Νέα υπόθεση κυβερνητικού στελέχους χωρίς το απαιτούμενο πτυχίο τριτοβάθμιας σχολής αποκαλύπτεται από το αίτημα κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το Γενικό Γραμματέα Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη, ο οποίος στο επίσημο βιογραφικό επικαλείται ότι είναι διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Κυλινδρόμυλων. Πλην όμως μια απλή έρευνα δείχνει ότι η σχολή αυτή είναι μια επαγγελματική σχολή ετήσιας φοίτησης, δεν ανήκει στην τυπική εκπαίδευση και, φυσικά, δεν συνιστά σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι με βάση το νόμο για το «Επιτελικό Κράτος» το πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι μεταξύ των απαραίτητων προσόντων, προκύπτει ζήτημα νομιμότητας με τον διορισμό Λούλη στη θέση του Γενικού Γραμματέα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει αναφέρει δύο φορές στο παρελθόν ότι ο διορισμός του κ. Λούλη στη θέση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους από την κυβέρνησή του την περίοδο 1990-93 ήταν παράνομος ακριβώς επειδή δεν διέθετε το εκ του νόμου απαιτούμενο πτυχίο.  Στο αίτημά της προς τους Υπουργούς Χ. Θεοχάρη και Γ. Γεραπετρίτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πτυχίο του κ. Λούλη. 

Μετά τις αποκαλύψεις ο Κωνσταντίνος Λούλης παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο από το νόμο τίτλο σπουδών. Σε δήλωσή του υπεραμύνεται της σημασίας που έχει η -επαγγελματική- σχολή που τελείωσε για τον κλάδο των … κυλινδρόμυλων, αλλά παραδέχεται ότι δεν είναι πτυχίο τριτοβάθμιας και εμμέσως παραδέχεται ότι ο διορισμός του δεν είναι σύννομος. 

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τοπικό site του Βόλου thenewspaper.gr ο κ. Λούλης ανέφερε: «Εγώ δεν είπα σε κανέναν ψέματα. Έχω τελειώσει αυτή τη σχολή. Δεν έχω κάνει αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ να μου πούνε τι αντιστοιχία είναι. Αυτές είναι 3 σχολές σε όλον τον κόσμο. Στην Ελβετία τη Γερμανία και το Κάνσας. Από εκεί και πέρα δε γνωρίζω αν είναι ή δεν είναι σύννομη. Ότι έχω σπουδάσει, αυτό το κατέθεσα. Δε μου χρησίμευσε η αναγνώριση στην Ελλάδα, διότι δεν ήθελα να διοριστώ. Δεν ξέρω αν δεν αρκεί αυτό το πτυχίο. Ότι είναι τυπικά θα με ρωτήσουν. Από τη σχολή μου αυτή δεν είχαμε διψήφιο αριθμό αποφοίτων. Είναι μία ειδική σχολή που πρέπει κανείς να έχει λόγο να πάει εκεί. Πρέπει να είμαστε 8 σε όλη τη χώρα.»

Αναλυτικά το αίτημα κατάθεσης εγγράφων της Δ. Αυγέρη:

Ο νόμος 4622/2019 της ΝΔ,υπό τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης»,στο άρθρο 44(«Γενικές διατάξεις για τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς») ορίζει τα εξής: «Ως Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς διορίζονται ιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν κατ’ ελάχιστον:

  • Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής,
  • πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον γλώσσας της Ε.Ε.,
  • ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης.

Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων σε δημοσίους υπαλλήλους δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή δημοσίους λειτουργούς καθώς και σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημόσιου τομέα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του προηγούμενου εδαφίου».

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού, όπου είναι αναρτημένα τα βιογραφικά της πολιτικής ηγεσίας του ,για τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης, Κ. Λούλη, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «είναι διπλωματούχος της Ελβετικής  Σχολής Τεχνικών Κυλινδρόμυλων».

Η μοναδική λειτουργούσα σήμερα ελβετική σχολή με αυτά τα χαρακτηριστικά φέρεται να είναι η Schweizerische Müllereifachschule St. Gallen,η οποία είναι Επαγγελματικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ετήσιας φοίτησης. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούνταιοι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο σώμα: Αντίγραφο πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, του Γ.Γ. Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης, Κ. Λούλη.

Επιτελικό κράτος και αριστεία χωρίς πτυχία

Ανάλογες περιπτώσεις με τίτλους σπουδών που επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα, όπως με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Α. Διαματάρη που παραιτήθηκε αλλά και μεταπτυχιακούς τίτλους όπως αυτόν του Υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή

Διαβάστε επίσης: