Τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε σε συνέντευξή της η Αθηνά Λινού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Είμαι ταυτόχρονα και σε άλλες δύο επιτροπές μέλος και το έργο ήταν αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να μην μπορώ να αποδώσω σε όλα τα ενδιαφέροντα. Δεν είχα ξαναλειτουργήσει ποτέ, δεν ήμουν ποτέ βουλευτής ξανά και πραγματικά δεν το ήξερα και βέβαια δεν είναι ότι ήταν το μοναδικό ενδιαφέρον που έχω» είπε, παντώντας στο ερώτημα γιατί παραιτήθηκε από τομεάρχης Παιδείας

«Οι λόγοι που μπήκα στη Βουλή έχουν σχέση και με την Υγεία και κυρίως με τη δημόσια υγεία και με ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα με τα οποία ασχολούμαι τα τελευταία 30 χρόνια και έτσι θεώρησα ότι καλύτερα να κάνω αυτά που κάνω σωστά και πλήρως, παρά να κάνω ένα μέρος μόνο» συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ομόφυλα ζευγάρια και τεκνοθεσία

Ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη διαφωνία της στο ζήτημα της τεκνοθεσίας η κ. Λινού ανέφερε πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα, θέλει να προηγηθεί ανάλυση από επιτροπή δεοντολογίας και ηθικής και ανάλυση από σώμα το οποίο ασχολείται με τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ads

«Δεν εκφράστηκα με βάση την όλη εξέλιξη, αλλά θεώρησα και θεωρώ και πιστεύω ότι σε κάθε τόσο μεγάλο θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλαπλά μέλη της κοινωνίας και τα παιδιά και οι γυναίκες και οι άντρες, ειδικά στον τομέα της παρένθετης μητέρας, επειδή είναι πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι παρένθετη μητέρα ή κάποιος να αναζητήσει τη βοήθεια της» είπε.

«Δεν είμαι αντίθετη με τη ρύθμιση καθόλου, αλλά θέλω να προηγηθεί για κάθε τόσο σοβαρό θέμα, ανάλυση από επιτροπή δεοντολογίας και ηθικής και ανάλυση από σώμα το οποίο ασχολείται με τα δικαιώματα του ανθρώπου. Για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που θα εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία. Εχέγγυα ηθικής δεοντολογίας, ασφάλειας και κυρίως ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συνέχισε.

«Δεν είμαι επί της αρχής αντίθετη, γι’ αυτό και ζητάω να εκφραστούν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με αυτό το θέμα. Η υιοθεσία δεν νομίζω ότι έχει τα ίδια ερωτήματα, έχει άλλου είδους ερωτήματα και φαντάζομαι ότι για όλα αυτά τα είδη δεν θα ήθελα να πω τα είδη των οικογενειών, θα υπάρχει αντίστοιχη ισότητα» σημείωσε η κυρία Λινού.

«Η παρένθετη έχει πολλά κομμάτια και πολύ μεγάλη διαφορετικότητα ως προς αυτή και ιατρικά και ηθικά και θέματα ισότητας.
Ως προς αυτό ζήτησα, τόσο από την κυβέρνηση γιατί ουσιαστικά υπάρχουν μορφές παρένθετης στη χώρα μας που ισχύουν και χρησιμοποιούνται και έχουν υπάρξει και παράνομες μορφές παρένθετης, από ότι ξέρουμε και αυτό το ζήτησα και από την αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε μια μελέτη στην οποία θα είναι υπεύθυνοι για να καθορίσουν τα ηθικά, νομικά, τα κοινωνικά θέματα αλλά και τα θέματα ισότητας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στη διάρκεια που κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί» υπογράμμισε.

 

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας για το αν η αντιπολίτευση θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, είπε:

«Δεν ξέρω τι θα κάνει ακόμα το κόμμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επίσημη απόφαση, αλλά ούτε κανένας μπορεί να αποφασίσει επισήμως αν δεν το έχει δει. Δεν το έχουμε δει το νομοσχέδιο».

«Θα δούμε όλες τις συνιστώσες, θα δούμε αν υπάρχουν θέματα που μας καλύπτουν, σε επίπεδο επαναλαμβάνω συνείδησης, ηθικής, ισότητας και αν υπάρχουν θα αποφασίσουμε αν υπάρχουν θα δούμε ανάλογα με τα θέματα που υπάρχουν. Φαντάζομαι ότι κάθε συνετός, υπεύθυνος και ηθικός άνθρωπος που έχει υποχρέωση μόνο έναντι του Συντάγματος θα αποφασίσει αντίστοιχα» τόνισε.

«Παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ»

Απαντώντας στο αν τίθεται θέμα παραμονής της στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Όχι βεβαίως. Παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ περισσότερο για θέματα ισότητας, για θέματα υγείας, για θέματα παιδείας, στον ελληνικό λαό δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα».

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού λέγοντας: «Αυτό που ήθελα να πω και να επισημάνω ότι όχι απλώς δεν υπάρχει ενεργή προσπάθεια για εμβολιασμό, αλλά και οι προσδοκίες όπως ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί δείχνουν ότι περιμένουμε να μπορέσουμε να εμβολιάσουν μόνο ένα, 30% το πολύ.

Ίσως το 15% των ευάλωτων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και που είναι οι άνθρωποι άνω των 65.
Έχουμε περίπου δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 65, εκτός από τους επιπλέον νεότερους που έχουν προβλήματα υγείας και προβλέπουμε ότι θα εμβολιάσουν 300.000.

Αυτή είναι η ελπίδα μας. Αυτό για τη σημερινή εποχή και τις σημερινές συνθήκες είναι απαράδεκτο».