Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο. 

Ads

Όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ τον χειροκρότησαν, ωστόσο, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός αναφορικά με τη δρομολόγηση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τασσόταν αναφανδόν κατά και ξεσπάθωνε εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι χωρίζει τη χώρα στη μέση, πλήττει τα εθνικά συμφέροντα και οξύνει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαρακτήριζε μια τέτοια κίνηση εθνικά επιζήμια, υποστηρίζοντας πως ενισχύει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας. 

Αυτά τόνιζε σε επίσημες δηλώσεις και ομιλίες στη Βουλή, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Ενδεικτικά το Tvxs.gr υπενθυμίζει τη δήλωσή του τον Οκτώβρη του 2018, στην οποία ανέφερε: «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα». 

«Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για “ειδική περίπτωση”. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν κάνει και πολλά ακόμη στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι Α. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Β. Κικίλιας και Α. Συρίγος, των οποίων οι δηλώσεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.  Σταχυολογώντας, αξίζει να αναφέρουμε:

Ads

Στις 21 Οκτώβρη του 2018, ο τότε τομεαρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Alpha αναφέρει:   «Στην παραλαβή-παράδοση του ΥΠΕΞ, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Λίγες μέρες αργότερα (στις 26 Οκτωβρίου του 2018) ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσω του διαδικτυακού καναλιού του έκανε λόγο για «μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε ο Κοτζιάς το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια». Σε ανάλογη γραμμή και ο ο Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Σκάι στις 22 Οκτωβρίου του 2018, αναφορικά με  την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια υποστήριξε πως με αυτό τον τρόπο «αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση».

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 και η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου» υποστήριζε.

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στο θέμα σε δύο περιπτώσεις. Αρχικά με άρθρο του στην ιστοσελίδα slpress σημείωνε ότι είναι «λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων. Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων». Ταυτόχρονα, μιλώντας στο ONE Channel υποστήριζε πως «η επέκταση των υδάτων μόνο στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση».