Η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης της πόλης Στέλιο Αγγελούδη και του ανέπτυξε τα βασικά σημεία της πρότασής της:

Ads
  1. Το Μητροπολιτικό Πάρκο στη θέση της ΔΕΘ είναι αδήριτη ανάγκη της Πόλης. Ήταν κοινή θέση όλων και περιλήφθηκε το 1985 στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, όπως και στο επικαιροποιημένο του 2014. Όλα τα πολεοδομικά σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου Δυτικά,

Η ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου εγκαταλείφθηκε το 2013 με πρόσχημα την έλλειψη πόρων. Με τη συμφωνία των κυβερνήσεων και φορέων της πόλης υιοθετήθηκε το πρόζεκτ της δήθεν ανάπλασης της ΔΕΘ με ΣΔΙΤ, με το πράσινο να περιορίζεται στα 30 στρέμματα. Η ευθύνη όσων συναίνεσαν στο περιβαλλοντικό έγκλημα είναι μεγάλη.

  1. Η κλιματική κρίση επανέφερε με δραματικό τρόπο την αξία του  Μητροπολιτικού Πάρκου, ως ζωτικού χώρου πρασίνου στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη, που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση.
    Και ενώ σε όλες τις Ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- πόλεις προωθούν την πράσινη ανάπτυξη εμείς κάνουμε το αντίθετο.
  2. Το τοπίο των εκθεσιακών δραστηριοτήτων έχει αλλάξει. Η σημασία της ΔΕΘ έχει υποβαθμιστεί, καθώς το 80% του εκθεσιακού έργου  πραγματοποιείται στην Αττική. Αλλά και διεθνώς η τάση είναι να περιορίζεται η φυσική έκθεση εμπορευμάτων και να αντικαθίσταται με εικονικές απεικονίσεις χάρις στις νέες τεχνολογίες.
  3. Για 10 χρόνια, η Διοίκηση της ΔΕΘ διαβεβαίωνε ότι ιδιώτες επενδυτές υπάρχουν και μελέτες επίσης. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι έχουν μόνο ένα αρχιτεκτονικό προσχέδιο, που προδιαγράφει ένα τερατώδες κατασκεύασμα: Κτίρια διπλάσιου ύψους και μεγέθους του Παλαι Ντε Σπορ, ξενοδοχείο 4 αστέρων 32 μέτρων και εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, με πάρκινγκ, συνολικά 2,5 Χιλ. θέσεων.

Ένα φράγμα αδιαπέραστο, επικίνδυνο για τις πλημμύρες, τους σεισμούς, την αισθητική. Θα χαθεί η θέα της πάνω πόλης.

Δεν μπορούν από τη μία να διακηρύσσουν την πίστη τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και από την άλλη να πράττουν το ακριβώς αντίθετο.

Ads
  1. Απέναντι στο ενδεχόμενα αποτυχίας του προωθούμενου σχεδίου real estate και να παραμείνει η ΔΕΘ στις σημερινές της υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις, ή σε ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, υπάρχει οικονομικά εφικτή και περιβαλλοντικά σωστή λύση:
  2. Ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες, όπως η Agrotica, σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της.

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελούδης ανέπτυξε τις θέσεις του, τις «κόκκινες γραμμές», όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες κατέθεσε στην κυβέρνηση και περιμένει τις απαντήσεις της, για λάβει ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε κοινό μνημόνιο Κυβέρνησης-Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι: Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Ρία Καλφακάκου, Σάκης Κούγκουλος, Σάσα Λαδά, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Ξενίδης και Νίκος Παπαμίχος.