Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Eurofound, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών διαβίωσης και Εργασίας, σχετικά με την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται στην τελευταία θέση σχεδόν σε όλους τους δείκτες που αφορούν την ποιότητα ζωής, την οικονομική κατάσταση και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Η έρευνα, η οποία αποτελεί την έβδομη κατά σειρά από το 2020, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 260.000 απαντήσεις από όλη την Ευρώπη, προσφέροντας μια λεπτομερή απεικόνιση της κατάστασης στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 55% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις, ποσοστό που είναι με διαφορά το υψηλότερο στην ΕΕ.  Συγκριτικά, η Κροατία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 45%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 30%.

Ads

Εξίσου ανησυχητικό είναι το εύρημα που αφορά τη στεγαστική ανασφάλεια, με το 22% των Ελλήνων να δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να φύγει από το σπίτι του λόγω οικονομικής αδυναμίας – ποσοστό τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%).

Στον τομέα της αισιοδοξίας για το μέλλον, η Ελλάδα μοιράζεται την τελευταία θέση με την Ιταλία, με μόλις το 20% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αισιόδοξοι. Η διαφορά με χώρες όπως η Ιρλανδία (49%) και η Δανία (48%) είναι χαρακτηριστική της βαθιάς απαισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την ικανοποίηση από τη ζωή. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που σημειώνει βαθμολογία κάτω από τη βάση (4,5 στα 10), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,8 και χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Δανία ξεπερνούν το 6,3.


Οι  Έλληνες εμφανίζονται από τους πιο απογοητευμένους λαούς με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει τον τρίτο μικρότερο δείκτη ικανοποίησης, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Τα ευρήματα της Eurofound έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ερευνών από διεθνείς οργανισμούς όπως η Eurostat, ο ΟΟΣΑ και το Ευρωβαρόμετρο, που συστηματικά κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σε θέματα ποιότητας ζωής, αγοραστικής δύναμης και πρόσβασης στην υγεία.