Σε αρνητική πρωταγωνίστρια της δίκης της Χρυσής Αυγής αναδεικνύεται πλέον η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, με τρεις κομβικές παρεμβάσεις της, οι οποίες προκάλεσαν κοινωνικό σάλο αλλά και τις αντιδράσεις της Πολιτικής Αγωγής.

Ads

Η Α. Οικονόμου επελέγη για τη θέση της εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από κλήρωση. Αλλά όπως προέκυψε, μόνο τυχαίο δεν ήταν που η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού ζήτησε την εξαίρεση όλης της έδρας, πλην της κυρίας Οικονόμου.

Διότι η εισαγγελέας, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 κατέστησε σαφές το πώς θα κινηθεί στη διάρκεια της δίκης, ζητώντας την απαλλαγή όλων των τότε κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο σκεπτικό της ανέφερε πως δεν προκύπτει δράση οργάνωσης και πως όλες οι πράξεις της Χρυσής Αυγής που περιλαμβάνονται στο βούλευμα είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».

Ads

Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν είχε προκύψει ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είχε πει ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Το δεύτερο «χτύπημα» της εισαγγελέα ήταν στις 9 Οκτωβρίου, όταν η κυρία Οικονόμου ουσιαστικά «απολογήθηκε» για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών. Έτσι, όχι μόνο έδειξε ότι παρέμενε αμετακίνητη στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά προχώρησε ακόμη παραπέρα, εμφανιζόμενη σχεδόν να «εξηγεί» στους καταδικασθέντες και τους δικηγόρους τους, για ποιο λόγο ήταν «υποχρεωμένη» να κάνει εκείνη την εισήγηση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», είπε.

Η τρίτη φορά ήταν αυτή που ζήτησε να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες εκτός από τον Ρουπακιά.

Η εισήγησή της ήταν μια «σύνοψη», ουσιαστικά, των κωμικοτραγικών αιτιάσεων των καταδικασθέντων για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τους οποίους εμφάνισε ως ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Η εισαγγελές θεώρησε ότι έχουν μόνιμη διαμονή και ουδείς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους καθώς ο Ιωάννης Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας. Δήλωση αν μη τι άλλον αξιοσημείωτη, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των καταδικασθέντων περιφρόνησε το δικαστήριο σε όλα τα 5,5 χρόνια της διαδικασίας.

Υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης, ότι δεν υπάρχει πλέον η Χρυσή Αυγή καθώς έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους.

«…Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις. Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους», είπε η κα Οικονόμου.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 10.00 το πρωί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων της υπεράσπισης.

Λίγο πριν την διακοπή, ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής, λέγοντας: «Έχουν δικαίωμα αυτοί να μιλούν για την ποινή και την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ, αλλά δεν αφορούν το δικαστήριό σας. Σας προσβάλει όμως αυτό εσάς και την εισαγγελική Αρχή. Στην κρίση σας».

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής του απάντησαν: «Να μας φέρετε και του Λαγού τη δήλωση», αναφερόμενοι σε δήλωσή του ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, προκαλώντας αναστάτωση μέσα στην αίθουσα.