Το αυστραλιανό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής διοργανώνει εράνους στα πρότυπα των «συσσιτίων μίσους μόνο για Έλληνες», μέσο μια οργάνωσης – φάντασμα για τις αυστραλιανές Αρχές. Την αντίδραση της ελληνικής κοινότητας προκαλεί η ενδυνάμωση του νεοναζιστικού μορφώματος, ενώ ερωτήματα διατυπώνονται για τις πηγές και την κατάληξη  των δωρεών.

Ads

Σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, αναφέρεται ότι με πέπλο μία φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται «Βοηθάμε την Ελλάδα» και δεν έχει άδεια επίσημης σύστασης από το κράτος της Αυστραλίας, το εκεί τμήμα της Χρυσής Αυγής συλλέγει τρόφιμα, ρουχισμό και χρήματα εδώ κι έναν χρόνο και στη συνέχεια τα αποστέλλει στην Ελλάδα, για την ανακούφιση –αυστηρά- Ελλήνων που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η οργάνωση δραστηριοποιείται έντονα στο διαδίκτυο μέσω της σελίδας της « Voithame Tin Ellada (VTE)» , με το άρθρο να αφήνει αιχμές για τις πηγές και την κατάληξη των χρημάτων που συγκεντρώνονται, καθώς όπως σημειώνει η οργάνωση που δεν έχει συσταθεί σύμφωνα με το επίσημο νομικό πλαίσιο σύστασης φιλανθρωπικών οργανώσεων, καλεί τους δωρητές να καταθέσουν χρήματα σε έναν ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω του facebook. Οι φωτογραφίες της ομάδας στην σελίδα τους στο facebook δείχνει τα μέλη του συλλόγου να φορούν μπλούζες με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής κι εμβλήματα παρεμφερή της σβάστικας.

Ο επικεφαλής του τμήματος της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, Ιγάτιος Γαβριηλίδης επιβεβαίωσε τη στενή σύνδεση της οργάνωσης «Βοηθάμε την Ελλάδα» με τη Χρυσή Αυγή. Η οργάνωση δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2013 από μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία που δεν είχαν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, λίγο αργότερα όμως ο Γαβριηλίδης και οι ομοϊδεάτες του εγκολπώθηκαν την οργάνωση διότι σύμφωνα με τον ίδιο τα αρχικά μέλη δεν μπορούσαν να προσελκύσουν την απαραίτητη υποστήριξη κι έτσι «ήρθαν εκείνοι για να βοηθήσουν».

Ads

Μιλώντας στον Guardian της Αυστραλίας, ο Γαβριηλίδης -εκεί εκπρόσωπος των νεοναζί της Χρυσής Αυγής- υποστηρίζει ότι η αυστραλιανή οργάνωση μίσους βοηθάει το «μητρικό» κόμμα που έχει χάσει τη χρηματοδότησή του από τις ελληνικές αρχές, συνεχίζοντας το έργο της, όσον αφορά την υποστήριξη των πληγέντων. Η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι οι δύο ευρωβουλευτές της Ελευθέριος Συναδινός και Γιώργος Επιτήδειος πρόκειται να επισκεφθούν τα μέλη της οργάνωσης τον Νοέμβριο προκειμένου να σχεδιάσουν την από κοινού δράση τους.

Η δράση του αυστραλιανού κομματιού της Χρυσής Αυγής έχει διχάσει την ελληνική κοινότητα με τον εκδότη της ελληνικής εφημερίδας «Νέος Κόσμος», Σωτήρη Χατζημανώλη αν δηλώνει ότι δεν είναι ευρέως κοινό στις τάξεις της διασποράς ότι η οργάνωση «Βοηθάμε την Ελλάδα» υπάγεται στη Χρυσή Αυγή. Στο μεταξύ, ο φιλελεύθερος βουλευτής Νικόλαος Κότσιρας δηλώνει απογοητευμένος για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία και σημειώνει: «προσπαθούμε να της αφαιρέσουμε το οξυγόνο και να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε». Μάλιστα, ζητάει τη συνδρομή των αρχών για να διερευνήσουν τα χρήματα που μαζεύτηκαν για τη συγκεκριμένη δράση.