Με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 11/8/2023, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακαλεί την άδεια παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά και τη διαμάχη για τη διοργάνωση στο χώρο εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου.

Ads

Διαβάστε: Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου / Οι αρχαιολόγοι «κατακεραυνώνουν» την Μενδώνη για την ενόχλησή της

Η υπουργός, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κάνει έξωση στον ΣΕΑ «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Ads

Σημειώνεται ότι το κτήριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ κατά την δεκαετία του ‘80 από την Μελίνα Μερκούρη και στη συνέχεια το 1996 ο Σταύρος Μπένος παραχώρησε και την επέκταση του κτηρίου, ενώ την παραχώρηση αυτήν έχουν σεβαστεί όλοι/ες οι υπουργοί Πολιτισμού από το 1982 έως και σήμερα.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, κάνει λόγο για λογοκρισία τύπου Ερντογάν, ο βουλευτής Α’ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτηρίζει την απόφαση «επίθεση στο δικαίωμα κριτικής και στην ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης», ενώ ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης καταγγέλλει «κρατική λογοκρισία».

Η ανάρτηση της προέδρου του Συλλόγου, Δέσποινας Κουτσούμπα

Μενδώνη, όπως Ερντογάν

“Έτι επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου (…) αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής”.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι, με βάση απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού που βγήκε σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (και απόσπασμά της βλέπετε πάνω), δεν επιτρέπεται να γίνονται εκδηλώσεις από συνδικαλιστικούς συλλόγους στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών (που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος) με περιεχόμενο που δεν το εγκρίνει η κυβέρνηση.

Άμα κάνεις εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο που δεν την εγκρίνει η κυβέρνηση, τιμωρείσαι με έξωση. Ίσως να τιμωρείσαι με έξωση απλώς και μόνο αν πάρεις ψήφισμα συνέλευσης που καταδικάζεις την πολιτική που οδήγησε στην απώλεια 650 ψυχών. Ή αν απλώς έχεις άποψη χωρίς να ρωτάς την Υπουργό, όπως κάτι παρωχημένα που λέει το Σύνταγμα εκεί στο άρθρο 23.

Βασικά μια νοσταλγία για τις εποχές που το κράτος μπορούσε να ασκήσει άμεσα λογοκρισία, τις εποχές που ο πολιτικός προϊστάμενος μπορούσε να απολύσει υπαλλήλους ή να διορίσει Διοίκηση στα συνδικάτα, την βλέπει κανείς να διατρέχει τις γραμμές αυτής της απόφασης-μνημείου.

(Η Υπουργική απόφαση με τίτλο “Ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων”, που εκδόθηκε μέσα στον βαθύ Αύγουστο -παλιά καλή συνήθεια της Υπουργού- βρίσκεται στο πρώτο σχόλιο. Προφανώς και ο Σύλλογος δεν θα λογοκριθεί, ούτε θα αφήσει το κτίριο να δοθεί για εμπορευματικές χρήσεις. Διαβάστε την Υπουργική Απόφαση που επιπλέον, στοχοποιεί την πρόεδρο του Συλλόγου -την απερχόμενη, μάλιστα, αφού στις 22/8 έχουμε εκλογές και είναι γνωστό ότι είναι βασική αρχή στο σύλλογο μας η εναλλαγή στα πρόσωπα, και μάλιστα αρχή σχεδόν όλων των παρατάξεων που είναι στο ΔΣ- κι ετοιμαστείτε για πολλές εκδηλώσεις και δράσεις στον κήπο του ΣΕΑ. θα χρειαστούμε την βοήθεια όλων σας).

Η ανάρτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου

«Τι ενοχλεί την Μενδώνη;

Περίπτωση α:

Ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος (εκλεκτός της ΝΔ) προχώρησε σε μια χυδαία επίθεση προς την προϊσταμένη Νεότερων Μνημείων Θεσσαλίας Ρ. Γεωργίου. Μίλησε για αυτήν με χυδαίους χαρακτηρισμούς επειδή η τελευταία προσπαθεί απλά να κάνει την δουλειά της και να υπερασπιστεί την νομιμότητα.

Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από την ηγεσία του υπουργείου.
Περίπτωση β:

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων φιλοξενεί στα γραφεία του μια δημόσια εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν να ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης του κτηρίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η επίθεση στον ΣΕΑ είναι επίθεση στο δικαίωμα κριτικής και στην ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης. Είναι μια βαθιά αυταρχική και αντιδραστική κίνηση που οφείλουμε όλοι και όλες να ανατρέψουμε».

Θανάσης Καμπαγιάννης: «Είναι κρατική λογοκρισία»

Στην καταγγελία κατά της υπουργού Πολιτισμού προέβη και ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης κάνοντας λόγο για κρατική λογοκρισία.

Αναφέρει στην ανάρτησή του…«Είναι κρατική λογοκρισία. Είναι μήνυμα ότι όποιος συζητάει το έγκλημα της Πύλου και ζητάει απόδοση ευθυνών τίθεται υπό διωγμό. Είναι εργοδοτικος αυταρχισμός απέναντι σε ένα Σωματείο που ενοχλεί με τη δράση του. Είναι σιγή νεκροταφείου σε έναν χώρο που κατοχυρώθηκε ως ζωντανό σημείο συζητήσεων, εκδηλώσεων, προβολών, κλπ, που τόσο χρειάζονται οι Αθηναιες και οι Αθηναίοι.
Το “απαγορεύεται” της Μενδωνη δεν θα περάσει. Αλληλεγγύη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολογων».