Για τρίτη ημέρα καίει η φωτιά στην Κορινθία, μετατρέποντας σε στάχτη το όμορφο πευκοδάσος στις Κεχριές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σπίτια έχουν καεί, ενώ άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις φλόγες. Ωστόσο για τρίτο 24ωρο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για τις καταστροφές. Σε «κρανίου τόπος» έχουν μετατραπεί πολλά τμήματα της δασικής περιοχής, ενώ τεράστιες είναι οι απώλειες για αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα – τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 150.000 –  πεύκα, ελιές, μηλιές και αχλαδιές παραδόθηκαν στο έλεος της φωτιάς.

Ads

Η εικόνα του πύρινου μετώπου την Παρασκευής είναι σαφώς καλύτερη, κυρίως λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων από την χθεσινή νύχτα. Παρά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις βραδινές ώρες, το πρωί, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Στέφανου Κολοκούρη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση και «στάσιμη». Με το πρώτο φως της μέρας τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν ξανά για να ξεκινήσουν τις ρίψεις και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν στις περιοχές Γαλατάκι, Ξυλοκέριζα και Ντράσα.  

Η Πυροσβεστική στο ημερήσιο δελτίο που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής αναφέρει «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες καύσεις». Ωστόσο, παρά την ανησυχία αναζωπύρωσης σε διάσπαρτες εστίες, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, ο Δήμος Κορινθίων ανακοίνωσε πως όλα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος έδωσε εντολή άρσης όλων των εκκενώσεων Δημοτικών Διαμερισμάτων, οικισμών και κατασκηνώσεων και οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, το ίδιο και τα παιδιά στους χώρους κατασκηνώσεων. Για οποιαδήποτε αλλαγή ή εξέλιξη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο 48ωρο έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή καθώς και παιδικές κατασκηνώσεις.  Σύγχυση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης με το Σοφικό καθώς η Περιφέρεια ανακοίνωσε την εκκένωσή του, ενώ την ίδια ώρα η πυροσβεστική ανακοίνωνε πως δεν εκκενώνεται. Τελικά η αρχική ανακοίνωση στο site της Περιφέρειας Πελοποννήσου άλλαξε. «Η εκκένωση είναι αρμοδιότητα του δημάρχου», δήλωσε ο δήμαρχος Κορίνθου, σημειώνοντας με νόημα πως «ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ τέτοια εντολή». 

Ads

Εν τω μεταξύ, μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Κορινθίων κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι κάτωθι περιοχές του δήμου Κορινθίων:

  • Δ.Ε ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Δ.Κ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΗΣ & Οικισμοί αυτής
  • Δ.Ε ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: Δ.Ε ΑΘΙΚΙΩΝ & Οικισμοί αυτής
  • Δ.Ε ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ & Οικισμοί αυτής
  • Τ.Κ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
  • Δ.Ε ΣΟΛΥΓΕΙΑΣ: Δ.Κ ΣΟΦΙΚΟΥ & Οικισμοί αυτής

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι βλέποντας περιουσίες στις φλόγες, έκαναν λόγο για κακό συντονισμό και κατήγγειλαν απουσία του κρατικού μηχανισμού (δείτε μαρτυρίες και καταγγελίες στα βίντεο που ακολουθούν). Χαρακτηριστικό ήταν και το επεισόδιο μεταξύ κατοίκων και  του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε πολλούς και η απουσία κάλυψης των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την πρώτη ημέρα της φωτιάς ένα όχημα της πυροσβεστικής τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και να κινδυνέψουν οι πυροσβέστες. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ένας πυροσβέστης διακομίστηκε τραυματισμένος στο κεφάλι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.