Έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου αλλά και έλλειψη σοβαρής διαχείρισης των προβλημάτων που ανακύπτουν ως αποτέλεσμα αυτού, είναι τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής για το πολυπόθητο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Εν ολίγοις η κυβέρνηση πηγαίνει από επιτελική γκάφα σε επιτελική γκάφα. Εγκλωβισμένοι τουρίστες και συνωστισμός στους συνοριακούς σταθμούς, απαγορευμένες πτήσεις που όμως έρχονται, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, διπλωματικά επεισόδια, ασαφή υγειονομικά πρωτόκολλα της τελευταίας στιγμής τα οποία αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός και διφορούμενες – στην καλύτερη περίπτωση – δηλώσεις των αρμοδίων, φωτογραφίζουν την κατάσταση.
Κακή αρχή
Η κυβέρνηση έκανε κακή αρχή. Ενώ ο πρωθυπουργός διαφήμιζε διεθνώς το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού στην ασφαλή Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης δήλωνε ότι δεν θα κάνει διακοπές σε ξενοδοχείο για να μην κινδυνεύσει από την πανδημία. Ακολούθησε – μετά σκανδάλου – το διαβόητο σποτ του ΕΟΤ για τον ελληνικό τουρισμό με ένα μήνυμα που προκάλεσε σύγχυση και αντιδράσεις: «φέτος απολαύστε το ελληνικό καλοκαίρι απ’ όπου κι αν βρίσκεστε».
Κατόπιν ήρθαν ακόμη πιο σοβαρά λάθη διαχείρισης. Καταρχήν η κατηγοριοποίηση των νησιών σε βαθμό επικινδυνότητας. Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη που είπε ότι θα υπάρχουν νησιά Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας, ανάλογα με την υγειονομική τους ετοιμότητα. Οι αντιδράσεις από αυτοδιοικητικούς και νησιώτες ήταν τέτοιες που ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κονσόλας αναγκάστηκε να διαψεύσει μετ’ αιχμών τον υπουργό του.
Χάος με τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Μεγάλη πληγή ήταν τα ίδια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αναφορικά με την είσοδο των τουριστών στη χώρα τη μία ημέρα ανακοινώνεται ότι θα γίνονται τεστ στα αεροδρόμια και την επόμενη ότι δεν θα γίνονται, κατόπιν ότι θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε επισκέπτες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα. Ωστόσο, επίσημο πρωτόκολλο δεν φαίνεται να υπάρχει ή αν υπάρχει αλλάζει ανά μέρα. Χάος επικρατεί και με τα πρωτόκολλα σε νησιά και ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία άνοιγαν Δευτέρα και το Σάββατο δεν είχαν ακόμη λάβει τις σχετικές οδηγίες! Η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε τελικά την Κυριακή.
Τα ξενοδοχεία που θα άνοιγαν μία ημέρα μετά έπρεπε να βρουν συνεργαζόμενους γιατρούς και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται χωρίς να γνωρίζουν ούτε ποιος θα αναλάβει αυτή την εκπαίδευση, ούτε ποιος θα την πληρώσει. Λίγο διάστημα μετά η υγειονομική κάλυψη των ξενοδοχείων έμεινε κυριολεκτικά στον «αέρα» αφού οι γιατροί – κυρίως για λόγους αστικής ευθύνης και προβληματικού νομοθετικού πλαισίου – ήταν απρόθυμοι να συνεργαστούν, ενώ παράλληλα οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονταν για το κόστος.
Ακολούθησε το φιάσκο με τα ξενοδοχεία καραντίνας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατ’ αρχήν την υποχρέωση να υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας ανά περιοχή. Το αντίτιμο αποδείχτηκε αποτρεπτικά χαμηλό. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε χαρακτηριστικά αργά, στις 10 Ιουνίου και έληξε χωρίς εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να δοθεί τελικά νέα παράταση. Τότε η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τα ξενοδοχεία καραντίνας και έβγαλε ΚΥΑ που προέβλεπε υποχρεωτικά δωμάτια καραντίνας εντός των ξενοδοχείων ανάλογα με τη δυναμικότητα! Οι αντιδράσεις ήταν και πάλι σφοδρές. Τα δωμάτια καραντίνας θα έδιναν το τελευταίο χτύπημα στους ήδη γονατισμένους από την κρίση του κοροναϊού ξενοδόχους. Θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τους τουρίστες ενώ ειδικά τα μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα δεν είχαν καν την δυνατότητα να προχωρήσουν στο μέτρο. «Είπα – ξείπα» ξανά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει και να δηλώνει ότι δεν είναι υποχρεωτικά τα δωμάτια καραντίνας στα μικρά καταλύματα.
Διπλωματικά επεισόδια και αρνητικά δημοσιεύματα
Σε διεθνές επίπεδο τα λάθη, οι γκάφες και οι παραλείψεις ήταν τέτοια που οδήγησαν σε σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων σε μεγάλα μέσα του εξωτερικού αλλά ακόμη και σε διπλωματικά επεισόδια, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιταλίας αλλά και της Σουηδίας.
Στις 29 Μαΐου το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες, για τους επισκέπτες των οποίων ανοίγουν τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού η λίστα διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Η λίστα προκάλεσε την οργή αρκετών κυβερνήσεων και παρεμβάσεις ξένων πρεσβειών και εμπλοκή στις σχέσεις της χώρας με την Ιταλία.
