Μόλις ένα 24ωρο από τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ζήτημα του κοροναϊού, μετά το πέρας της οποίας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι «η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη για τον κορωναϊό» και «δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα», ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό»… ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την Τρίτη σειρά νέων μέτρων με την μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου!

Ads

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν την ηχηρή αντίδραση νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι υπογράμμισαν πως η χώρα όχι μόνο δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στον κοροναϊό, αλλά είναι απολύτως ανοχύρωτη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη επιδημία. Επιπλέον κατήγγειλαν πως πέρα από τα «επικοινωνιακά σόου» με τις ασκήσεις προετοιμασίας στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο εφαρμόσιμο σχέδιο και οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας προκάλεσαν και πλήθος ειρωνικών σχολίων από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είναι κοινή διαπίστωση όσων ταξιδεύουν πως δεν γίνεται έλεγχος σε πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως πηγές του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» ανέφεραν ότι δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στους επιβάτες, καθώς οι υπηρεσίες του αεροδρομίου δεν έχουν λάβει καμιά ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Προφανώς, αξιολογώντας το αρνητικό κλίμα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Μαξίμου αποφάσισε να ακυρώσει τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια και να προχωρήσει τουλάχιστον σε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα έχει πέντε άρθρα και θα περιέχει μέτρα υγιειονομικής πρόληψης.

Ειδικότερα

  • Θα προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα.
  • Ανάλογα μέτρα ελέγχων θα ληφθούν για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης κλπ. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνεται και ο περιορισμός της κυκλοφορίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Θα νομοθετηθεί επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού.
  • Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα προσλήψεων υγιειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για την έκτακτη προμήθεια υγιειονομικού υλικού. Τέλος θα προβλέπει έκτακτη χρηματική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Το «κερασάκι» στη χαοτική διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος από την κυβέρνηση ήταν όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, επικαλούμενος την επιτροπή λοιμοξιολόγων ότι πρόκειται για μια… ήπια νόσο που απαιτεί αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Όλα αυτά, ενώ είχε ανακοινώσει και περιορισμό της κυκλοφορίας!
 

Ads