Άκρως αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε για μια ακόμη φορά η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία παίρνοντας το λόγο στην έναρξη της σημερινής διαδικασίας επί της ουσίας απολογήθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για την πρόταση που έκανε επί των ελαφρυντικών.

Ads

Μάλιστα, δήλωσε  ότι παραμένει σταθερή στην αρχική της τοποθέτηση και στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες η εισαγγελέας μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων των καταδικασθέντων πρότεινε την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Ads

Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών 

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το πρωί, θα ανακοινωθεί τελικά η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών. Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η Πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών. Η Αδαμαντία Οικονόμου απάντησε αρνητικ και η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει το ύψος των ποινών. Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών η ποινή κυμαίνεται από 2 μέχρι 8 έτη. Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη, αλλά με ελαφρυντικά πέφτει σε 1 έως 6 έτη.