Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, ισχυρίζεται με δημοσίευμα του στα ΝΕΑ, πως το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, «…διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, του αρχαιολογικού νόμου και του καταστατικού του ΣΕΑ».

Ads

«Όσα ψεύδη δεν μπορεί ή δεν τολμά να γράψει το γραφείο τύπου του ΥΠΠΟ, τα διοχετεύει στον κ. Γιώργο Παπαχρήστο των Νέων» απαντά μεταξύ άλλων ο Σύλλογος με σημερινή του ανακοίνωση σημειώνοντας με νόημα ότι η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, οι αρχαιολόγοι θα απαντήσουν στον δημοσιογράφο με μήνυση και αγωγή ενώ στο ακόλουθο ρεπορτάζ τοποθετείται η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ.

Η ιστορία του πορίσματος

Η ιστορία του πορίσματος έχει τις ρίζες της στην απόφαση της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτηρίου της οδού Ερμού το οποίο υπήρξε η έδρα του Συλλόγου για 41 έτη, με πρόσχημα την προστασία του ακινήτου και αφορμή μία εκδήλωση για το δυστύχημα της Πύλου.

Ο Σύλλογος απάντησε με εξώδικο στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε πως «με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας του ακινήτου μνημείου, επιχειρεί η υπουργός να επέμβει με αυταρχισμό στην εσωτερική λειτουργία του συλλόγου με σκοπό να πλήξει την συνδικαλιστική του δραστηριότητα και κάνοντας μάλιστα έξωση στο ΣΕΑ μετά από 41χρονια από την ιστορική του έδρα, ένα κτήριο, που, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, είναι ταυτισμένο με τις πολύπλευρες δράσεις που αναπτύσσει το σωματείο μας, εντός του πλαισίου των καταστατικών του σκοπών, οι οποίοι φυσικά (όπως και οι σκοποί κάθε συνδικαλιστικού σωματείου) δεν εξαντλούνται στη διαφύλαξη και προαγωγή των -εν στενή εννοία- όρων αμοιβής και παροχής της εργασίας μας στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά αφορούν εξίσου την ενάσκηση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη θέση των μελών μας στην κοινωνία των πολιτών».

Ads

Λίγο μετά, τον Σεπτέμβριο, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διατάσσει έλεγχο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή, όπως ενημέρωσε τον Σύλλογο, μια ανώνυμη καταγγελία. Όλα αυτά γίνονται εν μέσω ηχηρών αντιδράσεων για την απόφαση Μενδώνη με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στις συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών που στέκονται στο πλευρό του Συλλόγου.

«Τελικά η ανώνυμη καταγγελία απλώς έστειλε το άρθρο του κ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ και τίποτε άλλο» λένε πηγές από τον Σύλλογο στο tvxs.

Τι διαπιστώνει τελικά το πόρισμα;

Σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Παπαχρήστος στα ΝΕΑ «το πόρισμα αποκάλυψε πρωτοφανή πράγματα: διαπιστώθηκε πλήθος παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, του αρχαιολογικού νόμου και του καταστατικού του ΣΕΑ, παραβάσεις οι οποίες τον περασμένο Φεβρουάριο απεστάλησαν, για τα περαιτέρω, στον εισαγγελέα και στο υπουργείο Οικονομικών». Ο δημοσιογράφος σημειώνει επίσης πως:

