Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 εξέφρασε ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε συγκεκριμένη εκτίμηση. Στην ερώτηση που του έγινε για το αν αυτό μπορεί να καλυφθεί, απάντησε: «έχω εμπιστοσύνη ότι θα απαλειφθεί».

Ads

Για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση είπε ότι «μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σημαντική για την άνοδο της εμπιστοσύνης αλλά και για την εκταμίευση των κερδών που αποκαλούνται SMP-ANFA». Σημείωσε επίσης ότι εξετάζεται θετικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις, αλλά όπως είπε προηγείται η έγκριση του προϋπολογισμού και η θετική αξιολόγηση και στη συνέχεια, επίσης είναι θέμα του Eurogroup, αλλά και θέμα του διαδόχου του, Πάολο Τζεντιλόνι.

Τέλος ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα τηρήσει και είναι θέμα αξιοπιστίας να κρατήσει τον λόγο της, αλλά για το μέλλον είπε ότι μαζί με την Επιτροπή θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωσή τους, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων «πνίγει την ανάπτυξη».

Ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε το πρωί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Ads

«Όλα όσα ακούω και διαβάζω στον Τύπο», είπε ερωτηθείς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και πώς θα κλείσει στον προϋπολογισμό, «είναι άνευ αξίας γιατί είναι ένας αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα, για αυτό δεν θα δώσω κάποιον αριθμό, αλλά δουλεύουμε μαζί με τις ελληνικές αρχές για να μειώσουμε το κενό». 

Ως προς το πώς θα κλείσει το κενό απάντησε ότι «δεν είμαι αυτός που θα πει στην κυβέρνηση τι θα κάνει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Ασφαλώς έχουμε κοινούς κανόνες, κοινή Ένωση, κοινή Ευρωζώνη, κοινούς στόχους για σταθερότητα και ανάπτυξη και αυτοί πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο η χώρα έχει την ελευθερία των μέσων να τους επιτύχει, άρα δεν θα πω εγώ σε μια κυρίαρχη χώρα πώς θα ενεργήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση».

Για το πλεόνασμα του 3,5% για το 2020 είπε ότι υπάρχει καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους στόχους του 2020, που σημαίνει ότι το πλεόνασμα αυτό θα τηρηθεί, κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας.

Στο ερώτημα αν η Κομισιόν θα στηρίξει μετά το 2020 τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε ότι «η Επιτροπή και εγώ δεν πιστέψαμε ποτέ ότι θα ζητήσουμε από χώρα πλεόνασμα 3,5% για πάντα. Είναι ανόητο γιατί είναι στον λάθος δρόμο που πνίγει την ανάπτυξη γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βγούμε απ’ αυτή τη στενωπό και να μειώσουμε αυτή την προαπαιτούμενη προσπάθεια».

Δεν θα πάμε βέβαια στο μηδέν, συμπλήρωσε, στον παλιό καιρό των χαλαρών δημοσιονομικών. Αλλά πρέπει να πάμε σταδιακά σε πιο λογικά πλεονάσματα και «ο καλύτερος τρόπος να πάμε, είναι να είμαστε αξιόπιστοι για το 2020 για να αποδείξουμε ότι η χώρα θέλει να σεβαστεί το λόγο της. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να μοχλεύσουμε την ανάπτυξη της χώρας».

Ερωτηθείς αν η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι η επονομαζόμενη 13η σύνταξη αποτελεί πρόβλημα, ο κ. Μοσκοβισί περιορίστηκε να πει ότι οι δύο θεσμοί έχουν δείξει διαφορετικές ευαισθησίες και ότι η Κομισιόν ήταν μάλλον στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Συνοψίζοντας είπε ότι «αξιοπιστία και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος μεσοπρόθεσμα για να μειώσουμε την αναγκαία προσπάθεια. Και αυτό είναι το μήνυμά μου».