Τι να ναι αυτό που συνέβη στην αισθητική μας, Λεωνίδα μου; Δεν μας έφτανε το κίονας-print στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ήρθαν και τα αλευρομουτζουρώματα στην Ακρόπολη. Σάββατο του Λαζάρου ανέβηκαν πάνω στο βράχο αλευρωμένοι σαν φαντάσματα. Με σανδάλι και άσπρη κάλτσα! Από τη μέση και πάνω αλευρωμένος μπακαλιάρος της Σαρακοστής, από τη μέση και κάτω διασταύρωση τσολιά και γερμανού τουρίστα. Ποιος σας είπε μωρέ ότι το σανδάλι με άσπρη κάλτσα είναι αρχαιοελληνική εφεύρεση; Εξανέστην η τάλαινα με το event και πήρα αμέσως την Σήλια, τη μοδίστρα.

Ads

«Χρυσό μου, της λέω, τόση φασαρία έκανες για τους οικίσκους των αρχαιολόγων, που σου χάλαγαν το view, για τους ασβεστωμένους πάνω στην Ακρόπολη δεν έβγαλες κιχ;» «Για τους Ινδούς;» μου λέει, «μα τους δεξιώθηκα κι εγώ. Είναι φίλοι της συνονόματής σου» με αποστόμωσε. Της έκλεισα το τηλέφωνο. Θα τη χαστούκιζα που συνεχώς μου φλεξάρει ότι είναι φίλη της πρώτης κυρίας, αλλά είχα μόλις βάψει τα νύχια μου. Άσε μας χρυσό μου, που σηκωθήκαν και οι μοδίστρες να μας βγάλουν γλώσσα. Έναν εφοπλιστή παντρεύτηκες, μέχρι και η Έλλη Στάη το χει κάνει, και μάλιστα πιο πολλές φορές.

Συγχύστηκα χρονιάρες μέρες. Κυριακή των Βαΐων με έπιασαν οι σκέψεις. Ο κόσμος χρειάζεται έναν Νυμφίο, έναν μεσσία, έναν δαφνοστεφανωμένο να ακολουθήσει τυφλά. Τι κάνει το κίνημά μας; Πότε θα φέρει τη Σωτηρία επί της γης;

Θέλω να προσευχηθώ τη Μεγάλη Εβδομάδα και δεν ξέρω αν πρέπει να πάω σε εκκλησία ή σε κάνα μουσείο -ούτως ή άλλως τις ίδιες ώρες λειτουργούν. Έγιναν τα μουσεία και οι εκκλησιές τοπικές της ΝΔ. Πάω να εκκλησιαστώ και πετυχαίνω μπροστά μου GD να προσεύχονται. Είναι τέτοια η αγωνία τους βλέπεις. Δεν έχουν εκθέσεις. Δεν έχουν λεφτά. Δεν έχουν μισθά. Δεν έχουν καθαριότητα. Τους έχει μείνει η Υπουργός. Και προσεύχονται μήπως εγερθούν τα μουσεία. Αμ δε! Τα μουσεία είναι νεκρά, όπως ο Λάζαρος, όμως χωρίς έγερση.

Ads

Είπα Λάζαρος και να σας το λέω και αυτό. Μου τηλεφώνησε φίλη νησιώτισσα με λάδια πολλά και μου είπε ότι κάλεσαν τον πρόεδρο του μουσείου να κάνει λαζαράκια σε εκπομπή. Τέτοια επιτυχία. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Σίγουρα όμως είναι ο πιο δραστήριος, τηλεοπτικά.

Είπα δραστηριότητα και θυμήθηκα την άλλη, την πάντα απούσα. Αυτή την περνάει ζάχαρη. Ξέρετε ποια. Σκέφτηκε να κάνει και τον εαυτό της ολόγραμμα για να την βάλουν να κάθεται στο γραφείο. Έτσι απλώς να πιστεύουν ότι είναι μέσα. Εξάλλου, δεν κάνει και τίποτε. Τζάμπα να ανεβοκατεβαίνει;

Τουλάχιστον δεν ενοχλεί. Η άλλη, που ο Αϊνστάιν την μάρανε, μετέφερε το Βυζάντιο στον 2ο αιώνα μετά Χριστόν! Αυτές οι GD θα γράψουν ιστορία. Θα την ξαναγράψουν δηλαδή.

Τουλάχιστον αυτή τηρεί την κολοκοτρωνέικη παράδοση, καβάλα παν στην Εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε. Ανώτερος άνθρωπος. Η άλλη, η μπεμπέκα, το μουσείο της δεν μπορεί να το αναστήσει, αλλά δηλώνει πανέτοιμη να αναστήσει τους Δεσμώτες. Δεν είναι κακό βέβαια ο άνθρωπος να έχει φιλοδοξίες. Ούτε να βλέπει οράματα. Όλα τα βλέπουν, μόνο τα ράμματα στη γούνα τους δεν βλέπουν. Τι να πεις;

Αλλά η πιο εκκλησιαστική είναι μία. Η Πόντια Πιλάτα. Αυτή πάλι θα περάσει την Μεγάλη Εβδομάδα δικάζοντας, γιατί βλέπεις ήρθε να κρίνει ζώντες και νεκρούς, καθώς η βασιλεία της δεν έχει τέλος. Αχ και να ζούσε επί Χριστού, θα τον κατηγορούσε για παράβαση του υπαλληλικού κώδικα και μετά για βλασφημία. Έχει βλέπετε δικαστικό μαράζι και αφού δεν πέτυχε ως αρχαιολόγος, το έριξε στις δίκες, στις καταδίκες, στις ανακρίσεις, στις παραπομπές. Είναι το άλλο της ταλέντο. Μάλλον το μοναδικό.

Πάντως οι Πρόεδροι και τα ΔΣ θα πάνε ωραιότατες διακοπές το Πάσχα και θα αφήσουν τα Μουσεία τους να υπολειτουργούν. Κλειστόν λόγω διακοπών. Όχι θα κάτσουν να σκάσουν! Η ζωή είναι μικρή για να την σπαταλάνε σε τέτοια καθημερινά και τετριμμένα…