Για “εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας” έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις για λίστες με πρόσωπα που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Ads

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός έσπευσε να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι “δεν περίμενα κάτι καλύτερο από αυτούς που έστησαν την σκευωρία της Novartis”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι το θέμα δεν απασχολεί τόσο τους πολίτες και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: “Εμείς με το καλάθι του νοικοκυριού, εσείς με το καλάθι της αθλιότητας”.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: “Καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Δεν είμαστε μία χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύουμε με πολλούς κινδύνους, καθημερινά ορατούς σε όλους. Είμαστε στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση. Η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα: “Αντιλαμβάνομαι απόλυτα και συμμερίζομαι τη μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα αυτό, όμως θα πρέπει κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία. Γιατί η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα στην πατρίδα μας δεν πρέπει να γίνεται ανεύθυνα ούτε επιπόλαια. Θυμίζω περιστατικά κατασκοπείας που έχουν εντοπισθεί, όπως και σκοτεινές ενέργειες που αποκαλύπτονται συνεχώς στο κρίσιμο πεδίο του μεταναστευτικού και σταματάω εδώ”.

Ads

“Γενναία θεσμική απάντηση νομοσχέδιο, επιφέρει επτά τομές”

Ισχυρίστηκε δε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια γενναία θεσμική απάντηση, καθώς έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχτηκαν με την παρακολουθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Επιπλέον, μίλησε για εφτά μεγάλες τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

  • Τομή πρώτη, στο εξής ο διοικητής της ΕΥΠ θα είναι μόνο διπλωμάτης και ανώτατος αξιωματικός. Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για τη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ, ενώ ιδρύεται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.
  • Τομή δεύτερη, γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της εθνικής ασφάλειας και περιλαμβάνει την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενέργεια και την ασφάλεια υποδομών.
  • Τρίτη τομή είναι τα επάλληλα φίλτρα ελέγχου στην άρση του απορρήτου. Μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική θα ζητούν την άρση του απορρήτου και όχι άλλες Αρχές σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι εκτός της έγκρισης των δύο εισαγγελέων για την περίπτωση των πολιτικών προσώπων η παρακολούθηση θα πρέπει να εγκρίνεται και από τον πρόεδρο της Βουλής.
  • Τέταρτη τομή όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά την παρέλευση τριών ετών θα ενημερώνεται όποιος παρακολουθείται. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερη χρονική περίοδο μεταξύ της παρακολούθησης και της πληροφόρησης στον πολίτη ότι είναι αντικείμενο παρακολούθησης είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέοντας ότι όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται.
  • Τομή πέμπτη, τα αρχεία θα διαγράφονται στους έξι μήνες αλλά ο φάκελος με τα στοιχεία της τεκμηρίωσης για την άρση του απορρήτου θα κρατούνται για 10 χρόνια. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τη μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία για το θέμα αυτό κύριοι της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία σημείωσε ο πρωθυπουργός.
  • Έκτη τομή: Απαγορεύονται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών από κάθε ιδιώτη, και γίνεται κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή ως 10 έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα που είχε εξοβελιστεί λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθολικά θέτουμε εκτός νόμου την καθολική χρήση τέτοιων λογισμικών σημείωσε ο πρωθυπουργός.
  • Έβδομη τομή για τις ανάγκες κυβερνοασφάλειας, συνενώνουμε τις διάσπαρτες δομές και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.