Μπαίνοντας στην στροφή πριν την τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, η καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr δείχνει αυξημένη ρευστότητα και σημαντικό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, που μπορεί να διαμορφώσει εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές. Περίπου 1 στους 3 ψηφοφόρους (31,4%) κινούνται στη γκρίζα ζώνη, καθώς δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι (19,2%) , είτε επιλέγουν απορριπτική ψήφο (συνολικά 9,7% επιλέγουν αποχή ή άκυρο/λευκό), είτε δεν απαντούν σχετικά με την επιλογή κόμματος στην Ευρωκάλπη.

Ads

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23,4% έναντι 17,5%) αλλά και τα δύο κόμματα καταγράφουν σχετικά χαμηλά ποσοστά. Με δεδομένο μάλιστα ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 30% δεν διευκρινίζουν την επιλογή τους ή κινούνται απορριπτικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι μόλις 13%, κάθε πρόβλεψη σε σχέση με την τελική διαφορά των δύο κομμάτων είναι, αυτή τη στιγμή, επισφαλής. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Ευρωκάλπης βρίσκεται στο 42% ενώ στην ΝΔ φτάνει το 76%.

Το κυβερνών κόμμα ποντάρει σ’ αυτά τα δεδομένα για την ανατροπή της σημαντικής σημερινής διαφοράς των δύο κομμάτων: την επανασυσπείρωση ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 προκειμένου να ενισχύσει τα δικά του ποσοστά αλλά και την παραδοσιακά χαλαρότερη ψήφο των Ευρωεκλογών που θα εμποδίσει ενδεχομένως την ΝΔ να φτάσει στην απόλυτη συσπείρωση των ψηφοφόρων της του 2015. Κι αυτό έχει μια βάση, καθώς περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους (31% αθροιστικά) δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τα θέματα και το μέλλον της Ευρώπης ή τα πρόσωπα των Ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων έναντι των πολύ πιο “σφιχτών” εσωτερικών πολιτικών κριτηρίων, όπως τα θέματα της οικονομίας και της “τσέπης” (33%) και την αποστολή πολιτικού μηνύματος (30%). Στον αντίποδα, η ΝΔ ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξουν τελικά την ψήφο διαμαρτυρίας που θα τους οδηγήσει σε κάποιο μικρότερο αριστερόστροφο κόμμα, όπως το ΚΚΕ, η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας κτλ και θα καθηλώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 20%.

Στην μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ποντάρουν και τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να προσεγγίσουν το πολυπόθητο 3% και την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, που θα αναβαθμίσει και το πολιτικό τους κεφάλαιο. Πιο κοντά, στο στόχο αυτό καταγράφεται η Ελληνική Λύση, το κόμμα του κ. Βελόπουλου, με έντονη δυναμική στην Μακεδονία και λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, φαίνεται η δυναμική αυτή να περιορίζει την αντίστοιχη της Χρυσής Αυγής που εμφανίζεται αρκετά χαμηλά, με όλες τις επιφυλάξεις που πάντα διατυπώνονται στην αποτύπωση των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις, λόγω της σχετικής απροθυμίας μερίδας των ψηφοφόρων της να αποκαλύψουν την ψήφο τους. Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ εμφανίζονται σε καλή θέση εκκίνησης για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης και σε ποσοστά που σαφώς ξεπερνούν τα ποσοστά που είχαν καταγράψει στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ads

* Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis