Τη διακοπή της οργάνωσης Ελληνική Πολιτοφυλακή (Hellenic Neighborhood Watch) αποφάσισε το ίδρυμα Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων. Μεσολάβησαν ρεπορτάζ (εκτεταμένα του tvxs.gr) τα οποία προκάλεσαν πολιτικές παρεμβάσεις. Μία διαφορετική προσέγγιση, για την προοπτική δημιουργίας αντίστοιχων ιδιωτικών σωμάτων ασφαλείας, εκφράζει σήμερα στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.

Ads

Με τίτλο: «Από την Ελληνική Πολιτοφυλακή ποιος θα μας φυλάξει;», ο οποίος παρουσίαζε τη βάση του προβληματισμού γύρω από τη δράση αυτόκλητων ομάδων πολιτών στο όνομα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, το tvxs.gr είχε παρουσιάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες προωθούνται ανάλογα εγχειρήματα. Ακολούθησαν ρεπορτάζ για την έκταση του φαινομένου και την ανησυχία των αρχών (Στο μικροσκόπιο των αρχών οι αυτόκλητες πολιτοφυλακές), όπως και μια σειρά πολιτικών αντιδράσεων (Μ.Χρυσοχοΐδης: «Μόνο η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια», Στη Βουλή το θέμα με τους αυτόκλητους πολιτοφύλακες).
 
Σύμφωνα με το ΕΚΕΟ, οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με γενικότερα δημοσιεύματα στον Τύπο, οδήγησαν στην απόφαση να διακοπούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της λεγόμενης Ελληνικής Πολιτοφυλακής. Βεβαίως, η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελεί μόνο έναν κρίκο, και μάλιστα ίσως τον πιο μετριοπαθή, στην αλυσίδα διάφορων ειδών πολιτοφυλακών, κάποιες από τις οποίες διαμηνύουν ότι προετοιμάζονται για την «κρίσιμη ώρα» (βλ.Πατριωτική Πολιτοφυλακή).
 
«Δεν ωφελεί η έκφραση ανησυχίας»
 
Πάντως, μία διαφορετική οπτική παρουσιάζει η Δράση. Ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Μάνος θεωρεί πως «αργά ή γρήγορα θα ανεχτούμε τη συμπλήρωση από την ιδιωτική πρωτοβουλία», δεδομένου ότι «η Αστυνομία δεν κάνει επαρκώς και σωστά τη δουλειά της».
 
Ακολουθεί η δήλωση η οποία αποτυπώνει το σκεπτικό του κ. Μάνου και της Δράσης:
 
«Όπως και σε άλλους τομείς , όπου η πολιτεία κρίνεται ανεπαρκής, υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Έτσι έχει γίνει στην Παιδεία, έτσι και στην Υγεία. Τώρα φαίνεται ότι μπορεί να γίνει στην Αστυνομία. Για την Παιδεία το Σύνταγμα προβλέπει ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλους. Μολαταύτα, επειδή δεν την παρέχει, ανθούν χιλιάδες ιδιωτικά σχολεία και πολλές χιλιάδες φροντιστήρια (στα οποία σημειωτέον – κατά παράβαση του νόμου – εργάζονται δημόσιοι εκπαιδευτικοί). Το κράτος ανέχεται την κατάσταση αυτή  και κάνει τα στραβά μάτια. Ο έλεγχος της εγκληματικότητας είναι δουλειά της Αστυνομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αστυνομία δεν κάνει επαρκώς και σωστά τη δουλειά της. Ως πολιτεία έχουμε δύο επιλογές. Ή θα φροντίσουμε ώστε  η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της ή αργά ή γρήγορα θα ανεχτούμε τη συμπλήρωση της από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Άναρχα στην αρχή και αργότερα με κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα νομιμοποιήσει τα όσα έγιναν αυθαίρετα.
 
Το συμπέρασμα μου. Δεν ωφελεί η έκφραση ανησυχίας για τη δημιουργία σωμάτων πολιτοφυλάκων. Θα δημιουργηθούν, μας αρέσει ή όχι, αν δεν κάνει τη δουλειά της η αστυνομία (και πολύ πιθανόν θα δημιουργηθούν και από …αστυνομικούς). Η πρόταση μου θα ήταν να φτιαχτεί η αστυνομία. Θα ήθελα επίσης να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να επιτρέπει τη συστηματική συνεργασία αστυνομίας και πολιτών. Για να φτιαχτεί η αστυνομία και για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις πολιτών-αστυνομίας είναι αναγκαίο να αποκτήσει η αστυνομία ηγεσία που δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ξένους ειδικούς που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αστυνομίας.»