Υιοθετώντας πλήρως τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αδαμαντία Οικονόμου, εκτίμησε στην αγόρευσή της ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής.

Ads

Χαρακτήρισε μάλιστα μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια και υποστήριξε ότι δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση. «Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά η Αδαμαντία Οικονόμου.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η Αδαμαντία Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αλλά και όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίνοντας πως μοναδικός ένοχος είναι o Γιώργος Ρουπακιάς.

Ads

Ανέφερε δε ότι ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να έχει προκληθεί από το θύμα το οποίο έπληξε «με απόλυτη επιτυχία». «Ο Ρουπακιάς αποφάσισε να εκτελέσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον, πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να φονεύσει τον παθόντα. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο, του κατάφερε πλήγματα με μανία σε ευπαθή σημεία. Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη, αποδεχόμενος τον βάσιμο κίνδυνο θανατηφόρου αποτελέσματος των ενεργειών του, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα. Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι ήταν σε άμυνα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι καθώς δεν αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία».

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους και τους έκρινε ένοχους μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Όπως είπε η εισαγγελέας, δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού, δεν ήταν στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή η οποία δεν θα είχε όφελος αλλά αντιθέτως ζημιά από μια τέτοια πράξη. Κατά την κ. Οικονόμου ούτε ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος ούτε ο βουλευτής Ιωάννης Λαγός έδωσαν εντολή για όσα έγιναν τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι ούτε όμως και τα μέλη της Τοπικής που κινητοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ – νομίζοντας οι περισσότεροι πως θα μοιράσουν τρόφιμα – ήξεραν το αποτέλεσμα της πράξης του Γιώργου Ρουπακιά.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ούτε διευκόλυναν το δράστη της δολοφονίας, ούτε καν θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν καθώς όλα έγιναν ταχύτατα.

Παράλληλα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε μετατροπές των κατηγοριών, ευνοϊκές για τους κατηγορούμενους για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΜΕ.

Η Αδαμαντία Οικονόμου, συνεχίζοντας την αγόρευσή της, πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου για τις δυο αυτές υποθέσεις, που εφόσον υιοθετηθούν από το δικαστήριο, οδηγούν σε μικρότερες ή και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί στις δύο επιθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Στην επίθεση είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Κατά την εισαγγελέα οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν γιατί «αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει, παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν ολοκληρώσει το έγκλημα. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε, για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη, καθώς το αδίκημα τιμωρείται με ποινή έως 2 έτη. Για όσους κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.

Κατά την εισαγγελέα, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης, καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν “αστυνομία” ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Για σκανδαλώδη πρόταση εκ μέρους της εισαγγελέως κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο συνήγορος πολιτικής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κύκλοι του βαθέος κράτους επιχειρούν την ολική επαναφορά» της. 

Έντονα φορτισμένη ήταν -όπως είναι αναμενόμενο- η Μάγδα Φύσσα, η οποία νωρίτερα ξέσπασε απευθυνόμενη στην εισαγγελέα λέγοντας: «Σήμερα στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….».