Δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ ο ίδιος επί του θέματος υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δρομολογηθεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, παρότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό τον ίδιο χαρακτήριζε επίσημα, μέσω των αρμόδιων τομεαρχών, μια τέτοια κίνηση εθνικά επιζήμια και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι χωρίζει τη χώρα στη μέση και οξύνει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ads

Μάλιστα χαρακτήρισε «ορισμένες σκέψεις» τις επίσημες αντιδράσεις, που έκαναν λόγο για επιπολαιότητα και εγκληματικό λάθος σχετικά με την πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, όπως αυτές είχαν εκφραστεί μέσω του τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Βασιλη Κικίλια, αλλά και πλήθος άλλων στελεχών. «Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ-  θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής  στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Η παραπάνω τοποθέτηση ήταν η απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον «καλωσόρισε» «σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». «Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι’ αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».

Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, θέλοντας να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσιπρα για υπαναχώρηση από την πρωτοβουλία, επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά και έκανε λόγο για υπαναχώρηση του κ. Τσίπρα από την επέκταση των ναυτικών μιλίων καθώς όπως είπε φοβήθηκε αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά. «Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους”. Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;»  είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. «Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε».

Ads

Η απάντηση Τσίπρα

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ξανά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «τρομακτική» τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη και είπε χαρακτηριστικά: «Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα “εγώ δεν το είπα”. Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει “εγώ δεν το είχα πει”. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Απαντώντας επί της ουσίας για την προεργασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος, προβλέπει ότι η διεύρυνση των ορίων της επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί με 151 βουλευτές. Επίσης ότι κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει από υπουργικό συμβούλιο και μετά να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ετοιμάσει τον νόμο. Του ζήτησα μάλιστα να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η απάντηση που έδωσε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν “Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο”».

Συμπερασματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε: «Τέτοιες μείζονες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν και ένα κλίμα εθνική συνεννόησης. Αυτό το κλίμα ως αντιπολίτευση εσείς δεν το δώσατε. Όταν εσείς έπρεπε να παράσχετε αυτή την συναίνεση, εσείς αντίθετα βγαίνατε με δηλώσεις “μην τολμήσετε να δεσμεύσετε την χώρα”. Και επιπλέον υπήρχαν και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν ένα κλίμα τοξικό. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε, και σήμερα μας λέτε ότι δεν το έκανα εγώ αλλά τα στελέχη μου… Εμείς είχαμε επιλέξει να το κάνουμε σε μία χρονικότητα έξω από το προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών».

Διαβάστε επίσης

Τι έλεγε τότε η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη… 

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για “ειδική περίπτωση”. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

Αυτό δήλωνε τον Οκτώβρη του 2018, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσαν το σχεδιασμό της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν κάνει και πολλά ακόμη στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι Α. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Β. Κικίλιας, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Συρίγος.

Ενδεικτικά, στις 21 Οκτώβρη του 2018, ο τότε τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Alpha αναφέρει:   «Στην παραλαβή-παράδοση του ΥΠΕΞ, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Κίνημα «Πράττω»: Η ΝΔ πήρε έτοιμη εργασία και την ευνούχισε πολιτικά

Επίθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο Νίκος Κοτζιάς, τον οποίο επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να ασκήσει κριτική στον Αλέξη Τσιπρα. Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει, ενόψει και της έναρξης των διερευνητικών επαφών, πως η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που έκανε ήταν να πάρει έτοιμο το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να το ευνοχίσει πολιτικά. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, και όχι μόνο, οφείλει συγγνώμη στα στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ που υβρίστηκαν ως προδότες και δέχτηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ανέσυραν από τα συρτάρια τα δικαιώματα που δίνει στην Ελλάδα το Δίκαιο της Θαλάσσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, του κινήματος που έχει δημιουργήσει ο Νίκος Κοτζιάς.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση

  • Κάθε επέκταση της κυριαρχίας της χώρας είναι μια θετική πράξη αρκεί να γίνεται με ευθύνη και τη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει και των δικαιωμάτων που διασφαλίζει.
  • Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως έργο της την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, ενώ το μόνο που έκανε ήταν να πάρει έτοιμη εργασία και να την ευνουχίσει πολιτικά: Αντί να κλείσει πρώτα τους κόλπους και κατόπιν να ορίσει την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο στη βάση των νέων ευθείων γραμμών βάσης αντέστρεψε το ορθό: οριοθέτησε πρώτα την ΑΟΖ, με βάση την ακτογραμμή, αφαιρώντας από την Ελλάδα πολύτιμο «μη ξερό έδαφος» κυριαρχίας.Ταυτόχρονα, έκανε παραχωρήσεις κυριαρχίας στην Ιταλία, μέσα στην ίδια την αιγιαλίτιδα ζώνη, παγκοσμίως πρωτοφανές. Πράξη εθνικά επιζήμια. Σε αντίθεση με τα έτοιμα ΠΔ από το 2018, η κυβέρνηση της ΝΔ φοβήθηκε να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Κατά προέκταση δεν χάραξε διεθνείς διαδρόμους ναυσιπλοΐας.
  • Από το καλοκαίρι του 2018 υπήρχε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης εντός του έτους της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε εκείνα τα νησιά για τα οποία δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση στην πράξη τον παραλείπει. Με αυτό τον τρόπο άφησε αναπάντητη και την πιο προφανή παρανομία της Τουρκίας να ορίσει με δικό της εσωτερικό νόμο ως τουρκική ζώνη «έρευνας και διάσωσης» το μισό Αιγαίο, μέχρι και τον 25ο μεσημβρινό. Πράξη με την οποία η Άγκυρα παραβιάζει όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την κάκιστη για τα ελληνικά συμφέροντα Συμφωνία της Μαδρίτης. Δεν είναι η πρώτη παραβίαση αυτής της Συμφωνίας από την Τουρκία. Ως συνήθως η Κυβέρνηση της ΝΔ σιώπησε.
  • Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει τον τρόπο που ένα διεθνές δικαστήριο, όπως αυτό της Χάγης, θα προσδιορίσει στις σημερινές συνθήκες την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, διότι το Δικαστήριο θα ζητήσει χάρτες-προτάσεις και από τις δύο πλευρές, όπου η Τουρκία θα θέσει και τις παράνομες διεκδικήσεις της ως αφετηρία «σημείων βάσης».
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ, και όχι μόνο, οφείλει συγγνώμη στα στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ που υβρίστηκαν ως προδότες και δέχτηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ανέσυραν από τα συρτάρια τα δικαιώματα που δίνει στην Ελλάδα το Δίκαιο της Θαλάσσης. Στελέχη που με επικεφαλής των τότε Υπουργό Εξωτερικών, εκπόνησαν την πολιτική χάραξης και προσδιορισμού των κόλπων και των ευθείων γραμμών βάσης. Δικαιώματα τα οποία επιδεικτικά και φοβικά «αγνοούσαν» επί δεκαετίες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο για ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, καλό είναι να ανακαλύψουν το μέτρο της Αλήθειας.