Τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη «άδειασε» ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας σε σχέση με τις ζώνες υγειονομικής επικινδυνότητας των νησιών, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των μικρών νησιών.

Ads

Μιλώντας την Πέμπτη στον Alpha και απαντώντας στον δήμαρχο Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκα ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιδράσεις του για την απόφαση αυτή του υπουργείου, ο κ. Κόνσολας τόνισε: «Θα ήταν παραλογισμός αν το υπουργείο Τουρισμού προέβαινε σε κατάταξη των νησιών, σε επικίνδυνα και μη. Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημα ανακοίνωση. Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς».

Μάλιστα, ο υφυπουργός επανήλθε την Παρασκευή, πάλι από τον Alpha, επιμένοντας ότι όσοι προβάλλουν ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα κάποια μέρη της χώρας μας είναι «και επικίνδυνοι και ανεύθυνοι». Και για να καταστήσει ακόμη πιο σαφές το «άδεισμα» στον Χάρη Θεοχάρη ο υφυπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».

«Αν κάποιος στο υπουργείο (Τουρισμού) είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είναι σε λάθος υπουργείο», δήλωσε ο κ. Κόνσολας και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη». Στο ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».

Το θέμα όμως αφορά άμεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, οι περίφημες ζώνες επικινδυνότητας παρουσιάστηκαν από τον Χ. Θεοχάρη, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Στις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο διαχωρισμού βάσει επικινδυνότητας της χώρας και συγκεκριμένα αναφέρεται:

Ads
  1. «Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).
  2. «Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.
  3. «Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.