Ανάστατα είναι τα μικρά νησιά από την υγειονομική κατηγοριοποίησή τους ως «υψηλού κινδύνου» προορισμούς από τα αρμόδια υπουργεία, γεγονός που υπονομεύει προφανώς κάθε προσπάθεια να βγουν από το οικονονικό τέλμα μετά την καραντίνα, μέσω του τουρισμού.

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε να τοποθετηθούν σε 20 νησιά τα ειδικά μηχανήματα προκειμένου να πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος για τον κορονοϊό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Yγείας δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ποιες υγειονομικές μονάδες και σε ποια νησιά θα τοποθετηθούν τα 20 συστήματα στα οποία θα ελέγχονται οι τουρίστες που πιθανώς να εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός.

Ο φόβος των αρχών για τον υγειονομικό έλεγχο του τουριστικού κύματος εκκινείται από τις μεγάλες ελλείψεις στις υγειονομικές υποδομές της νησιωτικής χώρας, κυρίως των μικρών νησιών.

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος επελέγη η λύση της αγοράς νέων συστημάτων για PCR εξέταση που δείχνει πιθανή ενεργή λοίμωξη από κορονοϊό, δεδομένου ότι η μεταφορά δειγμάτων στις μεγάλες πόλεις θα ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων.

Ωστόσο, αυτή η λύση αφορά πολύ λίγους νησιωτικούς προορισμούς. Μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Έθνος, βέβαιη ότι θα αποκτήσει το νέο σύστημα για τα τεστ είναι η Πάρος και, πιθανώς, και η Μύκονος λόγω του αναμενόμενου μεγάλου κύματος επισκεπτών, ενώ μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε άλλες Μονάδες Υγείας.

Έτσι, το τηλεοπτικό ξέσπασμα του δημάρχου Σύμης, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, που χαρακτήρισε δυσφήμηση την κατάταξη, βάσει υγειονομικών δυνατοτήτων, των μικρών νησιών της χώρας στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» από τα αρμόδια υπουργεία, ήταν αναμενόμενο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, το υπουργείο Τουρισμού, μέσω του υφυπουργού και βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε διαχωρισμός των νησιών σε κατηγορίες επικινδυνότητας. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα κινδύνου παρουσιάστηκαν στις 20 Μαΐου στο πλαίσιο του σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα μικρά νησιά κατατάσσονται στους προορισμούς «υψηλού κινδύνου» τόσο με βάση τις υποδομές υγείας όσο και με βάση τη δυνατότητα ελέγχου, γεγονός που κατά τους δημάρχους αποτελεί επίσημη παραδοχή για την υποστελέχωση και τη διαχρονική έλλειψη υποδομών στον τομέα της υγείας.

Ακόμα και μεγαλύτερα νησιά που διαθέτουν ανεπτυγμένες υποδομές υγείας και λειτουργούν ως κόμβοι για τα μικρότερα, όπως Ρόδος, Κάλυμνος, Κως, Νάξος, Πάρος, Σύρος και Σαντορίνη, χαρακτηρίζονται ως «μετρίου κινδύνου».

Δυσαρέσκεια για την κατηγοριοποίηση εξέφρασε ακόμη και ο γαλάζιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, όπως και οι ενώσεις ξενοδόχων Ρόδου και Σαντορίνης.

Για τον δήμαρχο Σύμης, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, η όποια κατηγοριοποίηση των τουριστικών προορισμών αποτελεί δυσφήμηση και θα έπρεπε να αποφευχθεί: «Τα νησιά ήταν έτσι κι αλλιώς υψηλής επικινδυνότητας. Οι ελλείψεις παραμένουν. Τι λέμε στους τουρίστες; Ελάτε σε ένα μέρος που είναι επικίνδυνο; Εάν δεν έρθουν επισκέπτες, θα ερημώσουμε. Μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και συγκινούνται μόνο όταν απειλεί η Τουρκία. Ζητάμε ιατρική περίθαλψη για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Παρόμοια άποψη έχει και η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά: «Από τη μία μας λένε να δουλέψουμε, από την άλλη ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Είναι απαράδεκτο. Αν δεν θεωρούμαστε ασφαλείς, ας επιδοτηθούμε για τις οικονομικές απώλειες που θα έχουμε. Κινδυνεύουμε να φύγουν οι νέοι άνθρωποι από το νησί. Η αγωνία μας δεν έχει να κάνει μόνο με τον κορονοϊό. Βιώνουμε καθημερινά την ανασφάλεια», είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι το πολυδύναμο ιατρείο Σύμης, που δεν διαθέτει γιατρό με ειδικότητα και προϊστάμενο, ενώ στην Τήλο είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρία με κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών στα τέλη Μαρτίου και περιμένουν δύο αγροτικούς γιατρούς στις αρχές Ιουνίου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων και τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, επισήμανε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι τα μικρά νησιά δεν μπορούν εύκολα να τηρήσουν τα πρωτόκολλα για τον «συνεργαζόμενο γιατρό» σε ξενοδοχεία και καταλύματα την ώρα που δεν διαθέτουν γιατρούς ούτε για τα κέντρα υγείας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν πρόσβαση στα εξαγγελθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία και αρκετοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μην ανοίξουν για τη φετινή σεζόν, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς είναι άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις τσάρτερ και από ποιες χώρες και η βιομηχανία της κρουαζιέρας είναι ουσιαστικά νεκρή, σημειώνει η εφημερίδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ή θα συμβούν την ώρα που τουρισμός αποτελεί από το 60% έως και το 95% του ΑΕΠ των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, επηρεάζοντας έμμεσα όλη την οικονομική αλυσίδα. Έτσι, αναμένονται υψηλά ποσοστά ανεργίας και εργαζόμενους που από τον Οκτώβριο του 2019 ενδεχομένως να ξαναπληρωθούν τον Μάιο του 2021, δηλαδή 18 μήνες μετά.