«Τελείως ανοχύρωτη είναι η χώρα για κάθε ενδεχόμενη επιδημία», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε πως δεν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς η χώρα είναι «θωρακισμένη» απέναντι στην απειλή του κοροναϊού. 

Ads

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως το σύστημα είναι «καθόλα έτοιμο» για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, ενώ παρά την ανησυχία για τα κρούσματα και τους νεκρούς στη γειτονική Ιταλία, ανακοινώθηκε η απόφαση να μην ληφθούν άλλα μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ιταλία, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό». «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και διευθυντής Νευροχειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου, διέψευσε τις δηλώσεις του κ. Κικίλια τονίζοντας πως «η χώρα όχι μόνο δεν είναι “θωρακισμένη” για ενδεχόμενη σοβαρή επιδημία, αλλά είναι τελείως ανοχύρωτη». «Μόνο στην Νευροχ/κή του νοσοκομείου Νίκαιας υπάρχουν αυτήν την στιγμή 3 ασθενείς διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους. Τίγκα όλες οι #ΜΕΘ του λεκανοπεδίου. Η χώρα όχι μόνο δεν είναι “θωρακισμένη” για ενδεχόμενη σοβαρή επιδημία, αλλά είναι τελείως ανοχύρωτη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Ads

Και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού, σε αυτό έγινε και ειδική άσκηση προσομοίωσης του υπουργείου Υγείας, για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, σε σχετική ανακοίνωσή του εξηγεί πως «δεν υπάρχει σχέδιο για τον κορονοϊό στο Αττικό, που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου».

«Το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού περιλαμβάνει τη μόνωση των ασθενών στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αφότου επιβεβαιωθεί το κρούσμα, έχοντας λάβει στο μεταξύ όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του ιού. Κανείς δε διαφωνεί ότι στην προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης αυτή πρέπει να είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το ερώτημα είναι το εξής: μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο Αττικό νοσοκομείο (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο), με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;..Κάθε σοβαρό σχέδιο περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μονό επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών», τονίζει η ανακοίνωση.

Η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας εξηγεί πως «για να είναι δυνατή η αντιμετώπιση υπαρκτών κινδύνων, δηλαδή της γρίπης αλλά και άλλων ιών χρειαζόμαστε αξιοπρεπή πρωτοβάθμια υγεία, προσβάσιμη σε όλους, σωστά στελεχωμένα νοσοκομεία με τα απαραίτητα υλικά και ανοιχτές όλες τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η αντιμετώπιση επιδημιών δεν γίνεται μόνο με σχέδια και επιτροπές».