Η κατάσταση απορρύθμισης των 5 μεγάλων μουσείων της χώρας που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με νόμο της κυβέρνησης το 2023, περιγράφηκε ανάγλυφα στη συνέντευξη Tύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ads

«Τα όσα λέγαμε πέρυσι κατά την ψήφιση του νόμου, αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ λίγα για να περιγράψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑ Κ. Πασχαλίδης ανοίγοντας τη συνέντευξη.

«Είναι Πάσχα, και τα 5 μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, μαζί και ο Λευκός Πύργος, είναι ανοιχτά ως τις 3 το μεσημέρι αντί για τις 8 μμ που ήταν πάντα το ωράριο τέτοια εποχή. Οι επισκέπτες που θα πήγαιναν έως τις 8 λοιπόν, στριμώχνονται έως τις 3 μμ και μάλιστα σε περιορισμένες αίθουσες, γιατί οι μισές αίθουσες είναι κλειστές. Από τότε που έγιναν νομικά πρόσωπα ζούμε μια κατάσταση που δεν ζήσαμε ούτε στα μνημόνια. Φτάσαμε να μην ξέρουμε πότε τα μεγάλα μουσεία θα ξεκινήσουν το θερινό τους ωράριο» είπε η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα. Μιλάμε για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και τα Βυζαντινά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ με διορισμένα από την Υπουργό ΔΣ πέρσι.

«Έχουμε ατέλειωτες ουρές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όχι μόνο» πρόσθεσε ο Κρίτων Πιπέρας πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ξεναγών υπογραμμίζοντας πως «…πολλοί τουρίστες κλείνουν τα εισιτήρια τους μήνες πριν. Έρχονται όμως και δεν ξέρουν ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα μουσεία και αν θα είναι διαθέσιμη η συλλογή που επιθυμούν να επισκεφθούν, αφού λόγω υποστελέχωσης πολλές αίθουσες είναι κλειστές».

Ads

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω μιας λογικής καθυστέρησης εφαρμογής του νόμου η Δ. Κουτσούμπα απάντησε: «Είχαμε πέντε μουσεία που λειτουργούσαν και είχαν εκπαιδευτικά προγράμματα, εξωστρεφείς δράσεις, εκθέσεις, θερινό ωράριο και ανοιχτές αίθουσες. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Φλεβάρη 2023 ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται τον Απρίλη του 2023. Είχαμε πει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, έχει προβλήματα. Απόδειξη; Έχει αλλάξει 3 φορές αυτόν τον νόμο το υπουργείο. Τελευταία απόδειξη: την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, η υπουργός παραδέχθηκε ότι πρέπει να νομοθετήσει για την αυτεπιστασία γιατί τα πέντε αυτά Μουσεία δεν είχαν δυνατότητα να κάνουν αυτεπιστασία. Γιατί αυτό δεν είχε μπει εξαρχής στο νόμο 5021;

Αν ψάξετε στη Διαύγεια θα δείτε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 τα πέντε Μουσεία έκαναν ανάθεση με λεφτά του υπουργείου σε δικηγόρους και λογιστές για να ασχοληθούν με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα και να λειτουργούν πλήρως από τον Ιανουάριο του 2024. Πως γίνεται να έχουν πληρώσει λογιστές και δικηγόρους και από την αρχή του χρόνου να μην έχουν λύσει απλά ζητήματα προκειμένου να μπορούν να κάνουν μια δαπάνη πχ για την καθαριότητα;

Για το ότι δεν έχουν προσληφθεί συμβασιούχοι φύλακες μας λένε ότι δεν φταίνε οι Διοικήσεις των Μουσείων, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών. Ποιος δεν γνωρίζει ότι στο δημόσιο δεν γίνονται προσλήψεις χωρίς να έχουν εγκριθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου; Οι διοικήσεις εκεί προφανώς είτε δεν το γνώριζαν είτε δεν ενδιαφέρθηκαν. Για να προσλάβεις φύλακες για το θερινό ωράριο ξεκινάς τη διαδικασία από το τέλος του 2023.

Δεν πληρώνονται οι Γενικές Διευθύντριες και οι Πρόεδροι των ΔΣ; Δεν μας έλεγαν ότι θα είναι αυτόνομα και ευέλικτα τα 5 μουσεία; Αν είναι έτσι, τότε το να μην έχεις φύλακες και να κλείνεις το μουσείο στις 3 μμ, βαραίνει εσένα ως διοίκηση του Μουσείου. Όταν ήταν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία τα μουσεία, για τις ελλείψεις αυτές κυνηγούσαν τους διευθυντές των μουσείων. Τώρα φταίνε άλλοι; Να με συγχωρείτε, όχι».

Διαβάστε επίσης: Στους διαδρόμους των μουσείων / Τα τάχα «αυτόνομα» Μουσεία που δεν έχουν ούτε συνδετήρα και οι μουσικές καρέκλες για τις «εκλεκτές» της υπουργού

Χωρίς καθαρίστριες, ευάλωτα σε κλοπές

Η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ πρόσθεσε πως το προσωπικό που θα πάρουν τα Μουσεία είναι ελάχιστο.

«Στη διαύγεια δεν υπάρχει σύμβαση καθαριότητας σε κανένα μουσείο. Στο βυζαντινό έχουν από τον Οκτώβρη μία καθαρίστρια. Η κλοπή στο Βυζαντινό Μουσείο δεν είναι θέμα; Και δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ούτε το Μουσείο ούτε το Υπουργείο.

Δεν φταίει μόνο ο νόμος λοιπόν, φταίνε και οι διοικήσεις τους. Ο ΣΕΑ εντόπισε μια σειρά παραβάσεις οικονομικές, διοικητικές και άλλες στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και έκανε αναλυτική καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διαχείριση του 2023. Σας ενημερώνουμε ότι με βάση την καταγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα».

Ιδού τα τεκμήρια για το κτήριο

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΕΑ Κώστας Πασχαλίδης και τα υπόλοιπα μέλη, αποδήμησαν όλη την επιχειρηματολογία του υπουργείου σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η κ. Μενδώνη εκδίωξε τον Σύλλογο από το κτήριο της Ερμού. Παρουσίασαν μάλιστα και σχετικά ντοκουμέντα προς υπεράσπιση των λεγόμενων τους όπως έγγραφα με την υπογραφή της Μελίνας Μερκούρης που ορίζουν ποια είναι η ακριβής χρήση του κτηρίου αλλά και μελέτες για την αποκατάσταση του.

«Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χρήση στην οποία απέβλεψε η παραχώρηση του ακινήτου της οδού Ερμού 136 στον Σύλλογό μας, όχι μόνο δεν περιοριζόταν, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται το ΥΠΠΟ, στη στέγαση του κινητού εξοπλισμού και της διοικητικής λειτουργίας του Σ.Ε.Α., όχι μόνο δεν απέκλειε τη διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων, αλλά απεναντίας, κατέτεινε ακριβώς στη δημιουργία, εντός του ακινήτου, ενός πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου, στο οποίο θα στεγάζονταν οι αντίστοιχες δράσεις του Συλλόγου μας, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς» είπε ο πρόεδρος.

Στην ερώτηση αν υπάρχει διάθεση από το υπουργείο να διαθέσει άλλο κτήριο στον σύλλογο ο πρόεδρος απάντησε:

«Τον Οκτώβριο 2023 συναντηθήκαμε με την υπουργό. Από τα λίγα που ειπώθηκαν, ήταν πως σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ παραχωρήθηκε από το ΥΠΠΟ προς αποθήκευση της βιβλιοθήκης, το κτίριο της Πανός για τους 3.000 τόμους και το αρχείο μας. Δεν δόθηκε άλλη στέγη. Είναι ένα κτήριο – αποθήκη χωρίς ρεύμα. Ο χρόνος της παραχώρησης είναι μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Έχουμε ζητήσει την ακύρωση την απόφαση για να επιστρέψουμε σε αυτό το κτήριο, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις ανάγκες μας».

Επίσης υπογράμμισε πως σε αντίθεση με όσα ακούγονται, η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, το ΣτΕ δεν έχει ακόμα βγάλει οριστική απόφαση.