Ασυνεννοησία μεταξύ των Υπουργείων της κυβέρνησης, σφοδρή κόντρα μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργού Τουρισμού καθώς και κωμικοτραγικές καταστάσεις κατά τόπους, συνθέτουν το σκηνικό που δημιουργήθηκε με την κατάταξη των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας για τον κοροναϊό, που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις ενώ διαψεύδεται από μερίδα κυβερνητικών παραγόντων, μεγαλώντας τη σύγχυση για την κοινή γνώμη. 

Ads

Ο διαχωρισμός των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας έγινε με βάση την πρόσβαση σε υποδομές υγείας αλλά και την δυνατότητα εκτέλεσης τεστ, δηλαδή με υγειονομικά κριτήρια που τέθηκαν από ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας και υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα επισήμως από την κυβέρνηση στις 20 Μαΐου, ως μέρος του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού παρουσιάστηκαν, οι παρακάτω ζώνες: 

  • Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.
  • Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.
  • Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).

Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες εντοπίζουν πόσο σοβαρό πλήγμα είναι για τον τουρισμό αυτός ο σχεδιασμός και επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού: «Ατυχέστατη η διαχείριση αυτού του θέματος από το Υπουργείο Τουρισμού» αναφέρει ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος , χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.



 
Ο «κακός χαμός» με τη Θάσο 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θάσου, που ανήκει στον Νομό Καβάλας. Κυβερνητικοί παράγοντες συστήνουν να «θαφτεί» το θέμα από άποψη δημοσιότητας και το παραδέχονται δημόσια ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Πασχαλίδης, σπεύδει να συναντηθεί με τους Υπουργούς Υγείας και Τουρισμού και εκδίδει Δελτίο Τύπου «κατόπιν ενεργειών του» με τη διαβεβαίωση ότι έχει γίνει λάθος αλλά θα διορθωθεί.  Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Ελευθεριάδου φέρνει το θέμα στη Βουλή και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραδέχεται ότι υπάρχει αστοχία και σε συνομιλία του υπόσχεται ότι θα αλλάξει η σχετική λίστα. Την ίδια ώρα άλλος κυβερνητικός βουλευτής, ο Μ. Λαζαρίδης διαψεύδει ότι η κυβέρνηση έχει διαχωρίσει σε ζώνες επικινδυνότητας τα νησιά και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για fake news που βλάπτουν τον τουρισμό της Θάσου !

Αλλά και πέρα από την απόλυτα ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείων, ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ, αποδεικνύεται ότι στο Υπουργείο Τουρισμού υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργού. Ο Υφυπουργός Μ. Κόνσολας επί δύο μέρες αρνείται ότι υπάρχουν ζώνες επικινδυνότητας και κατηγορεί ανοιχτά το Χ. Θεοχάρη για μια επιλογή, που είναι κεντρικό κυβερνητικό σχέδιο. Αντίστοιχα και στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα νησιά ενώ ο Υφυπουργός του υποστήριξε το αντίθετο στη Βουλή. 

Ads

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού Κώστα Λούλη, ο οποίος αντί να προωθήσει τον τουρισμό, όπως οφείλει από τη θέση του, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι “δεν θα πάει διακοπές σε ξενοδοχείο για να μην κινδυνεύει στην ουρά του μπουφέ”.

Τελικά τι ισχύει;

Η αλήθεια όμως δεν βρίσκεται κάπου στη μέση αλλά είναι σαφές ότι το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση κατά το τελευταία διάγγελμα του Πρωθυπουργού  ενώ η είδηση έχει δημοσιευτεί στο Πρώτο Θέμα και οι σχετικοί χάρτες στο Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν τελικά η κυβέρνηση έχει σαφές σχέδιο ή αυτό ανακαλείται από βουλευτές ακόμη και υφυπουργούς της, στη δίνη των μικροκομματικών εξυπηρετήσεων. Πάντως η κυβέρνηση αποδείχτηκε παντελώς απροετοίμαστη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου ενώ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους μισούς και πλέον νησιωτικούς προορισμούς. 

image

image