Ads

Ανησυχία προκαλεί στις αστυνομικές και αρμόδιες πολιτικές αρχές η σύσταση πολιτοφυλακών, οι οποίες συγκεντρώνουν στις τάξεις τους πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο παρέμβασης εισαγγελέα, την οποία ζητούν ευθέως οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, μιλώντας για τον κίνδυνο φαινομένων αλά Far West.

 
«Την ευθύνη αστυνόμευσης έχει η Ελληνική Αστυνομία», τονίζει με νόημα στο tvxs.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί δημόσια, καθώς είναι σε εξέλιξη το αρχικό στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης.
 
Πάντως, η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει: «Ουδείς μπορεί να αποκαταστήσει την αστυνομία, η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους. Η ενημέρωση των αρχών, ή ακόμη και η σύλληψη κατά τη διενέργεια εγκλήματος, επιτρέπονται και είναι θεμιτές. Ωστόσο, ουδείς πολίτης (ή ομάδα πολιτών) μπορεί να προβεί σε έλεγχο. Αυτό είναι παράνομο».
 
Γενικότερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταφέρουν ότι επιθυμούν να βεβαιωθούν επακριβώς περί τίνος πρόκειται και αναμένουν την αντίδραση των εισαγγελικών αρχών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυτεπάγγελτης παρέμβασης μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι στόχοι των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Κάποιες από αυτές εκφράζονται μέσα από blogs όπως εκείνο της αυτοαποκαλούμενης Πατριωτικής Πολιτοφυλακής που αφορά σε ομάδες εφέδρων στρατιωτών ανά την επικράτεια, οι οποίοι συνεχίζουν να εκπαιδεύονται ακόμη και μετά τη θητεία τους. Η οργάνωση κάνει λόγο για επικείμενο πόλεμο και χάος εν μέσω της χρεοκοπίας της χώρας, εκφράζοντας ανάμεσα σε άλλα την ανησυχία της για την παρουσία «6 εκατ. λαθρομεταναστών» στη χώρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, επιθυμεί να είναι έτοιμη την «κρίσιμη ώρα».

 

Πιο μετριοπαθής εμφανίζεται η λεγόμενη Εθνική Πολιτοφυλακή, η οποία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ακόμη και στις αριστερές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Όπως αναφέρεται και σε χθεσινό ρεπορτάζ του tvxs.gr, διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συνδράμει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας «με συντεταγμένο και επιστημονικό τρόπο», τονίζοντας ότι οι αυτόκλητες ομάδες ασφαλείας υπό τη σκέπη της θα είναι «φυσικά ΑΟΠΛΕΣ!».

Ads

«Μπορεί να έχουν αγνές προθέσεις, όμως…»
 
«Οφείλουν οπωσδήποτε οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν μέσα σε ποιο πλαίσιο κινείται όλη αυτή η πρωτοβουλία και να επιστήσει την προσοχή σε κάθε υπεύθυνο», διαμηνύουν από την πλευρά τους στο tvxs.gr, δια στόματος του προέδρου της ΠΟΑΣΥ Χρήστου Φωτόπουλου, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία.
 
Ο κ. Φωτόπουλος επισημαίνει το έλλειμμα φερεγγυότητας αντίστοιχων πρωτοβουλιών ιδιωτών, οι οποίες κατά τη γνώμη του εγκυμονούν πολλούς κινδύνους:
 
«Μπορεί να οδηγηθούμε σε κοινωνίες Far West. Σκεφτείτε ότι ακόμη και ο εκπαιδευμένος αστυνομικός παρουσιάζει ελλείμματα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Πόσο μάλλον ένας σύλλογος πολιτών, ο οποίος δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από το συντεταγμένο κράτος και λειτουργεί αυτοβούλως.
 
Φανταστείτε κάτω από ποια σύνδρομα και με ποια αντανακλαστικά θα λειτουργεί ένας πολίτης ή μια ομάδα πολιτών. Νομίζω ότι η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, με αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί οι εμπνευστές της ιδέας να έχουν αγνές προθέσεις, όμως, οι κίνδυνοι θα είναι πολλαπλάσιοι από τα οφέλη στα οποία οι ίδιοι μπορεί να προσδοκούν».