Την συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βουλή επιχείρησε να κλείσει κατά την τριτολογία του εμφανώς εκνευρισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνούμενος επί της ουσίας να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διακόψει την δευτερολογία του προκειμένου να παρέχει ο πρωθυπουργός την διαβεβαίωση πως δεν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

“Δεν λειτουργούσε το λογισμικο Predator στο γραφείο μου. Δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα. Έχετε στοιχεία; Δεν ντρέπεστε να λέτε πως παρακολουθούσα τους συνεργάτες μου. Αν εσείς γνωρίζετε πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση, που το ξέρετε; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Η Δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει. Δεν πρόκειται να μετατραπεί η αίθουσα σε ένα θέατρο παραλόγου. Δεν έχετε καμία απόδειξη και μου ζητάτε να αποδείξω εγώ το αντίθετο” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ό,τι είχατε να πείτε, κύριε Τσίπρα, το είπατε. Η συζήτηση λήγει εδώ” κατέληξε και στην συνέχεια έσπευσε να αποχωρήσει από την αίθουσα της Βουλής.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο μετά την αποχώρηση Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας  εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του τονίζοντας: “Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα: Εάν ήταν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει. Το θέμα είναι κρίσιμο. Δεν απάντησε. Ίσως να φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ζήτημα της παραίτησης εάν αποδειχθεί ότι ψεύδεται. Η εικόνα της αποχώρησης σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα όπως και όσα διέπραξε σε βάρος της Δημοκρατίας”.

Το “γάντι” Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Νωρίτερα, πριν διακόψει τη δευτερολογία του και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος». «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτόν τον ορισμό. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων ο διχαστικός πολιτικός λόγος και πατριδοκαπηλία. Αλλά και όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικου λαού».

Ads

Σχετικά με το γεγονός πως παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη και η κυβέρνησή του κατηγορούν για αθλιότητες δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Αναφερθήκατε σε έναν δημοσιογράφο (σ.σ. τον Κώστα Βαξεβάνη). Δεν είναι όμως μόνο ένας δημοσιογράφος. Είναι πολλοί από τον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο. Και δεν ξεκίνησαν από το πουθενά. Ξεκίνησαν όταν ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε και απέδειξε πως ήταν υπό παρακολούθηση από το Predator και την ΕΥΠ.

Σημειώνοντας πως οι αποκαλύψεις ήταν από εφημερίδες και αντιπολιτευόμενες, αλλά και φιλοκυβερνητικές (ΝΕΑ και Βήμα), τόνισε πως «αυτα τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν το ενιαίο κέντρο και τη σύμπραξη Predator και ΕΥΠ». «Και εσείς ως πρωθυπουργός ενδεχομένως να μη θέλετε να κάνετε μήνυση, θέλοντας να κρατήσετε λόγω του ρόλου σας μια απόσταση. Όμως κανένας από τους εμπλεκόμενους ή παρακολουθούμενους δεν θέλει να κάνει μήνυση σε δημοσιογράφους, που όπως λέτε, σέρνουν τη χώρα και την πολιτική ζωή στον βούρκο;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει:

«Γιατί δεν κάνετε μήνυση; Γιατί έτσι θα μετατρέπατε τον δημοσιογράφο σε κατηγορούμενο και αυτός θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία. Δεν κάνετε μήνυση γιατί φοβάστε τις αποκαλύψεις για τη δημοκρατική εκτροπή. Και δεν μιλάω μόνο εγώ για δημοκρατική εκτροπή, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ (σ.σ. Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής)».

“Στο κόκκινο” η ένταση στη Βουλή

Η συζήτηση είχε κινηθεί από νωρίς σε πολύ υψηλούς τόνους με φόντο την σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο “εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας”, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις για λίστες με πρόσωπα που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έσπευσε να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι “δεν περίμενα κάτι καλύτερο από αυτούς που έστησαν την σκευωρία της Novartis”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι το θέμα δεν απασχολεί τόσο τους πολίτες και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: “Εμείς με το καλάθι του νοικοκυριού, εσείς με το καλάθι της αθλιότητας”.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας στην δική του πρωτολογία απηύθυνε δε ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό, καλώντας τον παραιτηθεί άμεσα εάν αποδειχθεί πως ψεύδεται.

«Θα περίμενα από εσάς να βγείτε και να διαψεύσετε σαφώς πως δεν ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Παρακολουθούσε υπουργούς και μέλη της δική σας κυβέρνηση; Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές, παρακολουθούσε τους επικεφαλης των εξοπλισμών και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; “Ναι, όχι, δεν ξέρω”, αυτές οι τρεις απαντήσεις υπάρχουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη να συνέβη το ίδιο και με τον κ. Χατζηδάκη και με τον κ. Φλώρο και με άλλους. Ελπίζω η απάντηση να είναι “όχι”. Αν είναι αυτή σας καλώ να δεσμευτείτε πως αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε να παραιτηθείτε την επόμενη ημέρα. Δεν ζητώ κάτι παράλογο, ζητάω το αυτονόητο, αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία μετά από τέτοια εκτροπή» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δευτερολογία του Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλα πολιτικά πρόσωπα εκτός από το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικότερα, επανέλαβε μια δήλωση που είχε κάνει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 26 Οκτωβρίου στον Ant1 πως “ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους παρακολουθει η ΕΥΠ, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αμήχανος απαντώντας στην αναφορά Τσίπρα στις παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, για τις υποκλοπές και το απόρρητο, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

“Γίνατε ταυτόχρονα και σαμαρικός και καραμανλικός. Είναι ένα επίτευγμα, η αλήθεια είναι. Μόνο που πρέπει να σας πω ότι αυτή η μόνιμη προσπάθεια να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ότι έχει εσωκομματικά προβλήματα, μονίμως πέφτει στο κενό. Εαν θεωρείτε ότι υπάρχει ζήτημα συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έχετε στο χέρι σας το υπέρτατο όπλο. Κάντε πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομογενής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Την τελευταία πρόταση δυσπιστίας την κάνατε για τα χιόνια. Αν υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, δεν θα κάνετε πρόταση δυσπιστίας;” ανέφερε ο ρπωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης