Ads

2. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει τη διαδικασία των μετεγγραφών των φοιτητών στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαβάστε αναλυτικά τις προϋποθέσεις. 

3. Η γερμανική εταιρεία Hochtief, που διαχειριζόταν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αποδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους, ίσως και τον μεγαλύτερο, φοροφυγά στην Ελλάδα καθώς δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο στην πολύκροτη διαμάχη και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των χρημάτων σχετικά με το «σκάνδαλο παρακράτησης του ΦΠΑ». 

4. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην ομιλία του στη Χαλκιδική, για τα 40χρονα της ΝΔ, ξαφνιάζοντας το ακροατήριο. Μα τι εννοούσε; Μια εξήγηση έδωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη (στον ΣKAI) αμφισβητώντας ευθέως τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών που έδωσε προβάδισμα 11 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το Μέγαρο Μαξίμου αυτά δεν υπάρχουν, το μόνο που υπάρχει η κούραση της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση που θα καταπολεμηθεί με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό 2015 με ή χωρίς την έγκριση της Τρόικας. Ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να φύγει για να γλιτώσει η χώρα τις εκλογές, εκτίμησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ads

5. Περίπου 40000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το 2000 στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δημοσιεύθηκε σήμερα. Tην ώρα που οι χρυσαυγίτες μοιράζουν τρόφιμα «μόνο για Έλληνες στην Αυστραλία», Γάλλος καθηγητής γράφει στο Al Jazeera ότι στην Ελλάδα ο ρατσισμός έχει «τις ευλογίες του κράτους».

6. «Εσείς είστε ΚΚΕ;» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης – απάντησης που εξέδωσε η «Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας» (ΚΚ-ΕΑ) στις κατηγορίες του ΚΚΕ περί «διαφόρων οπορτουνιστικών ομάδων» που χτυπούν το κόμμα. Η «Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας» συγκροτήθηκε από αποχωρήσαντες και διαγραμμένους από το ΚΚΕ, οι οποίοι στην πολιτική τους διακήρυξη καταλόγισαν ευθύνες στην ηγεσία του Περισσού για την πορεία του κόμματος, κάνοντας λόγο για αλλοίωση των χαρακτηριστικών του.

7. Σταθερά τα πρωτεία στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευρύνει τη διαφορά του με τη ΝΔ στις δεκατρείς μονάδες, καταγράφοντας ποσοστό 45% έναντι 32%, όπως δείχνει το δεύτερο μέρος της Έρευνας Πολιτικής Συγκυρίας Σεπτεμβρίου της Public Issue για την «Εφ.Συν.». Την ίδια στιγμή η μεσαία τάξη φαίνεται να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύοντας κατά 37% ότι «είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης» και κατά 34% ότι είναι «πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα».

8. Ο ιδρυτής των Wikileaks που καταζητείται από τις ΗΠΑ και την Σουηδία, κατάφερε να «δραπετεύσει» από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει λάβει άσυλο, και να παραβρεθεί σε αμερικανικό φόρουμ όπου έδωσε συνέντευξη. Η «απόδραση» από την πρεσβεία, που φρουρείται από την βρετανική αστυνομία, έγινε με την βοήθεια της τεχνολογίας, αφού μόνο το ολόγραμμα του Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε στην εκδήλωση. Στο 2014 Nantucket Project συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Ευτζίν Τζαρέκι, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για την σημασία της έρευνας και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία όπως και τους κινδύνους της λογοκρισίας.

Διαβάστε επίσης για την νίκη των ιθαγενών της Κολομβίας έναντι των εταιριών εξόρυξης χρυσού, τους «αόρατους» ομοφυλόφιλους των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και το ποδοσφαιρικό “κράχ” με το μουντιάλ του Κατάρ. Τέλος διαβάστε το πρώτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος του Tvxs.gr για τη «σφαγή της Δράμας» και το πρώτο αντάρτικο στην κατοχική Ελλάδα