Τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων φαίνεται πως έβαλε και επισήμως στο στόχαστρο  η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις δυο τροπολογίες που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ελάχιστα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή.

Ads

Με τις εν λόγω τροπολογίες καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις αλλά και η ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Και οι δυο παραπάνω ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η εν λόγω κυβερνητική μεθόδευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 αποχώρησαν άμεσα καταγγέλλοντας τη διαδικασία, ενώ λίγη ώρα αργότερα τους ακολούθησε και το ΚΙΝΑΛ. 

Τελικά οι τροπολογίες Βρούτση ψηφίστηκαν μόνο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ.

Ads

Διαβάστε επίσης

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μέσω ανάρτησής του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας:

«Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια.

Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ»

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Βαρουφάκης μέσω twitter

Ο «δάκτυλος» ΣΕΒ

Αξίζει να σημειωθεί πως των τροπολογιών Βρούτση είχε προηγηθεί η κατάθεση σχετικών αιτημάτων από τον ΣΕΒ προς τον υπουργό Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του site capital.gr, με ώρα ανάρτησης 16.32  και τίτλο «Έξι άμεσα μέτρα ζητούν οι εργοδότες για εργολαβίες, απολύσεις, προσλήψεις» τα αιτήματα ήταν τα εξής:

1. Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων

2. Βάσιμος λόγος απόλυσης

3. Καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο Πληροφοριακό Σύστημα ” Εργάνη”

4. Χρονική διάρκεια πλατφόρμας για εγγραφές στην “Εργάνη”.

5. Δυνατότητα τροποποίησης ή κατάργησης εγγραφών.

6. Δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης

Κατά διαβολική προφανώς σύμπτωση, όλα τα παραπάνω αιτήματα περιλαμβάνονταν στις τροπολογίες Βρούτση, οι οποίες -για την ιστορία- κατατέθηκαν στις 17.30.

Το ζήτημα καυτηρίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ δύο μηνών, ο ΣΕΒ είχε αντιταχθεί σε σχέδιο νόμου που είχε φέρει η τότε υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σύμφωνα με το οποίο υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να αιτιολογούν τους λόγους απόλυσης από την πλευρά του εργοδότη.

Μάλιστα, η αντίδραση του ΣΕΒ εστιαζόταν στο ύψος των αποζημιώσεων, κατηγορώντας τότε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι υποχρεώνει τους εργοδότες διπλή υποχρέωση της δικαιολογίας/ αιτιολόγησης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του μισθωτού και να καταβάλουν ταυόχρονα αποζημίωση, ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο – σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου, γεγονός που δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις και αποτελεί αντικίνητρο στους εργοδότες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Σημειωτέον, ότι την περίοδο εκείνη ο Άκης Σκέρτσος, νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπήρξε γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.