Τελικά λεφτά υπάρχουν; Το ποσό του 1.300.000 ευρώ από εθνικούς πόρους -και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ούτε μελέτη ούτε έγκριση- δέσμευσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως φαίνεται στην απόφαση που δημοσιεύει το tvxs, για το κτίριο της οδού Ερμού που στέγαζε μέχρι πρότινος τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Ποσό που θέτει το ερώτημα ποιες είναι οι «μελλοντικές χρήσεις» για τις οποίες το προορίζει η υπουργός, όπως αναγράφεται στην ίδια απόφαση. Για το θέμα μιλά στο tvxs η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα.

Ads

Η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτιρίου με αφορμή μια εκδήλωση για την Πύλο. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε διατυπώσει από τότε το ερώτημα ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του υπουργείου κι αν τελικά σκοπός του ήταν να παραδοθεί σε επενδυτές ως φιλέτο προς τουριστική εκμετάλλευση. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπουργός δεν προορίζει το κτίριο για καμία δημόσια χρήση. Προφανώς το προορίζει για κάποιον επιχειρηματία που θα το κάνει πανάκριβο boutique hotel» λέει σήμερα στο tvxs η Δ. Κουτσούμπα.

Το εν λόγω κτίριο που αποτελεί μνημείο, τις τελευταίες μέρες απασχολεί ξανά την επικαιρότητα όχι τυχαία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων πριν λίγες μέρες εξέδωσε ψήφισμα με αίτημα να παραμείνει στους αρχαιολόγους το κτήριο της Ερμού, ένα ψήφισμα που στρέφεται ευθέως κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού. Επίσης η προσφυγή των αρχαιολόγων κατά της υπουργικής απόφασης εκδικάστηκε στο ΣτΕ στις 20 Μαρτίου και εκκρεμεί η απόφαση. Στην αναθερμασμένη συζήτηση, ήρθε να προστεθεί ένα άρθρο ενάντια στον Σύλλογο Αρχαιολόγων στα ΝΕΑ που, όπως αποκάλυψε χθες το tvxs, θα έχει ως αποτέλεσμα δικαστική διαμάχη αφού ο ΣΕΑ θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του αρθρογράφου.

Διαβάστε: Αρχαιολόγοι / Μήνυση και αγωγή στον Παπαχρήστο των «Νέων»

Ads

Δ. Κουτσούμπα: Το κτίριο δεν έχει κανένα στατικό πρόβλημα, όπως βεβαίωσαν -και εγγράφως- πολιτικοί μηχανικοί

Το tvxs ρώτησε την Δέσποινα Κουτσούμπα αν δικαιολογείται το ποσό του 1,3 εκ. ευρώ για την επισκευή του κτιρίου.

«Το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως και ο κήπος, ήταν σε εξαιρετική κατάσταση έως το Νοέμβρη που παραδώσαμε τα κλειδιά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό το γνωρίζουν οι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονταν είτε για τα μαθήματα, είτε για τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, είτε για βιβλιοπαρουσιάσεις, όπως και όσοι ήρθαν να μας συμπαρασταθούν μετά την Απόφαση Μενδώνη. Η συντήρηση του κτιρίου, όπως και όλα τα λειτουργικά έξοδα, πληρώνονταν από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το πρόβλημα που είχε το κτίριο ήταν ότι, σε μια από τις έντονες νεροποντές του 2019, αποκολλήθηκε τμήμα του διακοσμητικού γείσου της οροφής. Καθώς το κτίριο είναι κηρυγμένο μνημείο και ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ και οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ διαθέτουν την τεχνογνωσία για την επιδιόρθωση, απευθυνθήκαμε αμέσως στο Υπουργείο για να επιληφθεί του θέματος. Όχι μόνο το Υπουργείο δεν έστειλε συνεργείο, ούτε έδωσε τα περίπου 10.000 ευρώ που χρειάζονταν για να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργείο, αλλά ακόμη και τη σκαλωσιά (με σκάφη) που τοποθετήθηκε στο κτίριο για λόγους προστασίας των περαστικών, την πλήρωσε ο Σύλλογος με τα πενιχρά οικονομικά του! Το ίδιο Υπουργείο που δεν έδινε 10.000 ευρώ για το κτίριο, τώρα βρήκε και δέσμευσε 1.300.000 ευρώ για το ίδιο κτίριο;»

Ποιο είναι το ποσό που απαιτούνταν για την συντήρηση του κτιρίου;

Η Απόφαση δεσμεύει το ποσό για τις εξής εργασίες: αποκατάσταση οικοδομικής φύσεως φθορών, εκτεταμένη συντήρηση έως και αντικατάσταση των κουφωμάτων του Β’ ορόφου, εργασίες τοπικών επισκευών και συντήρησης στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, αντιμετώπιση της ανιούσας υγρασίας στη στάθμη του υπογείου, ενώ πρσοθέτει μελέτη “αποκατάστασης βοηθητικού κτίσματος αύλειου χώρου και πρόσθετες διαμορφώσεις για τη λειτουργική επανένταξή του”, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων “ανάλογα με τις μελλοντικές απαιτήσεις λειτουργίας και χρήσης του”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το Tvxs ρώτησε την τότε πρόεδρο του ΣΕΑ για τα ποσά. Η Δ. Κουτσούμπα μας απάντησε: «Σύμφωνα με μηχανικούς που τους είχαμε καλέσει να μας εκτιμήσουν τις επισκευές, η αποκατάσταση του γείσου χρειαζόταν 10.000-15.000 ευρώ. Το κτίριο δεν έχει κανένα στατικό πρόβλημα, όπως βεβαίωσαν -και εγγράφως- πολιτικοί μηχανικοί. Η ανερχόμενη υγρασία στο υπόγειο μπορεί να αποκατασταθεί με ένα ποσό που θα φτάνει το ανώτερο τις 30.000 ευρώ. Ακόμη κι αν διπλασιάσουμε αυτά τα ποσά, ακόμη κι αν βάλουμε και βάψιμο για όλο το κτίριο και αλλαγή κουφωμάτων σε όλο το κτίριο, το πολύ να φτάσουμε στις 200.000 ευρώ.

Το σκανδαλώδες ποσό 1.300.000 ευρώ από εθνικούς πόρους είναι απλώς αδιανόητο! Καταρχάς δεν υπάρχει ούτε μελέτη ούτε έγκρισή της -κι αυτό είναι σκανδαλώδες από μόνο του όταν μιλάμε για έργο επί μνημείου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Μόνο αν έχουν σκοπό να βάλουν χρυσά πόμολα, τζακούζι σε κάθε δωμάτιο και χτίσουν εστιατόριο και πισίνα στην αυλή (κάτι που απαγορεύεται δίπλα στον Κεραμεικό, οπότε ούτε αυτό μπορεί να γίνει!), θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αυτό το ποσό. Η απόφαση προβλέπει και την προμήθεια εξοπλισμού για τις “μελλοντικές χρήσεις”.

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το κτίριο προορίζεται να γίνει πανάκριβο boutique hotel ή εστιατόριο, από το οποίο κάποιος επιχειρηματίας θα κερδίζει χρήματα, και μάλιστα αφού αγοραστεί ο εξοπλισμός με τα χρήματα όλων μας! Προφανώς αυτό δεν είναι λόγος δημοσίου συμφέροντος, όπως ισχυριζόταν η Υπουργός. Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε το θέμα στις 20 Μαρτίου, θα ακυρώσει την Υπουργική Απόφαση Μενδώνη και ο Σύλλογος θα γυρίσει στην ιστορική του έδρα, ώστε να ξαναγυρίσει η ζωή και ο πολιτισμός στο κτίριο της Ερμού 134-136» καταλήγει η πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ.

Κόντρα Δούκα Μπακογιάννη. Τι σημαίνει τελικά δημόσιο κτήριο;

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία 29 συμβούλων (επί 39 παρόντων), ψήφισμα με το οποίο ζητείται η μη ανάκλησης της παραχώρησης του εν λόγω κτιρίου στον ΣΕΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η παράταξη Μπακογιάννη καταψήφισε και το θέμα δημιούργησε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Δούκα και Μπακογιάννη.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί πως η ανάκληση της παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ερμού 134-136 στο ΣΕΑ αφαιρεί έναν πυρήνα πολιτισμού της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Χάρης Δούκας κάλεσε μάλιστα την ηγεσία του ΥΠΠΟ «αντί να παίρνει την έδρα των αρχαιολόγων επειδή φιλοξενούσαν εκδηλώσεις, καλούμε το ΥΠΠΟ να καθιερώσει την 6η Μάρτη, μέρα μνήμης για τη Μελίνα Μερκούρη, ως μια μέρα που όλα τα ακίνητα του ιστορικού κέντρου που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού ή άλλους δημόσιους φορείς θα ανοίγουν τις πόρτες τους και θα φιλοξενούν δωρεάν δράσεις πολιτισμού για όλους τους πολίτες. Για να γίνει όντως πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη».

«Εισηγούμαι όχι απλώς ένα ψήφισμα που θα δηλώνει τη συμπαράσταση των πολιτών της Αθήνας στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά που επιπλέον θα θυμίζει ότι το αρχιτεκτονικό απόθεμα του κέντρου της Αθήνας, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού όπως το οραματίστηκε και το εφάρμοσε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, οφείλει να μείνει μακριά από την τουριστικοποίηση και την εμπορευματοποίηση», ανέφερε επίσης.

Απαντώντας, ο πρώην δήμαρχος κ. Μπακογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του:

«Μου είναι ακατανόητο το πώς ξανανοίγει μια υπόθεση που είχε συζητηθεί τον Αύγουστο του 2023, πριν από περίπου, δηλαδή, εννέα μήνες. Πόσο μάλλον όταν εν τω μεταξύ έχουμε και μια απόφαση του ΣτΕ που απολύτως αναγνωρίζει το νόμιμο της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού (…) Άρα, λοιπόν, θα είχε ένα νόημα να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, να μείνουμε μακριά από όποιες προσπάθειες ικανοποίησης ομάδων και να προσπαθούμε να βλέπουμε το σύνολο, το όλον. Θα είμαστε, κύριε πρόεδρε, αρνητικοί στο ψήφισμα, όπως το φέρνει ο δήμαρχος». Ωστόσο στο ΣτΕ η υπόθεση συζητήθηκε στις 20 Μάρτη και ακόμη δεν έχουν κατατεθεί ούτε τα Υπομνήματα, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες. Πώς ο πρώην δήμαρχος ισχυρίζεται η υπόθεση έχει ήδη κριθεί;

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε επίσης για την κατάσταση του κτιρίου, κάτι που προκαλεί απορία, αφού ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων επί θητείας Μπακογιάννη διοργάνωνε στον κήπο του ΣΕΑ εκδηλώσεις του Athens City Festival. Μόνο το 2023 ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε 3 εκδηλώσεις στο κτίριο του ΣΕΑ, μεταξύ αυτών μία προβολή για παιδιά και εφήβους. Όπως επεσήμανε ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Κώστας Πασχαλίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς ο Δήμος Αθηναίων δεν θα καλούσε κόσμο σε εκδηλώσεις στο κτίριο αν δεν ήταν σίγουρος για την ασφάλειά του.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό που προτείνει ο Δήμος Αθηναίων, να ανοίγουν και τα άλλα δημόσια κτίρια του ΥΠΠΟ που έχουν παραχωρηθεί σε άλλους φορείς για εκδηλώσεις πολιτισμού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όλα τα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟ έχουν κτίρια-μνημεία που τους έχουν παραχωρηθεί. Το ίδιο και τα Ιδρύματα Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλογαίτη, Λεβέντη, Σαμαρά κ.ά. Αυτά τα κτίρια, που είναι δημόσια περιουσία, δεν τα βλέπει ποτέ κανένας πολίτης ή επισκέπτης. Τι σημαίνει τελικά δημόσιο κτίριο και δημόσια περιουσία; Θα ευχόμουν το Υπουργείο Πολιτισμού θα τείνει ευήκοον ους στην πρόταση αυτή, που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό σύγχρονου πολιτισμού στο κέντρο της πόλης. Βέβαια, μιλάμε για το ίδιο Υπουργείο Πολιτισμού που, μετά από τόσα εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί, δεν έχει φροντίσει ακόμη να αποδώσει στους καλλιτέχνες το ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ στην Πατησίων. Δεν μπαίνει καν στον κόπο να ανακοινώσει πότε το ΑΚΡΟΠΟΛ, δημόσια περιουσία και αυτό, θα αποδοθεί στους πολίτες» σχολιάζει στο tvxs η Δ. Κουτσούμπα, η οποία καταλήγει:

«Και, δυστυχώς, δεν δείχνει να κατανοεί ότι τα περίπου 200 κτίρια κυριότητας του ΥΠΠΟ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασπίδα απέναντι στην τουριστικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της πόλης».