Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων σχετικά με το περιστατικό με το μη αδειοδοτημένο δρώμενο στην Ακρόπολη το Σάβαττο (27/4), ξεκαθαρίζοντας ότι «η προσπάθεια οποιουδήποτε μηχανισμού συγκάλυψης να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό».

Ads

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «πέρασαν τρεις μέρες και ακόμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σιωπά για το περιστατικό στην Ακρόπολη. Η αλήθεια πλέον δεν μπορεί να αποκρυβεί, ότι όντως διοργανώθηκε, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη άδεια εντός του αρχαιολογικού χώρου, ένα δρώμενο που ευτελίζει τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ έχουμε κληθεί να προστατεύουμε.

»Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ακρόπολη είναι το καλύτερα φυλασσόμενο μνημείο της χώρας και οι αρχαιοφύλακες εκτελούν το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνυπολογίζοντας τους τεράστιους αριθμούς επισκεπτών και τις συνθήκες στον Βράχο, άρα η προσπάθεια οποιουδήποτε μηχανισμού συγκάλυψης να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό».

Στη συνέχεια, τονίζεται πως «Το Σάββατο 27/4/2024 οργανωμένη ομάδα τουριστών από την Ινδία ανέβηκε, όπως πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, στην Ακρόπολη λίγο πριν τις 7.30 μμ. Τους προσκεκλημένους περίμενε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, όπως γίνεται όταν πρόκειται για επίσημους προσκεκλημένους του ελληνικού κράτους. Εν συνεχεία, τόσο οι Ινδοί τουρίστες όσο και το γκρουπ των επαγγελματιών ηθοποιών μεταμφιεσμένων σε αρχαία αγάλματα εισήλθαν στην Ακρόπολη πληρώνοντας εισιτήριο…

Ads

..Το γκρουπ παρέμεινε στον χώρο και μετά το πέρας του νόμιμου ωραρίου του αρχαιολογικού χώρου (μετά τις 8 μμ), όπως συμβαίνει με τους επίσημους προσκεκλημένους. Η ομάδα των ηθοποιών δεν διέλαθε της προσοχής των αρχαιοφυλάκων, ούτε όταν εισήλθε ούτε όσο ήταν σε εξέλιξη το δρώμενο στον Ιερό Βράχο.

Οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες και δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε προσβολή του μνημείου. Όπως μας πληροφόρησαν τα μέλη μας ενημερώθηκαν, ότι πρόκειται για “επίσημους προσκεκλημένους”».

Διαβάστε επίσης: Ακρόπολη / Ομολογία ενοχής από τον εκπρόσωπο του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως «εκπρόσωπος του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου παραδέχτηκε σήμερα, ότι ζήτησαν άδεια για το χώρο της Ακρόπολης, η οποία δεν τους δόθηκε, ενώ αντίθετα δόθηκε άδεια για χρήση τόσο του Καλλιμάρμαρου όσο και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Γνώριζαν ότι δεν επιτρέπεται το αντιαισθητικό σόου στην Ακρόπολη και παρόλα αυτά το δρώμενο πραγματοποιήθηκε!

Ο χώρος της Ακρόπολης διαθέτει κάμερες, τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο του χώρου. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, αντί να παίζουν το παιχνίδι του «κρυφτού» με την μετάθεση των ευθυνών και την συσκότιση, προκειμένου να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια, να ελεγχθεί άμεσα το βιντεοληπτικό υλικό και να δοθεί επίσημα η απάντηση για το τι πραγματικά συνέβη.

Ζητάμε να επίσης να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία με την μπάντα του Λιμενικού Σώματος για να μάθουμε ποιος έδωσε εντολή να βρεθεί σε επίσκεψη ιδιωτών και με ποια αιτιολογία».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που είχαν βάρδια το Σάββατο που πραγματοποιήθηκε το δρώμενο και θα αγωνιστούμε για να σταματήσουν τόσο οι λοιδορίες όσο και οποιαδήποτε προσπάθεια οι ευθύνες άλλων προσώπων ή φορέων να μετατραπούν σε διώξεις κατά εργαζομένων».