«Το πόρισμα αναφέρει ότι ο ΣΕΑ ζητούσε μίσθωμα για όλες τις εκδηλώσεις που γίνονταν εντός ή εκτός κτιρίου, αλλά επειδή δεν είχε δικαίωμα να εκμισθώνει κτίριο που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, έκοβε αποδείξεις στις οποίες, τα ποσά που εισπράττονταν, αναγράφονταν ως δωρεές! Τα ευρήματα της έρευνας, αναφέρεται επίσης στο πόρισμα, προέκυψαν έπειτα από ενδελεχή έρευνα των ελεγκτών, και παρά το γεγονός ότι ενώ ζητήθηκαν στοιχεία από το προεδρείο του ΣΕΑ, εκείνο αρνήθηκε να παραδώσει α) αναλυτική κατάσταση εσόδων – εξόδων για τα έτη 2018-2023, β) τραπεζικά extrait των λογαριασμών του για το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς και γ) βιβλίο εσόδων – εξόδων για τα έτη 2022 και 2023 – παρέδωσε στους ελεγκτές μόνο κάποιες σελίδες, και μόνο για τα έσοδα του Σωματείου. Καλά ξεμπερδέματα να ευχηθώ στους φίλους αρχαιολόγους…».

Το tvxs ζήτησε την άποψη της Δέσποινας Κουτσούμπα η οποία ήταν πρόεδρος του Συλλόγου κατά την επίμαχη περίοδο.

«Ο κ. Παπαχρήστος δεν έχει διαβάσει καν το πόρισμα το οποίο επικαλείται. Όπως είναι γνωστό, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας του Αυγούστου 2023, διεξήγαγε έλεγχο στα οικονομικά του Συλλόγου της τελευταίας πενταετίας. Η με αριθμό ΣΕ179/23 Εμπιστευτική Έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) κατέληξε ότι τα οικονομικά του Συλλόγου είναι απολύτως σύννομα και διαφανή. Η Έκθεση έχει σταλεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού. Προφανώς στον Γ. Παπαχρήστο, που τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο να συκοφαντεί τον Σύλλογο, υπαγόρευσαν από το Υπουργείο ό,τι ήθελαν. Και το αναπαρήγαγε. Η Έκθεση όμως υπάρχει, είναι μία, δεν επιδέχεται ερμηνειών και θα κατατεθεί ολόκληρη στο δικαστήριο, και τότε ο κ. Παπαχρήστος θα βρεθεί σε δεινή θέση. Οπότε, καλά ξεμπερδέματα στον κ. Παπαχρήστο, να ευχηθώ με τη σειρά μου».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – Association of Greek Archaeologists

Όσα ψεύδη δεν μπορεί ή δεν τολμά να γράψει το γραφείο τύπου του ΥΠΠΟ, τα διοχετεύει στον κ. Γιώργο Παπαχρήστο των Νέων.
Με έναν ακόμη λίβελλό του ο αρθρογράφος Γ. Παπαχρήστος στοχοποιεί τον Συλλογο Ελληνων Αρχαιολογων σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Παροτι από το καλοκαίρι έχουμε απαντήσει τις δήθεν “αποκαλύψεις” του με εξώδικο, το οποίο δημοσίευσε ολόκληρο η εφημερίδα του, ο κ. Παπαχρήστος φαίνεται ότι δεν παίρνει ούτε από λόγια ούτε από αποδειξεις.

Είναι κρίμα που αναγκαζόμαστε εμείς να το εξηγήσουμε στον κο Παπαχρήστο, μετά από τόσες δεκαετίες στον χώρο του Τύπου,και τις καταδίκες που έχει στο ενεργητικό του για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά θα βοηθούσε και τον ίδιο και την εφημερίδα στην οποία αρθρογραφεί, να ελέγχει τις πληροφορίες που του διοχετεύουν οι “πηγές” του, πριν τις δημοσιεύσει. Πόσο μάλλον αν οι “πηγές” του έχουν ιδιοτελείς ή επιχειρηματικούς σκοπούς να εξυπηρετήσουν.

Για τη σημερινή του στήλη καθώς και για όλα τα συκοφαντικά σχόλια που έχει κάνει για το ΣΕΑ, θα κληθεί άμεσα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τα χρήματα που θα διεκδικήσουμε ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει προκαλέσει στον κλάδο και στον Σύλλογο ο κ. Παπαχρήστος, θα χρησιμοποιηθούν για να πραγματοποιηθούν περισσότερες εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σαν αυτές που ενοχλούν τον ίδιο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