Λίγο αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών αναρτά διαφορετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι Διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ακολούθησε η συμφωνία Δένδια – Ντι Μάιο που ήρε όλους τους περιορισμούς για τους Ιταλούς.
Σε ένα δεύτερο επεισόδιο, μόλις χθες ξέσπασαν σφοδρότατες αντιδράσεις από την σουηδική κυβέρνηση για την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από τη Σουηδία στη χώρα μας πράγμα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες που ήδη έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους κι έχουν κλείσει εισιτήρια. Η ανακοίνωση της Σουηδικής κυβέρνησης ήταν ιδιαιτέρως επικριτική και λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό παράθυρο να επιτραπούν οι πτήσεις από Σουηδία αλλά και Αγγλία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ρόδος ζούσε τραγελαφικές στιγμές. Απευθείας πτήση από τη Σουηδία έφτασε στο νησί. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι η πτήση είχε ειδική άδεια και σε αυτή επέβαιναν δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες σε… αποστολή για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο, από το αεροπλάνο δεν κατέβαιναν δημοσιογράφοι και πράκτορες αλλά Σουηδοί τουρίστες που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί των Ιπποτών.
Άλλο ένα περιστατικό έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα Bild που ανέφερε ότι η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε ακόμη και με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της προς την Ελλάδα εξαιτίας των δειγματοληπτικών τεστ στο αεροδρόμιο που θα οδηγούσε τους τουρίστες σε 36 ώρες καραντίνας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Bild, μετά τις απειλές ο Χάρης Θεοχάρης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υπαναχώρησε και ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.
Φόρμα «σκόιλ ελικίκου»
Ο κακός χαμός έγινε και με τις φόρμες εισόδου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μέτρο και πάλι της τελευταίας στιγμής που προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση φόρμας από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την πτήση. Η πλατφόρμα που χαρακτηρίστηκε ένα είδος «σκόιλ ελικίκου» σε greeklish, δύσχρηστη και ασαφής, προκάλεσε σωρεία ακυρώσεων και δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Εξάλλου, δεδομένου του χρονικού περιθωρίου που… δεν υπήρχε πολλοί τουρίστες δεν προλάβαιναν να κάνουν τη διαδικασία για να ταξιδέψουν.
… συνωστισμός στα σύνορα
Τουρίστες δεν έρχονται μόνο με αεροπλάνο αλλά και οδικώς και κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι πιο τυχεροί. Τις τελευταίες δύο μέρες τουρίστες εγκλωβίζονται στους συνοριακούς σταθμούς των ελληνοβουλγαρικών συνόρων σε τεράστιες ουρές. Η απόφαση για το αν θα περάσουν ή όχι λαμβάνεται την τελευταία στιγμή.
Αυτό γιατί στις 29 Ιουνίου ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουλίου ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων». Την ακριβώς επόμενη ημέρα ανακοινώνει ότι «στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους». Αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επικαλούμενος επικοινωνία του με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά δήλωσε ότι τα σύνορα με την Αλβανία, δεν πρόκειται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου. Την ίδια στιγμή στην σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι τα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι ανοιχτά!
Η απαγόρευση διέλευσης από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων ίσχυε μέχρι το βράδυ στις 12 της 30ης Ιουνίου. Κατόπιν οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία νεότερη ενημέρωση και ως εκ τούτου δεν είχαν δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο. Έτσι από το πρωί της 1ης Ιουλίου, πολίτες από τις βαλκανικές χώρες και όχι μόνο χώρες – πολλοί Γερμανοί έρχονται οδικώς – περνούσαν κανονικά τα σύνορα. Το μεσημέρι μετά τις 12 περίπου απαγόρευσαν πλέον την είσοδο και τους έστειλαν μέσω Προμαχώνα καθώς στο μεταξύ έλαβαν νέο ΦΕΚ που παρατείνει το κλείσιμο έως τις 15 Ιουλίου.
Ειδικό θέμα προέκυψε με τους Σέρβους που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα. Για τους πολίτες της Σερβίας που είναι εκτός Σένγκεν δεν υπήρξε πρόβλεψη με αποτέλεσμα χιλιάδες να εγκλωβιστούν στον Προμαχώνα και τελικά να επιστρέψουν πίσω. Τα δημοσιεύματα στη Σερβία κάθε άλλο παρά κολακευτικά ήταν. Τελικά μία ημέρα μετά επετράπη οι Σέρβοι να περνούν από τον Προμαχώνα. Η οργή της Βουλγαρίας από την άλλη εκφράστηκε μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ που μετά τα τραγελαφικά που έγιναν στα σύνορα κάλεσε τους Βούλγαρους να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.
Συνεχίζει με αστοχίες
Την ώρα που γίνονται όλα αυτά, ο υπουργός Τουρισμού, μετά τα σοβαρά… επιτελικά λάθη που έφεραν δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και το Μαξίμου, συνεχίζει με αστοχίες. Μεταξύ αυτών, δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο να ακούσει τους ανθρώπους του τουρισμού αλλά και τους τοπικούς φορείς κατ’ εξοχήν τουριστικών προορισμών. Χθες, στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά τη διάρκεια σύσκεψης μιλούσε στο κινητό του ενώ διέκοψε για να δώσει συνέντευξη σε αθηναϊκό κανάλι. Οι τοπικοί φορείς τον χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» και αποχώρησαν από τη σύσκεψη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >